Financiële problemen zorgen voor stress, psychische klachten en een hoop ander ongemak. Je geniet niet meer van dingen zoals je dat vroeger wel deed, je bent de hele tijd alert en je ziet geen fijne toekomst voor je. Stress door financiële problemen is dan ook helemaal niet raar — het is juist heel logisch. En gelukkig ook goed op te lossen.

Veel Nederlanders hebben geldzorgen: 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens heeft betalingsachterstanden, één op de vijf Nederlanders vraagt zich af hoe ze nu weer een rekening moeten betalen. Geldzorgen zorgen voor stress, ruzies, je vrienden minder vaak zien en slecht slapen, wat allemaal heel veel invloed heeft op je leven. En dan heb je te maken met twee dingen waar mensen niet graag over praten: financiële problemen en psychische klachten. Terwijl dat juist de oplossing kan zijn voor jouw probleem.

Wanneer heb je financiële problemen?

Om van je geldzorgen en schulden af te komen, is het goed om te weten wanneer je eigenlijk financiële problemen hebt. We zijn geneigd dingen voor onszelf te verzachten: ‘ach, ik kan die rekening nu niet betalen, maar dat is toch niet zo erg?’ Klopt — het is geen ramp als je een keer een rekening niet direct betaalt. Het wordt wel moeilijk als je niet (snel) uitzicht hebt op geld waarmee je de rekening wel kan betalen. Je krijgt dan te maken met boetes, extra kosten en een hoop stress.

Wat zijn schulden?

Je hebt een schuld als iemand (een persoon of een organisatie) nog geld van jou krijgt. Je koopt bijvoorbeeld kleding online en betaalt achteraf. Of je bestelt een laptop en betaalt in delen. Je leende geld van een vriend(in) en hebt afgesproken dat bij je volgende salaris terug te betalen. Maar ook een hypotheek is een schuld. Niet alle schulden zijn dus een probleem.

Schulden zijn wel een probleem als je je afspraken om te betalen niet (meer) kan nakomen. Je krijgt dan betalingsachterstanden en dat kan aardig wat geld kosten. Herken jij je in (één van) de volgende dingen?

• Je hebt (meerdere) betalingsachterstanden — er liggen rekeningen op je te wachten die je niet kan betalen
• Je hebt al langer dan twee maanden (een deel van) je vaste lasten (huur, energie, verzekeringen) niet betaald
• Je hebt geen (eigen) geld om de rekeningen/schulden te betalen
• Je weet niet hoe je zonder hulp uit deze situatie moet komen

Goed om te weten: je kan én mag al hulp zoeken voordat je tot over je oren in de problemen zit. Hoe sneller je aan de slag gaat met het vinden van oplossingen, hoe kleiner je problemen blijven en hoe sneller je geldzorgen verdwijnen. Ook bij fiKks helpen we je graag — of je problemen nou heel klein of juist heel groot lijken.

Schulden en psychische klachten

Geldzorgen (of het nou financiële problemen zijn of schulden) zorgen vaak voor psychische klachten. Extra vervelend, want als je je al zorgen maakt om geld, wil je daar niet nog iets bij hebben. Daarnaast is het een cirkel waar je in terechtkomt: je psychische klachten kunnen voor grotere geldproblemen zorgen. Dat werkt zo:
• je denkt bijna nergens anders meer aan dan aan je geldproblemen — je hersenen draaien overuren, je hebt geen ruimte voor iets anders en je denkt langzamer (vergelijk het met nachten niet slapen, wat je misschien ook niet doet door alle zorgen)
• risico’s en gevolgen zijn lastiger in te schatten — je betaalt bijvoorbeeld de onverwachte dierenartsrekening, maar kan daardoor je eigen zorgverzekering of huur niet meer betalen, wat weer zorgt voor boetes of extra kosten

Het is niet alleen zo dat schulden voor psychische klachten zorgen, het werkt ook omgekeerd: je psychische klachten zorgen ervoor dat jij in de financiële problemen raakt. Bijvoorbeeld doordat je niet kan werken door een depressie of doordat je veel kosten maakt voor psychische hulp.

Lees ook → ontspannen als je geldzorgen hebt

Hoe herken je stress en psychische klachten door financiële zorgen?

Het gemene van stress is dat je eraan ‘gewend raakt’. Je vindt het normaal dat je moe bent, dat je sneller boos bent, dat je pijn hebt in je buik en hoofd. Je bent misschien wel bang, ziet niet hoe de toekomst beter wordt en bent benauwd als er weer een rekening op de mat valt.

Herken je bijvoorbeeld…
• dat je geen plezier meer hebt in dingen die je vroeger leuk vond?
• dat je niet meer wil reageren op belletjes, e-mails of sociale media?
• dat het niet meer lukt om je te concentreren?
• dat je met je kaken klemt en je schouders altijd gespannen zijn?
• dat je heel kwaad of verdrietig wordt van een kleine tegenvaller, zoals een glas omstoten?
• dat alles wat je probeert niet lukt?
• dat je somber naar je eigen toekomst kijkt?

Dan is de kans groot dat je te maken hebt met (chronische) stress. En dat is zeker niet gek, maar wel heel vervelend. Veel mensen praten niet over hun geldzorgen, schulden en psychische klachten, omdat ze zich hiervoor schamen. Maar wist je dat juist wél praten over wat er aan de hand is je problemen kan oplossen?

Lees ook → stress door geldzorgen: niet gek, wel vervelend

Schaamte verergert stress rondom geldzorgen

We snappen het heel goed als je je schaamt. Niet omdat we vinden dat je je móet schamen — juist niet. Schaamte voelen we, omdat we bang zijn dat anderen ons stom vinden en doordat we voelen dat we ergens geen controle over hebben. We voelen ons niet goed, niet slim of niet gelukkig genoeg. En schaamte los je op door  júist te praten en door om hulp van anderen te vragen. Grote kans dat je dan ontdekt dat er meer mensen in je omgeving geldzorgen hebben. Door over je geldzorgen te praten, help je dus niet alleen jezelf, maar ook een ander. Zij zullen ook sneller hulp zoeken als ze zien dat jij dat doet.

Iedereen kan in de schulden komen. Niemand kiest daar bewust voor — het overkomt je. Je gaat scheiden, je krijgt een kindje, je verliest je baan, je wordt ziek of je hebt al niet veel geld op je bankrekening en precies dan gaan je vaatwasser, wasmachine en koelkast stuk. In de schulden komen is dus niet jouw schuld. Het is wel jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat ze niet verergeren. En dan is er gelukkig heel veel hulp beschikbaar om ervoor te zorgen dat jij je geldproblemen oplost. 

Hulp bij het oplossen van financiële problemen

Heb jij stress en/of psychische klachten door je financiële situatie? Wil je heel graag dat er iemand met je meekijkt, zodat je weer overzicht hebt en een helder plan om je geldproblemen op te lossen? Vind je het fijn om je zorgen niet langer in je eentje te dragen? fiKks helpt je graag. En helemaal gratis.

Zo helpt fiKks je…
• met het lezen en beantwoorden van e-mails/brieven rondom je geldzaken (we lezen alleen wat jij ons geeft, jij blijft zelf de baas over je (digitale) post)
• met overzicht krijgen in je geld: wat krijg je binnen en wat geef je uit en aan welke dingen?
• met bespaartips
• bij je toeslagen en tegemoetkomingen
• met het maken van betalingsafspraken

Je kiest zelf je ‘buddy’ bij fiKks. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een bekende onverwacht je buddy wordt. Je blijft ook anoniem voor je buddy. Al onze buddy’s volgden een cursus om jou goed te helpen, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangeleverd én we werken samen met bekende organisaties als Nibud en Nederlandse Schuldhulproute.

Download gratis de fiKks-app, kies je buddy en reken af met geldzorgen.