Leven met een krap budget — het is een uitdaging. Elke euro omdraaien en moeite hebben elke maand de rekeningen te betalen. Het is voor een veel huishoudens de realiteit. In 2017 hadden bijna 600.000 huishoudens een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Maar: om financiële problemen te hebben, hoef je niet per se weinig te verdienen. Geldzorgen komen ook voor bij mensen die elke maand veel geld bijgeschreven krijgen op de rekening. In deze blogpost geven we je de beste tips om je uitgaven goed in de gaten te houden én te besparen.
Mensen met geldzorgen leven met nogal wat gevolgen. We schamen ons voor financiële problemen en we leven in constante stress. Grote kans dat je al heel zuinig leeft én dat er nog meer ruimte is om geld te besparen. Tip: in de volgende blogpost geven we je tips om te besparen op je vaste lasten, zonder dat je leven daar minder leuk van wordt. Handig!
Bedenk goed wat je nodig hebt
Vaak zien we bij anderen dingen waarvan we denken dat we het ook echt nodig hebben. Een handige keukenmachine, een mixer, een iPad en ga zo maar door. Ja, natuurlijk zijn ze ontzettend makkelijk. Maar heb je het écht nodig? Is het echt het geld waard of is het helemaal niet zo erg om af en toe zelf met een garde aan de slag te gaan? Doe geen impulsaankopen. Vraag jezelf af of jij het nodig hebt of omdat je het wil omdat ‘iedereen het heeft’. Mensen met geldzorgen kopen vaak dingen die ze niet nodig hebben — vaak voor een kortstondig geluksgevoel. Maar als je daarna baalt, omdat je het geld toch beter aan iets anders had kunnen besteden, is het dubbel zo zonde. En geloof ons: je hebt veel minder nodig dan je denkt. Zoals Marie Kondo zou zeggen: “Does it spark joy?” Het rijkste leven is een eenvoudig leven, waarin juist mensen, relaties, persoonlijke groei, mindfulness en tevredenheid centraal staan.
Wanneer heb je genoeg?
Altijd streven naar meer: meer geld, meer succes, meer spullen. Zonde, want zo ben je nooit echt tevreden. Zodra je besluit dat je genoeg hebt, leef je in tevredenheid. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, terwijl het niet echt moeilijk is.
1. Luxe went, minder luxe ook
Luxe went ontzettend snel. Als we eenmaal aan een iPhone beginnen, willen we de nieuwste versie zodra die uitkomt. Een grotere, snellere auto is ook altijd welkom. En dat droomhuis? Ja, dat is toch een ander huis dan waar we in wonen. We wennen aan wat we hebben en we willen uiteindelijk altijd meer. Als we stoppen met het verschuiven van die lat, zijn we al een stuk tevredener.
2. Wil wat je hebt
Willen wat je hebt, maakt je tevreden. Nieuw(er) is niet altijd beter, hetzelfde geldt voor meer. Door dankbaar te zijn voor wat je al hebt, ben je al snel tevreden. Merk je dat je echt graag meer wil? Maak die ‘ontevredenheid’ dan nuttig door meer te willen van jezelf. Verdiep jezelf in persoonlijke ontwikkeling, zodat je meer (innerlijke) vrijheid ervaart. Want onthoud: hoe meer (betere) spullen je wil, hoe meer je inlevert op vrije tijd en geld.
Je geluksgevoel zit niet in geld uitgeven
We zijn allemaal geneigd geld uit te geven. Weekend? Lekker de hort op. Een avond vrij? Laten we een drankje doen in de stad. Maar wat als je huis zo fijn is, dat je er eigenlijk helemaal niet weg wil? Dat scheelt bakken met geld en het is echt niet saai.
Wat tips om je thuis goed te vermaken:
- Bekijk alle video’s van Marie Kondo en begin met opruimen — misschien heb je zelfs veel spullen die te verkopen zijn
- Bel een vriend, vriendin, je moeder, je oma, je broer, je zus of wie dan ook en praat even lekker bij, in je pyjama, vanaf je luie stoel
- Dans op de foutste muziek
- Wil je lekker naar buiten, maak een fijne wandeling (werkt goed tegen stress), ga naar de kinderboerderij om dieren te aaien of ontspan in het bos
- Ga tekenen of kleuren, daar word je lekker rustig van
- Speel ouderwetse bord- of kaartspelletjes
- Organiseer een picknick in eigen huis — eten moet je toch
- Een date in eigen huis door de hele avond films te kijken en zelf popcorn te maken met mais
- Lees een boek, bijvoorbeeld over money mindset
Hulp nodig bij budgetteren en het oplossen van je geldzorgen?
Iemand die met je meekijkt naar je financiën? We hebben honderden ‘iemanden’ voor je in de aanbieding. Via fiKks kom je in contact met een buddy: iemand die jou helpt weer grip te krijgen op je financiële situatie. Hoe dat precies werkt?
1. Download de app van fiKks en kom in contact met jouw buddy — dit is helemaal gratis
2. Ga samen met je buddy aan de slag om overzicht te krijgen in je financiën: jullie leggen samen een dossier aan waarin je je inkomsten, uitgaven en betalingsachterstanden verwerkt
3. Samen werk je aan een schuldenvrije toekomst
Samen sta je sterker. Dat ervaren al meer dan 1.500 deelnemers die samen met een buddy bezig zijn hun geldzorgen achter zich te laten. En dat kan jij ook.
Tip: de volgende blogpost gaat over financieel slimmer worden. Handige tips om te besparen, zonder dat je er (nog meer) dingen voor moet laten. Houd ons in de gaten op Facebook, want daar plaatsen we ook regelmatig handige tips.