Veelgestelde vragen

Kan iedereen gebruik maken van fiKks?

Ja, iedereen kan fiKks gebruiken. Zolang je maar een smartphone hebt waar je de fiKks app op kunt downloaden. Misschien twijfel je, omdat je denkt dat jouw problemen niet erg genoeg zijn. Maar je kunt de fiKks app ook gebruiken als je nog geen betalingsachterstanden hebt en gewoon een duidelijk overzicht in je financiën wilt. Of ben je bang dat je problemen juist te groot zijn? Samen met je buddy kun je al veel oplossen. En heb je toch meer hulp nodig? Dan kan je buddy je doorverwijzen naar een andere organisatie.

Waar helpt fiKks mij bij?

In de fiKks app kun je een overzicht maken van je financiën, zoals je inkomsten, uitgaven en betalingsachterstanden. Samen met je persoonlijke buddy – die jij zelf uitkiest – bepaal je welke schulden je als eerste af moet betalen. En hoe je dat dan het beste kunt doen. Je buddy kan je ook helpen met brieven en het maken van betalingsafspraken. De fiKks app heeft nog meer functionaliteiten, die jou kunnen helpen bij het oplossen van je geldzorgen.

Wie zijn de buddy's?

Onze buddy’s zijn vrijwilligers die graag mensen helpen om van hun geldzorgen af te komen. Iedere buddy heeft zijn of haar eigen sterke punten. De een heeft een achtergrond in financiën, de ander kan juist weer goed luisteren. Maar al onze buddy’s moeten ten minste de basiscursus gevolgd hebben in de fiKks Academy. Daarnaast zijn er nog allerlei verdiepende cursussen voor hen beschikbaar. Zodat ze jou zo goed mogelijk kunnen helpen.

In principe mag iedereen zich bij fiKks aanmelden om buddy te worden. Maar dat betekent niet dat zomaar iedereen je kan helpen. Wij vragen voor al onze buddy’s een VOG aan, zodat we zeker weten dat jij door geschikte mensen geholpen wordt.

Wil je zelf buddy worden? Kijk dan op onze speciale buddy pagina voor meer informatie.

Wie ziet mijn gegevens?

Je kunt je in de fiKks app aanmelden met een nickname – niet je echte naar dus – als je dat wilt. Je buddy kan deze naam zien. En natuurlijk ook de gegevens die je invult in het financiële dashboard. Maar deze gegevens zijn niet terug te leiden naar wie jij écht bent. De chat berichten tussen jou en je buddy zijn ‘end-to-end’ versleuteld, net als bij Whatsapp. De berichten zijn dus door niemand anders te zien, ook niet door het team van fiKks zelf.

Bovendien kun jij zelf kiezen wie jouw buddy wordt. Zo zul je dus nooit gekoppeld worden aan iemand die jij kent, tenzij je dat dus zelf wilt.

Om toegang te krijgen tot de app moet je niet alleen inloggen, maar ook een zelfgekozen pincode kiezen. Net als bij je telefoon. Er kan dus niemand bij jouw gegevens komen.

Kan ik altijd weer stoppen met fiKks?

Ja, je kunt stoppen wanneer jij wilt. Je kiest er vrijwillig voor om je geldzorgen te gaan fiKksen, dus je kunt er ook op elk moment voor kiezen om te stoppen. Buiten jouw buddy hoef je dat ook aan niemand te laten weten. Je verwijdert gewoon je account en de app.

 

Wat is de missie van fiKks?

fiKks wil mensen met geldzorgen helpen om die op te lossen. Wij geloven dat je het wel zélf moet doen, maar niet alleen. Je bent ook niet de enige: ruim 20% van de Nederlandse huishoudens heeft geldproblemen.

Geldproblemen ontstaan vaak geleidelijk. Als we samen op tijd in kunnen grijpen, kunnen we voorkomen dat je geldproblemen erger worden.

Praten over geldzorgen doen we liever niet. Daarom is de fiKks app anoniem. Zodat je veilig je verhaal kwijt kan. En tóch met persoonlijke hulp aan de slag kan om je geldzorgen aan te pakken.

Wie zit er achter fiKks?

Stichting fiKks bestaat uit een klein team, maar krijgt ook veel hulp van anderen. Van financiële experts, app developers en onderwijsspecialisten, bijvoorbeeld. Lees hier meer over het fiKks team.

Heb je een financiële vraag?

Stel ‘m aan Kandoor!

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen?

Neem contact met ons op!

7 + 15 =