Stress als je weer een betalingsherinnering op je deurmat ziet liggen. Zenuwen als je bij de kassa staat en het pinapparaat zegt dat je geen saldo hebt. Paniek als je wasmachine het begeeft, want waar haal je het geld voor een nieuwe vandaan? Stress door geldzorgen komt vaker voor dan je denkt.
Maar liefst 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens kampen met betalingsachterstanden. Eén op de vijf Nederlanders vraagt zich geregeld af hoe ze een rekening moeten betalen. Voor veel mensen zijn financiële problemen een bron van chronische stress. Ja, ook voor die buurman waarvan je je afvraagt hoe hij nou altijd de huur betaalt. Of voor die zakenvrouw die er altijd zo netjes uitziet. Jammer genoeg praten we er (te) weinig over en liggen geldproblemen in de taboesfeer. Terwijl erover praten je enorm kan helpen.
Geldproblemen komen óveral voor: je bent niet de enige
Op een of andere manier zijn we ooit gaan geloven dat geld en succes hand in hand gaan. Dat je financiële problemen altijd aan jezelf te danken hebt. En dat je minder geslaagd bent in het leven als je geldzorgen hebt. Zien we iemand in pak, dan denken we meteen dat hij of zij in een dure auto rijdt en niet kijkt op een euro meer of minder. Terwijl hij of zij misschien net gescheiden is en het huis gedwongen verkocht heeft. Met een restschuld tot gevolgd. Zo zijn er nog veel meer oorzaken die ervoor zorgen dat mensen in financiële problemen komen. En ja, dat kan íedereen gebeuren. Wist je dat:
- 16% zich zorgen maakt over dat ze de uitgaven met de creditcard niet meer kunnen betalen?
- 28% zorgen heeft over het niet kunnen betalen van de huur of hypotheek?
- 30% zich afvraagt hoe ze deze maand weer de boodschappen, gas/water/licht en abonnementen betalen?
- 33% vreest dat ze de zorgkosten niet kunnen betalen?
- 43% bang is dat er niet genoeg geld is voor een uitje?
Dat zijn dus ook heel veel mensen in jouw omgeving, waar je het waarschijnlijk helemaal niet van weet of verwacht.
Geldzorgen (en de taboe erop) maken je geen gezelliger mens
Dat geldzorgen voor stress zorgen, is niet gek. Uit onderzoek blijkt dat 58% slecht slaapt, 30% minder geconcentreerd is op het werk, 22% vrienden minder vaak ziet, 23% vaker ruzie heeft met de partner en nog eens 23% sneller boos is op de kinderen. Geldzorgen komen overal in terug. Als je vrienden vragen of je meegaat iets drinken, als je kinderen om een ijsje vragen en als je eigenlijk heel graag op vakantie wil om even bij te tanken. Geen wonder dat je chronisch op je tandvlees loopt. Zelfs als je een dag probeert te ontspannen door niet aan je geldzorgen te denken, word je ermee geconfronteerd. De stress die daarbij komt kijken, zorgt zelfs voor lichamelijke klachten.
De gevolgen van stress door geldzorgen
Misschien ben ook jij wel hard voor jezelf. ‘Eigen schuld, dikke bult, nu moet ik op de blaren zitten.’ Vind je de stress maar onzin en probeer je alles onder het tapijt te schuiven. Maar de stress is heel begrijpelijk. En bijzonder slecht voor je. Chronische stress zorgt voor hartklachten, een zeurende pijn op je borst, een burn-out, hoofdpijn, buikpijn, benauwdheid, allergieën, (over)vermoeidheid, hoge bloeddruk, misselijkheid en slapeloosheid. Daarnaast gebeurt er ook een hoop in je hoofd: je bent neerslachtig, prikkelbaar, angstig en hebt een negatief zelfbeeld. Reden genoeg om toch over geldzorgen te praten en de stress te verminderen.
Omgaan met stress
Het is natuurlijk het beste om niet de symptomen van stress aan te pakken, maar meteen bij de wortel te beginnen: je geldzorgen oplossen. FiKks heeft momenteel meer dan 700 vrijwilligers klaarstaan om jou te helpen. Jouw buddy helpt je overzicht te krijgen en samen werken we aan een schuldenvrije toekomst. De app is geheel gratis te downloaden en je gegevens blijven anoniem. Na het downloaden van de app is je stress natuurlijk niet meteen verdwenen. Daarom geven we je wat tips om je stress hanteer te maken.
Bewegen tegen stress
Beweging helpt om je stress de baas te zijn. Je hoeft geen geld uit te geven om te bewegen, want wandelen is hartstikke gratis. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan. Endorfine gaat het aanmaken van cortisol — een stresshormoon — tegen en dat helpt. Wandel je ook nog eens in een groene omgeving en geniet je van de geluiden van vogels? Dan sla je twee vliegen in één klap.
Goed eten tegen stress
Je lichaam draait op voeding. En je darmen zijn je tweede brein. Daarom is het goed om gezond te eten en je daardoor beter in je vel te voelen. We weten dat fastfood goedkoper is dan een gezonde maaltijd met lekker veel groenten. Toch is het echt haalbaar om gezond te eten zonder veel geld uit te geven. Wat tips:
- maak lekker ouderwets een boodschappenlijstje, zodat je niet met dingen thuiskomt die je helemaal niet nodig hebt
- plan je eten voor de hele week, zodat je ’s middags niet in de verleiding komt om toch snel naar de snackbar te gaan of eten te bestellen
- stem je eten op elkaar af: heb je vandaag een halve prei nodig, dan is het zonde de andere helft weg te gooien en kan je beter morgen ook iets met prei eten
- ga niet met honger boodschappen doen
- doe je boodschappen op de markt, het liefst aan het einde van de dag als alles nóg goedkoper is
- neem contant geld mee naar de winkel, zodat je niet meer uitgeeft dan nodig is
- koop geen voorgesneden uien en andere groenten, maar snij zelf (kost meer tijd, maar koken kan ook heel ontspannend zijn)
Gezonde, goedkope maaltijden die écht heel lekker zijn: curry met bloemkool en linzen, zoeteaardappelschotel, zelfgemaakte soep, huisgemaakte aardappelfrietjes en risotto.
Rust tegen stress
Doordat je lichaam vol zit met cortisol als je veel stress hebt, lig je veel wakker. Lukt slapen echt niet, dan is het des te belangrijker dat je goed ontspant. Zonder ontspanning brand je op. Ontspannen helpt je helder te blijven en tot rust te komen, waardoor je stress afneemt. Wandelen is een goede manier om te ontspannen — als je je niet hoeft te haasten van de supermarkt naar huis.
Nog meer manieren om meer rust (in je hoofd) te krijgen:
- geluk vinden in kleine dingen, zoals de maaltijd die goed gelukt is, een lekkere kop thee, een knuffel van je hond, je favoriete programma op tv en… ja, bedenk zelf eens wat fijns dat vandaag gebeurde
- een ‘minddump’: schrijf alle dingen die je moet doen en afspraken die je hebt gemaakt op, zodat dat in ieder geval geen ruimte meer inneemt in je hoofd
- doe ontspanningsoefeningen, zoals ademhalingsoefeningen en (yin) yoga (met gratis filmpjes op YouTube)
- negeer je telefoon
- kijk een grappige film, want van lachen vermindert je cortisol
Vraag om hulp
Mensen lopen gemiddeld vier tot vijf jaar rond met geldproblemen voordat ze aan de bel trekken. Vaak gaat het van kwaad tot erger. Er al vroeg over praten, helpt jou beter om te gaan met de stress en maakt je problemen makkelijker op te lossen.
FiKks gelooft erin dat we samen sterker staan. En we geloven in een schuldenvrije toekomst. Daarom helpen we je (samen met meer dan 700 buddy’s) stap voor stap je betalingsproblemen op te lossen.
Meld jij je ook aan voor een schuldenvrije toekomst? Het is geheel gratis en anoniem. Onze buddy’s staan voor je klaar!