Ik wil overstappen naar een andere zorgverzekering, maar ik heb een premieachterstand

Zorgverzekeraars hebben hun pakketten en premies voor volgend jaar bekend gemaakt. Verzekerden kunnen dus beginnen met vergelijken en eventueel een nieuwe zorgverzekering kiezen. Maar hoe zit het als je een premieachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.

Met een premieachterstand mag je niet opzeggen

Een zorgverzekering mag niet opgezegd worden als je maandpremies en eventuele rente- en incassokosten nog niet betaald hebt. Dit om te voorkomen dat verzekerden van de ene naar de andere zorgverzekeraar overstappen En bij meerdere verzekeraars een schuld opbouwen. Heeft de verzekerde geen premieachterstand, maar bijvoorbeeld wel een achterstand van het eigen risico? Dan mag wel opgezegd worden. De rekening van het eigen risico moet dan natuurlijk nog wel betaald worden. Spreek hiervoor dan een betalingsregeling af.

Het opzegverbod geldt alleen voor de verzekeringsnemer

De verzekeringsnemer is degene die de verzekeringsovereenkomst heeft afgesloten. De persoon voor wie de zorgverzekering wordt afgesloten is de verzekerde. Deze situatie komt vaak voor. Denk aan de man die ook een verzekering afsluit voor zijn vrouw. Of een van de ouders die een verzekering afsluit voor een meerderjarig kind. Ben je meeverzekerd op de polis van iemand anders en ben je dus geen verzekeringsnemer, dan kun je wel opzeggen. In deze situatie kan dat trouwens het hele jaar door Je hoeft dan niet te wachten tot 31 december.

Uitzonderingen op de regel

Als jouw zorgverzekeraar zelf de zorgverzekering heeft beëindigd met de reden dat je een achterstand hebt. Dan moet je zelfs binnen een maand een nieuwe zorgverzekering afsluiten. En mag je dus wel overstappen. Ook als je zorgverzekeraar waar je een premieachterstand hebt, je opzegging binnen twee weken heeft bevestigd.

Meer weten over het oplossen van betalingsachterstand? Lees op de website van Zorgverzekeringslijn hoe je een betalingsregeling met de zorgverzekeraar treft.