Dat geldzorgen geen pretje zijn, weet je zelf ook. Je voelt je onrustig, kan misschien zelfs wel huilen als er weer een betalingsherinnering op de mat valt en durft bijna geen boodschappen meer te doen uit angst dat het pinapparaat ‘geen saldo’ aangeeft. Je schaamt je, voelt je alleen en  slapen lukt ook al niet. Met alle gevolgen van dien…

De gevolgen van geldzorgen zijn veel groter dan dat de meeste mensen denken. Doordat we opgevoed zijn met het idee dat je over geld(zorgen) niet praat en dat we onze zorgen binnen onze eigen vier muren houden, groeien die gevolgen ook alleen maar. Wist je dat zelfs je IQ gemiddeld 13 punten daalt door de stress van geldzorgen?

Praat over je geldzorgen

Geldzorgen komen overal voor. Van studenten tot die vrouw waarvan je denkt dat ze goed in de slappe was zit. Het vervelende van geldzorgen is dat we er het liefst niet over praten. Ooit zijn we gaan geloven dat je succesvol bent als je heel veel geld hebt. En het tegenovergestelde dus ook: als je geldzorgen hebt, ‘dan zal je wel iets niet goed hebben gedaan’. We schamen ons, dus zeggen we er maar niets over. Terwijl praten juist de eerste stap naar je oplossing is.

Door je geldzorgen veranderen je emoties: je krijgt stress, je schaamt je en je hebt minder vertrouwen. Dit zorgt ervoor dat we vaak in een vicieuze cirkel terechtkomen en de geldzorgen groeien. Precies hierom geven wij aandacht aan geldzorgen — weten dat je niet de enige bent en dat mensen (zoals onze buddy’s) je willen helpen, helpt je tóch te praten over je financiële problemen. En uiteindelijk help je jezelf naar een zorgenvrije toekomst.

Stress en bijbehorende lichamelijke gevolgen

Veel mensen vinden geldzorgen hun eigen schuld. Dus die stress die erbij komt kijken? Die nemen we voor lief of we vinden dat we ons niet moeten aanstellen. Wat we alleen vergeten, is dat stress bijzonder slecht is voor je. Natuurlijk hebben we allemaal weleens stress. Zodra het chronische stress is, is het een aanslag op je lichaam. Chronische stress zorgt voor hartklachten, een zeurende pijn op de borst, burn-outs, hoofdpijn, buikpijn, benauwdheid, allergieën, (over)vermoeidheid, hoge bloeddruk, misselijkheid en slapeloosheid. Je mentale gezondheid gaat er ook niet op vooruit: je voelt je neerslachtig, bent prikkelbaar, angstig en je hebt een negatief zelfbeeld.

Slecht slapen

“Och, een keertje slecht slapen, dat is toch niet zo’n probleem? Ik haal dat wel weer een keer in met een middagdutje.” Dat is — helaas — niet hoe het werkt. Zelfs na één nacht slecht slapen heb je al te maken met ‘bijwerkingen’.

Gevolgen van slecht slapen

Slecht slapen zorgt er niet alleen voor dat je een keer extra in je ogen wrijft en wat vaker gaapt. Het gaat veel verder dan dat. Je hebt bijvoorbeeld honger en met name zin in vet voedsel. Doe dus vooral geen boodschappen met een hongergevoel, want dat zorgt er weer voor dat je onnodig geld uitgeeft aan dingen die je niet per se nodig hebt, ‘maar die wel lekker lijken’. Op de lange termijn zorgt slaaptekort zelfs voor hormonale veranderingen, waardoor je gevoeliger bent voor zwaarlijvigheid.

  • Door slecht te slapen, is je oog-handcoördinatie slechter. Dit vergroot het risico op ongevallen, bijvoorbeeld als je achter het stuur zit.
  • Slaap je minder dan 7 uur per nacht, dan word je drie keer sneller verkouden en is je immuunsysteem zwakker.
  • Je emotiecentrum in je hersenpan is tot 60 procent reactiever, waardoor je minder goed relativeert en ontzettend uit de bocht kan vliegen.
  • Heb je het idee dat je je minder goed focust en dingen vergeet? Klopt. Slaaptekort zorgt ervoor dat je concentratievermogen afneemt en dat langdurige herinneringen vormen moeilijker is.
  • Slaaptekort zorgt voor een groter risico op suikerziekte én hartziekten. Je krijgt een verhoogde bloeddruk en daarmee een grotere kans op een hartaanval.
  • Niet per se het belangrijkst, maar je ziet er ongelukkiger en ongezonder uit als je slecht slaapt. Na een lange tijd weinig slapen, veroudert je huid zelfs sneller.

Invloed op je werk en gevolgen voor je werkgever

Mocht je denken dat jouw werkgever de enige is die een werknemer heeft met geldzorgen — dat is niet zo. Bijna 80% van de bedrijven heeft werknemers met financiële problemen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met geldzorgen gevoeliger zijn voor diefstal, minder productief zijn en zich vaker ziek melden.

Voor de werkgever betekent dit hogere administratiekosten, hoger ziekteverzuim en vaak het verzoek om een voorschot op het loon.

Als bedrijf aan de slag met fiKks? Bedrijven die hun personeel helpen om geldzorgen op te lossen, krijgen er veel voor terug. Een nog grotere betrokkenheid van het personeel, betere inzet, lager ziekteverzuim en lagere administratiekosten.

Je denken verandert

Wist je dat je denken daadwerkelijk verandert? Geldstress zorgt ervoor dat je IQ daalt. Dat is op zich niet zo erg, maar het leidt er wel toe dat je ook minder doordachte beslissingen neemt. Niet omdat je niet uit de problemen wíl komen, maar omdat je het gewoon even niet beter ziet.

Spanningen op je relaties

Kan je ‘weer’ niet mee een drankje doen in de stad? Lukt het je niet geld in te leggen voor een babyshower? Geeft je partner geld uit aan — in jouw ogen — nutteloze dingen? Geldzorgen oefenen soms aardig wat druk uit op je relaties en op jezelf. Want je kan nog verder in het rood gaan door tóch een rondje te geven of je kiest ervoor thuis te blijven. Soms leidt dit tot een sociaal isolement. Zeker als je vrienden niet op de hoogte zijn van je financiële situatie.

Een positief gevolg: een buddy bij fiKks!

Wil je af van je geldzorgen? Onze buddy’s helpen je graag! FiKks gelooft erin dat we samen sterker staan. En we geloven in een schuldenvrije toekomst. Daarom helpen we je (samen met meer dan 700 buddy’s) stap voor stap je betalingsproblemen op te lossen.

Meld jij je ook aan voor een schuldenvrije toekomst? Het is geheel gratis en anoniem. Onze buddy’s staan voor je klaar!