Veelgestelde vragen deelnemers

Kan iedereen gebruik maken van fiKks?


Ja, zolang je een smartphone hebt. fiKks is namelijk een app, die je kunt downloaden via de App Store of Google Play.

Waar helpt fiKks mij bij?

fiKks helpt je wél om duidelijk te krijgen welke rekeningen je écht moet betalen. En welke misschien nog even kunnen wachten.

Wie zijn de buddy's?

Mensen die zich vrijwillig hebben aangemeld. Omdat ze jou en anderen graag helpen om orde op zaken te stellen. Alle buddy’s zijn van tevoren zorgvuldig gescreend en hebben een speciale training gevolgd. Daardoor kunnen ze jou zo goed mogelijk helpen.

Voor buddy’s is er een speciale buddy pagina

Wie ziet mijn gegevens?

Als je via de app informatie over je geldzaken met je buddy deelt, zoals brieven van instanties of openstaande facturen, dan kan je buddy deze uiteraard ook zien.

Kan ik altijd weer stoppen met fiKks?

Ja. Jij kiest er vrijwillig voor om te gaan fiKksen. Jij kunt er dus ook op elk moment voor kiezen om er weer mee te stoppen. Per direct en zonder opzegtermijn. Tijdelijk, of helemaal. Jíj bepaalt.

 

Heb je een financiële vraag?

Stel ‘m aan Kandoor!

Veelgestelde vragen buddy's

Waarom fiKks?

Ruim 20% van de Nederlandse huishoudens heeft schulden; schulden en geldzorgen zijn een van de grootste verborgen problemen in onze samenleving.

Schulden leiden niet alleen tot kosten, stress, zorgen en frustratie bij degene die het betreft, maar kosten ook de samenleving geld. Zo functioneren werknemers met schulden vaak minder goed. Ook hebben zij vaker gezondheidsproblemen. Wanbetaling zorgt voor extra kosten bij bedrijven en instanties.

Schulden ontstaan altijd geleidelijk en verlopen volgens een patroon ‘van kwaad tot erger’. Daarom is het zaak om op tijd in te grijpen: dit kan erger voorkomen.

Op het hebben van schulden ligt echter nog steeds een taboe: mensen praten er niet graag over, waardoor ze nog verder in de knel komen.

fiKks wil dit taboe doorbreken en mensen helpen om hun betalingsproblemen bespreekbaar te maken en op te lossen. Op een laagdrempelige manier, gratis en persoonlijk, zonder dat de buitenwereld hoeft te weten dat iemand hulp zoekt.

Wat doet fiKks voor mensen met betalingsproblemen?
  • fiKks helpt mensen om hun betalingsachterstanden op te lossen.
  • fiKks geeft mensen – via een uitgebreide vragenlijst – een overzicht van hun inkomsten en uitgaven en maakt duidelijk welke rekeningen prioriteit hebben.
  • fiKks ondersteunt mensen in hun contact met schuldeisers of instanties.
  • fiKks wordt bij dit alles geholpen door buddy’s: mensen die iets willen betekenen voor een ander en willen helpen om het taboe op schulden te doorbreken.
    Maar:
  • fiKks betaalt geen rekeningen.
  • fiKks leent mensen ook geen geld
Wat houden mijn werkzaamheden als buddy in?

Als buddy beantwoord je vragen van mensen die via de fiKks-app hun betalingsproblemen willen oplossen. De vragen kunnen variëren van ‘waar vind ik een voorbeeldbrief om uitstel van betaling aan te vragen’ of ‘hoe kan ik voorkomen dat mijn elektriciteit wordt afgesloten’ tot ‘welke schuld heeft prioriteit en welke rekening moet ik als eerste betalen?’

Als buddy ben je daarnaast een soort coach en motivator. De gebruiker van de app moet het zelf doen, de buddy biedt een fijne steun in de rug.

Hoeveel tijd ben ik ermee kwijt?

Dat hangt natuurlijk een beetje af van de vragen van degene die hulp zoekt. Het grote voordeel van fiKks is dat je niet gebonden bent aan een bepaalde locatie, dag of tijd. En omdat het contact via de app verloopt, kun je iemand helpen wanneer en waar je wil: vanuit je eigen huis, de werkplek of als je onderweg bent.

Hoe word ik buddy?

Iedereen kan buddy worden. Je hoeft geen financiële achtergrond te hebben. Je downloadt de fiKks-app op je smartphone. Je geeft aan dat je buddy wilt worden en vult enkele persoonlijke gegevens in. Je staat nu geregistreerd als buddy en ontvangt een link in je email.

Via deze link kom je op de website van het speciaal ontwikkelde e-learningprogramma. Dit programma geeft je de basis die nodig is om de complexe wereld van schulden te begrijpen. Je leert wat een schuldeiser mag en kan doen en wat de rechten en mogelijkheden van een persoon met betalingsachterstanden zijn.

Nadat je het e-learningprogramma met succes hebt doorlopen, en wij een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor je hebben aangevraagd en ontvangen, wordt je fiKks-account geactiveerd. Vanaf het moment dat je fiKks-account is geactiveerd, kun je met je e-mailadres en wachtwoord inloggen bij fiKks en gebruik maken van de app. Je kunt nu ook een foto van jezelf toevoegen.

Gebruikers van de app bij jou in de buurt, krijgen vanaf nu automatisch jouw naam en foto te zien als hen gevraagd wordt om een buddy te selecteren.

 

Hoe kom ik aan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)?

Wij vanuit fiKks zullen voor jou online de VOG (verklaring omtrent gedrag) aanvragen via Justis (Ministerie van Justitie).

Van het Ministerie van Justitie ontvang je dan een e-mail (met een link en een aanvraagcode) met de mededeling dat er een VOG wordt aangevraagd. Via een link in deze e-mail kun je inloggen in DigiD. Daar rond je de VOG-aanvraag af door te bevestigen dat de gegevens juist zijn (als dat het geval is).

Wat houdt de e-learning in?

Voordat je als buddy aan de slag gaat, doorloop je eerst kosteloos een speciaal ontwikkeld e-learningprogramma. Dit helpt je als buddy op weg en voorziet je van de kennis die nodig is. De e-learning bestaat uit vijf blokken en een afsluitende toets. Na afronding krijg je een certificaat.

Het kost ongeveer 3 uur om de e-learning te doorlopen. Je kunt zelf kiezen of je alles in één middag doet of steeds een klein stukje. Als je de toets met een voldoende hebt afgerond, en je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) hebt geüpload in de app, wordt je account op actief gezet. Dan kun je aan de slag!

Ik heb al een VOG, moet ik er dan nog één aanvragen?

Nee dat hoeft niet, tenzij je VOG ouder is dan drie jaar. In dat geval vragen wij je een nieuwe VOG aan te vragen. Zie de vraag hierboven ‘Hoe kom ik aan een verklaring omtrent gedrag?’ voor meer informatie.

Wie maken gebruik van de fiKks-app?

Mensen die betalingsachterstanden hebben en niet goed weten waar ze moeten beginnen om deze op te lossen. Dat kan in feite iedereen zijn.

fiKks biedt deze mensen de mogelijkheid hun problemen op te lossen, zonder dat iemand hoeft te weten dat zij problemen hebben en/of hulp zoeken.

Wie zit er achter fiKks?

fiKks is een initiatief van de stichting Helden van de Wil, opgezet door ADG dienstengroep en bedoeld om de schuldenproblematiek aan te pakken.

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen?

Neem contact met ons op!