Vorige week dinsdag was het de derde dinsdag van september. Op deze dag is het altijd Prinsjesdag: de dag waarop de regering vertelt wat ze volgend jaar gaat doen. En wat dit betekent voor onze portemonnee. Normaal gesproken zap je er misschien even langs op tv. Om de hoedjes en de gouden koets te bekijken. Helaas was er dit jaar weer geen groots evenement rondom Prinsjesdag, maar er is wel bekend gemaakt wat de plannen zijn voor 2022. We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent wat Prinsjesdag voor jou betekent. Daarom vertellen we in dit blog wat Prinsjesdag doet voor jouw portemonnee.

Koopkracht

Je leest ieder jaar misschien wel iets over koopkracht. Maar wat bedoelen ze nou precies daarmee? En wat doet het voor jouw portemonnee? Koopkracht geeft simpel gezegd aan hoeveel een huishouden gemiddeld kan kopen. Gemiddeld: dus dat betekent voor het ene huishouden wat meer, dan voor een ander. Dat hangt af van allerlei omstandigheden.

Dit jaar wordt het volgende voorspeld over de koopkracht:

 • De koopkracht voor werkenden, mensen met een uitkering, alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen gaat 0,1% omhoog.
 • De koopkracht voor gezinnen met kinderen, gepensioneerden en tweeverdieners blijft op 0,0%, zij gaan er niet op vooruit, maar ook niet op achteruit.
 • De koopkracht van alleenverdieners gaat achteruit met 0,2%.

Stel ik heb een uitkering, wat betekent die 0,1% dan voor mijn portemonnee? Bijvoorbeeld: je kon dit jaar met jouw inkomen 100 producten kopen, dan kun je in 2022 naar schatting 100,1 producten kopen. Niet bepaald een flinke stijging dus! Let wel op: de koopkracht zegt iets over het gemiddelde. Jouw persoonlijke situatie kan heel anders zijn, waardoor het met jouw persoonlijke koopkracht dus heel anders zit. Het blijft belangrijk om zelf in de gaten te houden hoe het met je geld gaat.

Zorgverzekering

Een ander punt wat altijd aan bod komt tijdens Prinsjesdag, is de zorgverzekering. Ook dat doet wat voor jouw portemonnee. De overheid bepaalt wat het eigen risico is wat je moet betalen als je gebruik maakt van zorg en past deze meestal ieder jaar aan. Vaak wordt rondom Prinsjesdag ook duidelijk wat het maandelijkse bedrag wordt wat we moeten betalen voor onze zorgverzekering.

Voor 2022 wordt het volgende genoemd:

 • Het eigen risico blijft gelijk aan 385 euro.

Tip van ons: Zorg dat je goed in de gaten houdt wat de nieuwe bedragen (premies) zijn voor de zorgverzekering. Het kan best zo zijn dat jouw eigen zorgverzekering een stuk duurder wordt. Dat betekent dat je beter kunt wisselen van zorgverzekering om goedkoper uit te komen. Begin november zullen we een blog plaatsen waarin we hier advies over geven. Volg ons via Instagram en Facebook om als eerste te zien wanneer we een blog plaatsen! Eerder schreven we al een blog met uitleg wat je kunt doen als je wilt wisselen van zorgverzekeraar, maar een betalingsachterstand hebt.

Toeslagen

Het kabinet vertelt tijdens Prinsjesdag ook altijd wat voor veranderingen er zullen zijn in de toeslagen. Er bestaan verschillende soorten toeslagen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.

De volgende toeslagen veranderen in 2022:

 • De maximale zorgtoeslag stijgt met €36 voor een huishouden van één persoon (van €1287 in 2021 naar €1323 in 2022) en met €40 voor een huishouden met meer personen (van €2487 in 2021 naar €2527 in 2022). 
 • Het kabinet wil een maatregel invoeren waardoor er, wanneer de huur over het maximale bedrag voor huurtoeslag gaat, je toch misschien recht hebt op huurtoeslag.
 • Het kabinet wil de kinderopvangtoeslag verbeteren en ervoor zorgen dat het menselijker gaat.
 • Het kindgebonden budget zal hoger worden.

Vervoer

Iedereen die een auto heeft, betaalt motorrijtuigenbelasting (ook wel BPM genoemd). Dit betaal je ieder kwartaal aan de Belastingdienst. Deze belasting verandert meestal ieder jaar en op Prinsjesdag vertelt de regering wat er verandert.

Voor 2022:

 • De motorrijtuigenbelasting wordt hoger. Het bedrag wordt bepaald op basis van de uitstoot van een auto.

Je ziet dat het steeds meer loont om een milieuvriendelijke auto te rijden. Mocht je een nieuwe auto moeten kopen, let dan dus op de uitstoot. De prijs voor een milieuvriendelijke auto is vaak hoger, maar soms kom je in aanmerking voor subsidies.

Wonen

Voor mensen met een eigen huis is Prinsjesdag ook altijd een belangrijke dag. Het kabinet deelt namelijk ook plannen die relevant zijn voor woningbezitters. En dit jaar kondigde het kabinet ook plannen aan voor mensen die op zoek zijn naar een woning.

 • Er wordt de komende 10 jaar, ieder jaar 100 miljoen euro gegeven aan het sneller bouwen van woningen. Dit is vanwege de woningnood.
 • Voor eigen woning bezitters veranderen er wat regels rondom de eigenwoningregeling. Dit is vooral van invloed op mensen die een woning hebben gekocht met hun partner, en daarvoor ook al een woning hadden. Of mensen met een koopwoning van wie de partner komt te overlijden.
 • Voor eigen woning bezitters zullen subsidies worden gegeven om je woning te verduurzamen. Bijvoorbeeld isoleren, of een warmtepomp installeren.

Wat kan jij doen?

Wat Prinsjesdag doet voor jouw portemonnee? Veel dus, zoals je kunt lezen! Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te blijven houden wat jouw inkomsten en uitgaven zijn. Ook is het slim om te blijven controleren waar je recht op hebt (zoals toeslagen of subsidies) en waar je meer voor gaat betalen (zoals je zorgverzekering). Zie je door de bomen het bos niet meer? Vraag dan een buddy van fiKks om advies!

De plannen die het kabinet presenteert op Prinsjesdag, zijn altijd voorstellen die nog goedgekeurd moeten worden door de Eerste en Tweede Kamer. Het kan dus zijn dat er wat dingen in dit blog veranderen.