Door corona voelt de zomervakantie toch even anders dan normaal. Misschien zijn je (verre) reisplannen wel in het water gevallen of had je zelf al besloten om dit jaar thuis te blijven. Maar wist je dat het voor veel Nederlanders helemaal niet zo vanzelfsprekend is om naar het buitenland op vakantie te gaan? In 2019 had maar liefst 52 procent van alle Nederlanders het eigen land als vakantiebestemming. En zo’n 16 procent van alle Nederlanders is toen helemaal niet op vakantie geweest. Zij weten als geen ander hoe je een thuisvakantie even gezellig maakt als een reis. We hebben hun beste tips voor jou op een rijtje gezet. Huisje, boompje, vakantie!

1. Ga op een culinaire wereldreis

Een reis over de wereld is normaal gesproken iets waar veel tijd voor nodig hebt, maar tijdens een staycation bezoeken je smaakpapillen in een week tijd alle continenten! Op maandag begint je reis in Italie. Kook een spectaculair pastagerecht, zet gemarineerde olijven op tafel en open een goede fles wijn. Of, als je zelf niet zo’n culinair wonder bent: bestel een pizza bij een echte Italiaan en waan je een avondje in bella Italia. Op dinsdag trek je verder naar het Oosten met een heerlijke (zelfgekookte of zelfgekochte) rijsttafel. En de wereldreis is al op de helft wanneer je woensdag een Texmex-schotel op tafel zet. En wist je dat zo’n weekmenu helemaal niet duur hoeft te zijn? Sterker nog: wanneer je jouw weekmenu goed plant, kun je er zelfs geld mee besparen. Veel ingrediënten kun je namelijk in meerdere gerechten gebruiken. En door alle boodschappen in één keer in huis te halen, voorkom je dat je impulsaankopen doet in de supermarkt.

Italiaans gerecht

Wil je meer tips over hoe je kunt besparen op je boodschappen? In deze blogpost testten wij de beste bespaartips voor je uit: ‘De beste bespaartips voor de boodschappen’

2. Leer een nieuwe taal

Misschien dat je je vakantie naar Spanje een jaar hebt moeten uitstellen. Hoe handig is het dan om nu alvast Spaans te leren? Dan bestel je volgend jaar in het vloeiend Spaans tapas op het Spaanse terras! Tegenwoordig zijn er een heleboel gratis apps beschikbaar waarmee je een taal kunt leren. Zoals Duolingo of Memrise. En wil je eens wat anders dan woordjes herhalen? Kijk dan eens een film in de taal die je wilt leren. Eerst met en dan zonder ondertiteling. Zo raken je oren alvast gewend aan de klanken van de taal.

3. Ga met je kinderen een dagje naar de speeltuin

Speeltuin

Een dagje uit hoeft niet direct tientallen euro’s aan entreetickets te kosten. Er zijn namelijk heel veel speeltuinen en parken gratis toegankelijk. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website voor een overzicht van gratis – of goedkope – speeltuinen. Neem je eigen lunch mee en een mooi groot kleed, dan kun je gezellig picknicken! Dat is niet minder leuk dan een lunch op het terras, maar bespaart je wél geld. En is de speeltuin in de buurt? Ga dan met z’n allen op de fiets. Ook als je wat verder moet reizen, zijn er soms goedkope opties voor de auto of een duur treinkaartje. De Kruidvat, HEMA en Albert Heijn hebben bijvoorbeeld regelmatig OV-kortingsacties. Of kijk eens op de website van de NS. Daar zijn ook wel eens kortingsacties te vinden – soms in combinatie met een kop koffie of een lekker broodje. Bespaar je ook nog eens op lunch!

Wil je wel graag iets speciaals doen met je kinderen, maar blijf je liever in of rondom je huis? Lees dan deze blogpost: ‘Leuke en goedkope dingen om thuis te doen met je kinderen’

4. Volg een digitale rondleiding door een museum

Corona heeft ook mooie dingen gebracht. Zo hebben veel musea hun collecties online gezet, nadat ze hun deuren moesten sluiten. Sommige musea bieden zelfs een online rondleiding aan! Zoals het Rijksmuseum, of het Louvre in Parijs. Je hoeft voor een culturele middag dus niet eens je luie stoel uit te komen. En je kunt rustig de tijd nemen om elk kunstwerk eens goed te bekijken, want er staan geen andere mensen voor te dringen.

5. Ontspan in je eigen badkamer met een spa-dag

Voor een heerlijk dagje ontspannen heb je niets meer nodig dan je eigen badkamer. Want met de juiste tips haal jij de spa gewoon bij jou in huis. Verspreid kaarsjes in je badkamer voor een romantische sfeer – dit is namelijk een moment voor zelfliefde! Wil je niet teveel badschuim gebruiken? Verspreid dan een paar druppels op de vloer van je bad voordat je de kraan aanzet. Door het stromende water krijg je van weinig zeep veel meer schuim dan wanneer je de zeep naderhand pas in het water zou gieten. Heb je geen bad? Vul dan een teiltje met water voor een ontspannend voetenbad. En met de restjes uit je koelkast heb je in een handomdraai een voedend gezichts- of haarmasker gemaakt. Kijk maar eens naar deze recepten voor huidmaskers voor verschillende huidtypen. Boekje erbij en lekker laten intrekken. Zoek ten slotte op YouTube naar “spa music” of andere rustgevende muziek en ontspannen maar!

Zelfgemaakt gezichtsmasker

Wist je dat geldzorgen je behoorlijk wat stress op kunnen leveren? Een spa-dag kan je helpen om die stress even lekker los te laten. Wil je meer tips voor hoe je met stress kunt omgaan? Lees dan deze blogpost eens: ‘Ontspannen als je geldzorgen hebt’

Natuurlijk is het jammer als je vakantieplannen door corona niet doorgaan. Maar ook thuis zijn genoeg leuke dingen te doen. En ieder nadeel heeft z’n voordeel: een thuisvakantie is een stuk goedkoper! Het geld dat je bespaart, kun je opzij zetten voor je volgende vakantie. Want corona kan niet eeuwig duren!

Heb je veel zorgen door corona? Of wil je meer tips over hoe je geld kunt besparen? Bij fiKks staat er altijd iemand klaar om je te helpen. Gratis en anoniem. Wil je je aanmelden? Kijk dan hier voor meer informatie of download de fiKks app vanuit de appstore en ga direct aan de slag.

Geschreven door Julia

In haar – nog niet zo verre – studentenverleden leefde ze van een streng budget, inmiddels kan ze zich ook wel eens een impulsaankoop veroorloven. Bij fiKks verzorgt ze de communicatie, in haar vrije tijd laat ze social media het liefst helemaal links liggen.