Het kan je niet ontgaan zijn: Nederland is in de ban van corona. Alle scholen zijn dicht en hetzelfde geldt voor de kinderopvang. Dat betekent dat de kinderen elke dag en de hele dag thuis zijn, dat we massaal aan thuisscholing doen en dat de stress bij Nederlandse gezinnen toeneemt. Je bent zeker niet alleen als je op je tandvlees loopt: maar liefst meer dan de helft van de ouders ervaart al meer zorgen door het virus.

Uit onderzoek van DirectResearch, in opdracht van Zilveren Kruis, blijkt dat 55% zorgen heeft door corona. Hiervan heeft 38% meer stress, is het lontje van 28% een stuk korter en is 26% somber. Heb je naast de thuisscholing ook nog regulier werk, dan liggen die cijfers veel hoger. Dat is ook niet gek: je zit nu constant op elkaars lip en alle activiteiten die voorheen zo gewoon waren, gaan niet door. Van de opvang tot de school en van zwemles tot het wekelijkse speelmoment bij een vriendje of vriendinnetje. Je eigen activiteiten gaan ook niet door, wat vaak inhoudt dat het momentje voor jezelf nu volledig verdwenen is. We hebben allemaal geen idee tot wanneer dit duurt en we moeten er maar het beste van maken. Hoe zorg je ervoor dat je de sfeer in huis toch goed houdt en elkaar de ruimte geeft als je weinig geld te besteden hebt? We geven je graag tips voor leuke en goedkope dingen om te doen met je kinderen — thuis en rondom je eigen huis.

Ga wandelen en op berenjacht

Op berenjacht gaan klinkt misschien alsof je naar een (gesloten) dierentuin moet, maar niets is minder waar. Door het hele land staan duizenden beren voor de ramen. Ga je dus een stukje wandelen of fietsen met je kind(eren) en wil je daar een leuk spelletje van maken? Zoek dan samen naar de beren of andere knuffeldieren voor de ramen. Op de Facebookpagina Berenjacht in Nederland zie je hoe leuk het is, download je gratis kleurplaten om bij ouderen door de brievenbus te doen en zelfs de berenjachtbingokaart!

Ga je op berenjacht? Ga dan niet in groepen en houd anderhalve meter afstand van anderen. Voel je je niet lekker, blijf dan thuis.

Plant je eigen tomaat

Iets doen dat zowel educatief als leuk is en ook nog eens hartstikke goedkoop? Leer je kinderen dan hoe hun eten groeit! Je eigen tomaat planten is heel makkelijk, leerzaam en het houdt je kind elke dag bezig. Even kijken of het zaadje al ontkiemt en hoe het nu met de tomaat is!

Moesmeisje legt je in deze video uit hoe je heel simpel en goedkoop je eigen tomaten kweekt. Het kan zelfs met alleen een wc-rol, een tomaatje en wat oude potgrond. Let op: zet de tomaten op een lichte plek, dan groeien ze het best!

Bekijk hier de video met uitleg van een moestuinierder: 

Laat je kinderen voorlezen

Vind je kind het heerlijk om voorgelezen te worden, maar heb je zelf geen tijd of energie om dat zelf te doen? Geen probleem, dan laat je je kind(eren) voorlezen. Op Facebook vind je inmiddels op heel veel pagina’s voorleesvideo’s en ook één van de grootste webwinkels doet een duit in het zakje.

Op de Thuisblijvertjes-pagina vind je elke dag een gloednieuwe video waarin iemand voorleest. En wil je liever zelf gewoon een luisterboek hebben? Een grote selectie luisterboeken en digitale boeken kost nu maar €0,01.

(Voel je je schuldig, omdat je je kind veel met een scherm laat spelen? Extra schermtijd is in deze periode écht geoorloofd.)

Yoga voor kinderen

Misschien heeft ook je kind last van stress en spanning. Yoga is dan een goede manier om daarmee om te gaan. Ja, de yogascholen zijn gesloten, maar YouTube is altijd open! Er staan genoeg video’s online om je kind(eren) in beweging en relaxstand te krijgen. Een aantal voordelen van kinderyoga:

  • betere concentratie, doordat de kindjes de oefeningen geconcentreerd uitvoeren
  • minder stress, want yoga werkt ontspannend en helpt je beter met de onrust om te gaan
  • betere nachtrust, als je kindje een slechte slaper is en je yoga doet voor het slapengaan, slaapt zij of hij waarschijnlijk beter
  • meer zelfvertrouwen, doordat de kinderen volhouden en uiteindelijk de houdingen goed onder de knie hebben

Bekijk hier een video voor yoga met kinderen:

Blind leren typen

Wat veel kinderen leuk vinden en wat ook nog eens ontzettend handig is: blind leren typen. Daar hoef je geen dure cursus voor te volgen — dat kan gewoon met een leuk, gratis spelletje.

Speurtocht in huis

Een speurtocht in huis: dat klinkt misschien alsof je in een flinke villa moet wonen, maar niets is minder waar. Bedenk een klein cadeautje (van extra schermtijd tot iets lekkers of een beloning om samen met jou de lievelingsfilm te kijken of koekjes te bakken) en laat je kind(eren) dat zoeken. Met onderweg opdrachtjes en spelletjes is dit gegarandeerd een succes! Kan je kind nog niet lezen, maak dan kaartjes met de plek waar ze de volgende opdracht vinden — bijvoorbeeld een getekende bank.

Thuiswerken en thuisscholing goed combineren: tips van een opvoedcoach

We kunnen ons voorstellen dat de spanning soms hoog oploopt thuis. Het is niet niks om je kind(eren) de hele dag thuis te hebben — en daarmee ook ineens een verstoorde balans. Zelfs als je kind allerlei leuke dingen doet, is het heus niet altijd gezellig. Wij spraken opvoed- en kindercoach Aisha Scheuer. Haar eerste tip? “Laat het idee los dat het leuk móet zijn. Het is nou eenmaal niet altijd leuk en dat hoeft ook niet.” Volgens Aisha is het ook niet gek als je vaker ruzie hebt met je kind(eren). Ook niet als je normaal nooit onenigheid hebt. “We leven in een maatschappij waar je je kinderen overdag niet ziet. Je gaat werken, doet het huishouden en je kind is naar school. Als je kind of jij weer thuiskomt, heb je alle tijd voor haar of hem en zijn we eigenlijk allemaal pleasers. Wil je kind ’s middags een spelletje doen, dan ben jij al gauw enthousiast. ‘Laat ik nu maar alle aandacht voor m’n kinderen hebben.’ Dit ritme is nu verstoord. Maak goede afspraken en een duidelijke planning. Zet op die planning duidelijk ook tijd voor je kind(eren) neer. Bijvoorbeeld vanaf vier uur. Soms willen ze niet eens iets samen met jou doen, maar het is fijn voor ze om te weten dat ze die tijd hebben.

Ook verveling komt veel voor. Waar de kinderen normaal zouden spelen met vriendjes, zijn ze nu voornamelijk thuis. Aisha zegt daarover: “Verveling komt voort uit het idee dat je iets ‘moet’ doen. Maar ook uit: ‘ik zit nu stil en ik kan niks’. Jij hoeft de verveling niet op te lossen. Laat je kind een lijstje maken met dingen die zij of hij kan doen om die verveling tegen te gaan. Met creativiteit maak je ook creativiteit, dus daar komt vanzelf van alles uit voort.”

Een andere vraag die veel leeft is wat je moet doen om te voorkomen dat je kind je telkens uit je concentratie haalt. Opvoedcoach Aisha: “Zorg ervoor dat je jezelf ‘afkadert’ en niet je kind. Zet dus niet je kind op de slaapkamer, maar zonder jezelf even af. Geef aan dat je aan het werk bent en dat je kind gewoon verder kan gaan met schoolwerk of waar het mee bezig was. Zo heeft je kind bewegingsvrijheid en gaat het niet op de achterste benen staan, omdat ze iets moeten doen waar ze geen zin in hebben. Het helpt ook om een duidelijk schema te maken. Bijvoorbeeld van 9 tot 12 aan het schoolwerk. Zo weet je kind waar zij of hij aan toe is. En je hoeft je als leerkracht niet anders te gedragen dan hoe je als ouder bent. Maar stel grenzen en vraag niet om 11 uur of je kind lekker een beker chocolademelk met je wil maken. Duidelijkheid is het belangrijkst.”

Kan je de extra zorgen er nu echt niet bij hebben en wil je dat iemand meekijkt naar je financiën?

Via fiKks kom je in contact met jouw buddy: iemand die je helpt grip te krijgen op je financiële situatie. Dat helpt je weer wat ontspannen in deze toch al stressvolle periode. Met fiKks aan een zonnige financiële toekomst werken, gaat heel gemakkelijk, anoniem en volkomen gratis.

Hoe het werkt:

  1. Download gratis en binnen een minuut de app van fiKks en kom in contact met je buddy — iemand die ervoor gemaakt is en geleerd heeft om jou met je financiën te helpen, uiteraard met geheimhouding.
  2. Jullie gaan samen aan de slag om inzicht te krijgen in je financiën, onder andere door een dossier aan te leggen waarin je je inkomsten, je uitgaven en betalingsachterstanden verwerkt.
  3. Werk toe naar een schuldenvrije en zorgeloze toekomst!

Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft geldzorgen. Bijna anderhalf miljoen huishoudens hebben betalingsachterstanden. Meer dan 3.500 mensen met geldzorgen hebben de gratis app van fiKks gedownload en daar profijt van gehad. En bijna 900 mensen staan te popelen om ook jou te helpen, anoniem en vertrouwelijk.