Mensen met geldzorgen gaan over het algemeen niet fluitend door het leven. Er is weinig ruimte voor een leuk uitje, er liggen ongeopende rekeningen te wachten en soms is er nog wel een heel stuk maand, maar geen geld meer. Die stress is een zware last; ontspannen is geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat?

Op een of andere manier vlakken we geldproblemen en de gevolgen vaak af. “Ik heb het toch zelf veroorzaakt” en “Ik moet op de blaren zitten” zijn opmerkingen die we veel horen. Onzin — iedereen verdient een financieel gezond en ontspannen leven. En daar hoef je niet per se voor op vakantie of naar de sauna. Lees verder voor de beste tips om te ontspannen. Of meld je meteen gratis aan om in contact te komen met een buddy die samen met jou je geldzorgen aanpakt, zodat je weer opgelucht kan ademhalen.

Geldzorgen zorgen bij vrijwel iedereen voor stress

Geldproblemen veroorzaken chronische stress. Bij vrijwel iedereen. Is het niet de schaamte waar we onder gebukt gaan, dan is het wel de wasmachine die kapot gaat en ons bijna een paniekaanval geeft. Om het even in cijfers te vatten: van de mensen met geldzorgen slaapt 58% slecht, is 30% minder geconcentreerd op het werk, ziet 22% de vrienden minder vaak, heeft 23% vaker ruzie met de partner en is nog eens 23% sneller boos op de kinderen. De stress zorgt zelfs voor lichamelijke klachten, zoals hartklachten, een burn-out, hoofdpijn, slapeloosheid, benauwdheid… moeten we nog doorgaan? Het is reden genoeg om te ontspannen.

Leestips:

Oefeningen om te ontspannen

Chronische stress brengt je uit balans. Ontspanningsoefeningen helpen je ruimte vrij te maken in je hoofd en in je leven. Ruimte die je nodig hebt om te ontspannen. Hieronder lees je drie tips die je geen geld kosten, maar wel ontspanning opleveren.

Adem in, adem uit

Ja, ademhalen doe je sowieso. Maar doe je het ook goed? Heel veel mensen ademen verkeerd en weten dat niet. Een verkeerde ademhaling speelt een grote rol bij angst, spierspanningen, hoofdpijn, vermoeidheid en depressie én het verergert stressklachten. Heb je weleens een pasgeboren baby zien ademen? Zo zou jij het ook moeten doen. Wat tips:

 • Leg een deken op de grond en ga er plat, op je rug, op liggen, strek je benen en leg ze iets uit elkaar, terwijl je tenen een beetje naar buiten wijzen
 • Je armen liggen langs je lichaam; de handpalmen omhoog
 • Doe je ogen dicht en focus je op je adem, adem in door je neus en voel of je borst of buik omhoogkomt
 • Adem je vanuit je borst, probeer je adem dan richting je buik te brengen
 • Leg je handen op je buik en volg je adem

Nu adem je natuurlijk niet ineens de rest van je leven goed. Probeer deze oefening een paar weken achter elkaar. Het kost je maar een paar minuutjes per dag en je hebt er echt baat bij.

– Tekst gaat door onder de foto –

Train jezelf in hanteringsgedachten

Je geldzorgen roepen waarschijnlijk woede, angst of ander ongemak op. Het lastige aan geldzorgen is dat het terugkomt in ontzettend veel dingen: een rekening op de mat, een uitnodiging voor een etentje waar je niet heen kan, een schoolreisje dat niet binnen het budget valt… Vaak houden we dit ongemak zelf in stand, doordat stress de overhand neemt. Een slimme truc is door je bewust te zijn van wat je denkt en dan meteen iets positiefs erachteraan te denken.

Voorbeelden van hanteringsgedachten:

 • Ja, het is ontzettend balen, maar het is niet het einde van de wereld
 • Adem in, adem uit, met kwaad zijn los je niets op
 • Ook zonder een ton op mijn bankrekening kan ik een leuk leven hebben
 • Het geeft niet als ik niet nú weet hoe ik dit moet oplossen
 • Ik hoef dit niet alleen te doen, ik mag om hulp vragen
 • Samen gaan we het fikksen

Beweeg

Ga lekker bewegen. En dan bedoelen we niet het weglopen voor je problemen, maar echt fysieke inspanning. Je hoeft niet per se naar een sportschool — gewoon lekker buiten wandelen is al prima. Vooral omdat in de natuur zijn je bewezen helpt te ontspannen. Kies een bewegingsvorm die je fijn vindt, zodat je het ook volhoudt. Denk aan yoga, wandelen of een extra rondje fietsen als je toch naar de supermarkt gaat.

In deze blogpost vind je ook nog een paar ontspanningsoefeningen. Blijvend van je stress af?
Pak dan je geldzorgen aan — samen met iemand die hiervoor opgeleid is; geheel gratis.

Wil je meer tips om te ontspannen? In onze besloten Facebookgroep is het veilig communiceren met lotgenoten. Mensen die geen lid zijn van de groep, kunnen jouw berichten niet lezen.

Wil jij ook weer opgelucht ademhalen?

Via fiKks kom je in contact met een buddy: iemand die jou helpt grip te krijgen op je financiële situatie, zodat je weer wat kan ontspannen. Met fiKks werken aan je zonnige financiële toekomst werkt heel makkelijk (en volkomen gratis):

1. je downloadt de app van fiKks en komt in contact met een buddy
2. jullie gaan samen aan de slag om inzicht te krijgen in je financiën; jullie leggen een dossier aan waarin je je inkomsten, uitgaven en betalingsachterstanden verwerkt
3. werk toe naar een schuldenvrije toekomst

Al onze buddy’s hebben een cursus gedaan om jou zo goed mogelijk te helpen.
Al 2.395 deelnemers hebben daar profijt van gehad. Wil jij ook je geldzorgen achterlaten?