Als je geldzorgen hebt, is de kans groot dat je al op je uitgaven let. Misschien denk je dat er écht niets meer te besparen valt en dat je ook niet nóg meer kan laten om wat geld over te houden. Onze ervaring is dat er vaak nog best wel wat mogelijk is, dus we geven je hier de beste bespaartips en handvatten om financieel slimmer te worden.

Ontheffing gemeentelijke belastingen

Kan je je gemeentelijke belasting niet betalen? Je kan de gemeente vragen om kwijtschelding. Uiteindelijk bepaalt de gemeente of kwijtschelding mogelijk is en van welke belastingen dan precies. De gemeente kijkt naar je vermogen, je inkomen en de uitgaven die je moet doen. Scheldt de gemeente (een deel van) je belastingen kwijt? Vraag dan gelijk of zij aan automatische kwijtschelding doen. Dan hoef je niet elk jaar opnieuw kwijtschelding aan te vragen, maar krijg je het gewoon. Uiteraard zolang je inkomen niet is veranderd.

Energiekosten verlagen

Tips als ‘douche (nog) korter’ en ‘isoleer je huis’ gaan we je niet geven. Simpelweg omdat het tips zijn waar je of weer iets voor moet laten, terwijl je warme douche misschien wel hét ontspanningsmoment van de dag is. Je huis isoleren is een goede zet, maar we zadelen je natuurlijk niet op met nog een kostenpost.

Deze energie- en dus geldbesparende tips kan iedereen gebruiken en je hoeft er helemaal geen comfort voor in te leveren:

  • Zet de verwarming alleen aan in kamers waar je ook echt bent en houd de tussendeuren gesloten. Zo blijft de warmte waar je ’m hebben wil en hoef je niet voor niets te stoken.

  • Ga je de deur uit of is het bedtijd? Zet de thermostaat dan wat lager. Heb je er eentje met tijdsinstellingen? Een uurtje voordat je naar bed gaat de temperatuur een paar graden lager zetten, is prima. Het blijft echt nog wel comfortabel in huis.

  • Heb jij alle opladers standaard in het stopcontact zitten en staan je apparaten op stand-by? Trek je stekkers er maar uit. Dit sluipverbruik stoppen levert een gemiddeld huishouden €100 per jaar op!

  • Zet je wasmachine en vaatwasser alleen aan als ze echt goed vol zitten. Zit er een eco-programma op? Perfect, zet die dan aan.

Vind uit of je alle toeslagen krijgt

Weet je zeker dat je alle toeslagen krijgt waar je recht op hebt? Toeslagen zijn bijvoorbeeld tegemoetkomingen voor je zorgverzekering, huur of kind(eren). Welke toeslag(en) jij krijgt, is afhankelijk van je situatie. Deze rekenhulp van de Belastingdienst helpt je uitvinden op welke toeslagen jij recht hebt.

Let op! Doe je aanvragen niet via websites die niet van de Belastingdienst zijn. Hier zitten commerciële bedrijven achter die je na het aanvragen van je toeslagen een rekening sturen van zo’n vier tientjes.

Het UWV geeft ook toeslagen als je inkomen onder het sociaal minimuminkomen is. Voor iemand met een partner is dat €1.600 bruto per maand en voor alleenstaanden €1.200 bruto per maand. Het UWV vult dan aan tot het sociaal minimum. De toeslag vraag je aan bij het UWV.

Vergelijk verzekeringen en stap over

Welke verzekeringen heb je allemaal? En weet jij hoe hoog je premie is — zeker in vergelijking met andere verzekeraars? Een kritische blik hierop helpt je soms wel tientallen euro’s per jaar besparen. Bijvoorbeeld de Consumentenbond helpt je je zorgverzekering vergelijken, autoverzekeringen vergelijken en overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken.

Tip: vraag ook eens bij je verzekeraar na of je korting krijgt als je al je verzekeringen bij hen onderbrengt. Misschien ben je dan wel nóg goedkoper uit.

Doe belastingaangifte

Zeker niet de allerleukste tip, maar wel eentje die knap wat centen op kan leveren: doe je belastingaangifte. Netjes aangifte doen betekent dat je eventuele teruggaven ook écht krijgt. De Belastingdienst klopt niet vanzelf bij je aan om je het geld waar je recht op hebt te geven.

Praat over geld

Op een of andere manier vinden we praten over geld ‘not done’. Zeggen dat je veel geld hebt, levert scheve blikken op en zeggen dat je weinig geld hebt eigenlijk ook. Nu hoef je niet meteen met complete uitdraaien van je inkomsten en uitgaven aan te komen, maar je mag er zeker wel over praten. Over geld praten wordt steeds een beetje normaler als we dat allemaal doen. Het heeft twee grote voordelen: je (eventuele) schaamte neemt af, waardoor je beter in je vel zit én je krijgt tips en hulp. Je hoeft geen smoesjes te bedenken waarom jij niet meegaat naar het restaurant en je hebt grote kans dat je steun krijgt uit je omgeving.

Wil je zeker weten dat je met iemand over (jouw) geld praat die er verstand van heeft? Die niet oordeelt en het allerbeste met je voor heeft? Via fiKks kom je in contact met een buddy: iemand die jou helpt grip te krijgen op je financiële situatie. Dat werkt heel makkelijk (en volkomen gratis):

1. je downloadt de app van fiKks en komt in contact met een buddy
2. jullie gaan samen aan de slag om inzicht te krijgen in je financiën; jullie leggen een dossier aan waarin je je inkomsten, uitgaven en betalingsachterstanden verwerkt
3. werk toe naar een schuldenvrije toekomst

Al 1.500 deelnemers gingen je (met succes!) voor. Wil jij ook je geldzorgen achterlaten?