Samen helpen we mensen met geldproblemen op weg naar een zorgenvrije toekomst

Als vrijwilliger bij fiKks help jij mensen weer grip te krijgen op hun financiën. Word buddy en doe mee!

Samen helpen we mensen met geldproblemen op weg naar een zorgenvrije toekomst

Als vrijwilliger help jij mensen grip te krijgen op hun financiën. Word buddy en doe mee!

Wist je dat…

1,4 miljoen

Nederlandse huishoudens betalingsachterstanden hebben.

842

Buddy’s staan klaar om mensen met schulden te helpen.

4,6%

Nederlandse huishoudens zijn niet bewust van hun problematische schulden.

Waarom vandaag nog vrijwilliger worden?

Goede kans dat jij ook iemand kent die zijn rekeningen niet meer kan betalen. Of misschien heb je zelf ooit in zo’n situatie gezeten?

In de gratis fiKks app worden mensen met een betalingsachterstand gekoppeld aan een buddy: een vrijwilliger die hen helpt weer grip te krijgen op hun financiën.

Jij als buddy helpt jouw deelnemer weer overzicht te creëren in zijn of haar financiën. Daarna bepalen jullie samen welke acties er nodig zijn om de geldzaken weer op de rit te krijgen. 

Veelgestelde vragen buddy’s

Wat doet fiKks voor mensen met betalingsproblemen?

In de fiKks app kunnen mensen met geldzorgen zich gratis en anoniem aanmelden. Vervolgens kunnen zij zelf een buddy kiezen, aan wie ze hulp kunnen vragen bij het oplossen van hun geldzorgen. De fiKks app heeft een aantal functionaliteiten, die de deelnemer helpen bij (terug)krijgen van overzicht en het betalen van achterstanden. 

Maar: de deelnemer moet het wel zelf doen. fiKks is geen bank of financiële instelling. Wij lenen geen geld uit en wij raden het onze buddy’s ook sterk af om dat te doen.

Wie maken gebruik van de fiKks-app?

Mensen die betalingsachterstanden hebben en niet goed weten waar ze moeten beginnen om deze op te lossen. Dat kan in feite iedereen zijn.

fiKks biedt deze mensen de mogelijkheid hun problemen op te lossen, zonder dat iemand hoeft te weten dat zij problemen hebben en/of hulp zoeken.

Wat houden mijn werkzaamheden als buddy in?

Als buddy help je jouw deelnemer zijn of haar geldzaken weer op de rit te krijgen. Je deelnemer moet het zelf doen, maar jij kunt adviseren en een luisterend oor bieden.

Een deelnemer kan allerlei vragen hebben. Over een brief bijvoorbeeld, of over het maken van een betalingsafspraak. Om deze vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden, moet je eerst een basiscursus doen in de fiKks Academy.

Hoeveel tijd ben ik ermee kwijt?

Dat hangt natuurlijk een beetje af van de vragen van degene die hulp zoekt. Het grote voordeel van fiKks is dat je niet gebonden bent aan een bepaalde locatie, dag of tijd. En omdat het contact via de app verloopt, kun je iemand helpen wanneer en waar je wil: vanuit je eigen huis, de werkplek of als je onderweg bent.

Hoe word ik buddy?

Je hoeft niet per se een financiële achtergrond te hebben om buddy te kunnen worden. De basistraining in de fiKks Academy stoomt je klaar op je buddyschap. 

Je kunt je hier aanmelden als buddy.

Nadat je de basiscursus met succes hebt doorlopen en wij een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor je hebben aangevraagd en ontvangen, wordt je fiKks-account geactiveerd. Vanaf dat moment kun je inloggen met je buddy-account in de fiKks app en kun je als buddy gekozen worden door een deelnemer.

 

Hoe kom ik aan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)?

Wij vragen voor jou een VOG (verklaring omtrent gedrag) aan via Justis (Ministerie van Justitie).

Van het Ministerie van Justitie ontvang je dan een e-mail (met een link en een aanvraagcode) met de mededeling dat er een VOG wordt aangevraagd. Via een link in deze e-mail kun je inloggen in DigiD. Daar rond je de VOG-aanvraag af door te bevestigen dat de gegevens juist zijn (als dat het geval is). Binnen vier weken krijg je je VOG per post opgestuurd.

Heb je je VOG binnen? Dan kun je er een foto van uploaden in de fiKks app. Zodra wij je VOG hebben goedgekeurd, kun je als buddy aan de slag!

Ik heb al een VOG, moeten jullie er dan toch een nieuwe aanvragen?

Is je VOG niet ouder dan drie jaar? Dan kun je die gewoon uploaden in de app en hoeven wij geen nieuwe voor je aan te vragen.

Wat houdt de basiscursus in?

Voordat je als buddy aan de slag gaat, doorloop je eerst kosteloos een speciaal ontwikkelde basiscursus in de fiKks Academy. Dit is een online e-learningomgeving. Er wordt automatisch een account voor je aangemaakt nadat je je bij ons aanmeld als buddy.

De basiscursus voorziet je van de kennis die nodig is voor je buddyschap. De basiscursus bestaat uit vijf blokken en een afsluitende toets. Na afronding krijg je een certificaat.

Het kost ongeveer 3 uur om de basiscursus te doorlopen. Je kunt zelf kiezen of je alles in één middag doet of in kleine stukken. 

Kijk hier voor meer algemene vragen over fiKks
“De situatie van mijn deelnemer klonk bijzonder frustrerend. Ik heb haar dan ook gecomplimenteerd voor de manier waarop zij hulp inschakelt. Hulp vragen voordat het financieel misloopt, want emotioneel had zij het al zwaar genoeg. Ik heb haar kunnen helpen om een PGB en reiskostenvergoeding aan te vragen.”
Arie

“Mijn deelnemer is goede stappen aan het zetten met de fiKks-app en heeft mij niet veel nodig. Met een paar simpele stappen krijgt hij de boel weer op de rit.”
Jurjen

“In het begin was er regelmatig contact met mijn deelnemer. Er was veel schaamte, maar gelukkig heeft ze die schaamte kunnen overwinnen en door het bespreekbaar te maken zijn de schulden niet verder opgelopen. Sterker nog, ze is nu al bijna schuldenvrij. Zolang zij het fijn vindt blijf ik nog contact houden”

Renate

Laagdrempelig

De fiKks-app werkt als een soort datingsite: mensen met betalingsproblemen creëren een account en selecteren eenvoudig een buddy.

Gratis certificering

Voordat je als buddy aan de slag gaat, doorloop je eerst kosteloos een speciaal ontwikkeld e-learningprogramma. In de fiKks Academy is content van het Nibud verwerkt.

Waar en wanneer je wilt

Omdat het contact tussen buddy en degene die hulp zoekt via de app verloopt, ben je als buddy niet gebonden aan een vaste tijd of locatie.

Onze handige app

Bekijk hiernaast hoe een deelnemer de app gebruikt. Na het kiezen van een buddy (vrijwilliger) wordt er gewerkt aan het dossier. Hierin worden de inkomsten, uitgaven en betalingsachterstanden verwerkt. Met behulp van het stappenplan – en de buddy – ontstaat er weer overzicht en grip op de situatie.

Samen gaan we het fiKksen!

Mensen met schulden zijn vaak het overzicht compleet verloren. Jij kunt hen helpen om weer grip op de knip te krijgen.

1 Meld je aan

Na je aanmelding ontvang een persoonlijke uitnodiging voor de fiKks Academy. 

2 Doorloop de fiKks Academy

Doorloop de fiKks Academy en vraag je VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan om je account te activeren. 

3 Download de app

Log in en vul je profiel aan met persoonlijke gegevens. Vergeet niet je VOG te uploaden!

4 Aan de slag!

Deelnemers kunnen na het activeren van je account jou als buddy kiezen. Succes!

942

Buddy’s zijn actief in de fiKks-app

fiKks werkt samen!

Om een groot probleem als dit aan te pakken, heb je de hulp van anderen nodig. Samen sta je sterker, en dat merken we. De organisaties waarmee we samenwerken, zetten zich allemaal op hun eigen manier in om Nederland een stukje beter te maken.

Wil jij fiKks introduceren in je bedrijf? Bekijk hier meer informatie over fiKks voor bedrijven.