Het internet staat vol met bespaartips. Heel handig als je minder te besteden hebt en op zoek bent naar manieren om zelf je financiën weer op orde wilt krijgen. Maar helpen al die tips ook echt? En zijn ze een beetje gemakkelijk toe te passen in de praktijk? Ik test verschillende bespaartips voor je uit en stel de hamvraag: bespaart het je ook daadwerkelijk geld? In dit blog: besparen op boodschappen.

Tip 1: Maak een lijstje voordat je boodschappen gaat doen.

Deze tip heb ik het vaakst voorbij zien komen in de zee van bespaarblogs die via Google te vinden zijn. 

Voordeel:

  • Je raakt minder in de verleiding om dingen te kopen die je niet nodig hebt;
  • Je voorkomt dat je dingen vergeet.

Nadeel:

  • Het kost wel wat tijd om van te voren uit te denken wat je wilt eten.

Was het gemakkelijk? Ja. Je moet wel van te voren bedenken wat je wilt eten en opzoeken wat je daarvoor nodig hebt, maar dat kostte me geen moeite en nauwelijks tijd. 

Heeft het me geld bespaard? Ja, wel wat. Ik heb niks gekocht wat niet op mijn lijstje stond, terwijl ik zonder lijstje vaak toch nog een pak koekjes of iets dergelijks in m’n mandje gooi. Bijkomend voordeel: het is dus ook nog eens goed voor de lijn. 

Boodschappenlijstje
Tip 2: Maak een weekmenu en gebruik ingrediënten voor meerdere gerechten.

Dit is een tip waar iets meer voorbereiding en creativiteit voor nodig is.

Voordeel: 

  • Je bespaart tijd, want je hoeft maar één keer naar de supermarkt;
  • Je raakt minder in de verleiding om dingen te kopen die je niet nodig hebt;
  • Je kunt ingrediënten voor meerdere gerechten gebruiken, waardoor je minder restjes weg hoeft te gooien.
  • Je wordt creatief in je recepten. Zo heb ik door deze bespaartip een soort Turkse pizza gemaakt met de pastasaus en geraspte kaas van de dag ervoor.
Volle boodschappentas

Nadeel:

  • Je moet van te voren bedenken wat je de hele week wilt eten, ikzelf vind dat vaak lastig, maar dat ligt aan mezelf. 
  • Je moet goed nadenken over je recepten, zodat je inderdaad alles voor meerdere recepten kunt gebruiken.

Was het gemakkelijk: Voor deze tip moet je wel wat uitgebreider nadenken over hoe je verschillende ingrediënten kunt combineren en wat verder vooruit denken dan je normaal misschien zou doen. Als je altijd al boodschappen doet voor de hele week, zal dit niet zo’n verandering zijn. Dus ik zeg ja, het was redelijk gemakkelijk.

Heeft het me geld bespaard? Ja, want je hebt minder producten nodig als je ingrediënten van de dag ervoor hergebruikt. En je gooit ook minder weg!

Tip 3: Bekijk aanbiedingen en vergelijk supermarkten.

Voor mensen die bonusfolders in de brievenbus krijgen en veel tijd hebben.

Voordeel: Als je goed plant, hoef je maar weinig producten voor de volle prijs te kopen, waardoor het besparen vrij rap kan gaan.

Nadeel:

  • Je moet wel meerdere supermarkten in de buurt hebben;
  • Als je boodschappen doet met de auto, moet je goed kijken of de tripjes naar verschillende supermarkten niet meer brandstof kosten dan dat het je bespaart;
  • Het kost tijd.

 Gemakkelijk? Nee, deze tip kostte me veel tijd en was een heel gedoe. Ik heb meerdere aanbiedingfolders online moeten opzoeken en de tripjes naar verschillende supermarkten kostten me veel tijd.

Heeft het me geld bespaard? Dat wel, maar alleen als je lang houdbare producten in grote hoeveelheden koopt. Misschien dat je met een groot gezin ook bederfelijke producten in bulk kunt kopen, maar het is zonde als je het weg moet gooien.

Tip 4: Bepaal van te voren je budget en laat je pinpas thuis.

Voor mensen die goed kunnen hoofdrekenen.

Voordeel:

  • Je kunt niet meer kopen dan je gepland had;
  • Je houdt je dus automatisch aan je budget.

Nadeel:

  • Je moet weten wat dingen kosten;
  • Je moet opletten dat je niet bij de pin-kassa gaat staan.
Stapeltjes kleingeld

Gemakkelijk? Niet echt, want je moet ongeveer weten wat de producten gaan kosten en je moet flink kunnen hoofdrekenen terwijl je voor het schap staat.

Heeft het me geld bespaard: Wel een beetje, want ik heb niet meer uitgegeven dan mijn budget. Dit is vooral een goede tip voor impulsieve boodschappers.

Tip 5: Kijk van te voren wat je nog in huis hebt.

Het voorkomt in ieder geval dat je ineens vijf pakken pasta en drie bollen knoflook in huis hebt.

Voordeel:

  • Je voorkomt dat je producten dubbel koopt. Ikzelf heb namelijk inmiddels zo’n vijf pakken pasta staan en drie bollen knoflook liggen, omdat ik elke keer vergeet of ik dat nog in huis heb;
  • Je gooit hierdoor dus ook veel minder eten weg, omdat het niet de kans krijgt om in een hoekje te verschimmelen.

Nadeel:

  • Je moet creatief zijn, haha;
  • Je kunt niet gelijk vanuit je werk of school naar de supermarkt.

Gemakkelijk? Het kost nauwelijks moeite om je koelkast en voorraadkast even open te trekken, maar je kunt niet gelijk na werk of school langs de supermarkt, dus dat is soms wel onhandig.

Heeft het me geld bespaard? Elk onnodig pak pasta kost toch weer een euro, dus ik zou zeggen van wel. Nu kun je pasta vrij lang bewaren, maar het is toch zonde van al die knoflook.

Er zijn zeker genoeg goede tips te vinden op internet, maar soms kost het zoveel tijd en moeite dat je je af kunt vragen of het het waard is. De beste tip vond ik het maken van een weekmenu en dan producten kopen die je voor meerdere gerechten kunt gebruiken. Dat helpt ook heel goed tegen voedselverspilling, zeker als je een klein huishouden hebt. Maar wat werkt, is voor iedereen anders. Dus probeer deze tips vooral uit en kijk welke voor jou het beste is! 

Zou je best willen besparen, maar lukt het je niet? Of vind je het lastig om bij te houden hoeveel je kwijt bent aan boodschappen? Dan kan een van onze buddy’s je helpen! In onze app kom je gratis en anoniem met een opgeleide vrijwilliger in contact. 

Geschreven door Julia

In haar – niet zo verre – studentenverleden leefde ze van een streng budget, inmiddels kan ze zich ook wel eens een impulsaankoop veroorloven. Bij fiKks verzorgt ze de communicatie, in haar vrije tijd laat ze social media het liefst helemaal links liggen.