Hartverwarmend was het om te zien dat zoveel mensen naar het Rabobank Bestuurscentrum in Utrecht gekomen waren voor de Landelijke Vrijwilligersdag 2022. Deze dag werd speciaal voor jullie, vrijwilligers, georganiseerd door fiKks, het Nibud, Humanitas, SchuldHulpMaatje, LSTA, de Rabobank, Rabo Foundation en de NN Group, om jullie eens goed in het zonnetje te zetten.

Toespraken van Carola Schouten en Arjan Vliegenthart

In de ochtend waren er inspirerende toespraken, die zowel fysiek als online te volgen waren. Minister voor Armoedebeleid Carola Schouten, stak een hart onder de riem van alle vrijwilligers en Nibuddirecteur Arjan Vliegenthart maakte cijfers bekend uit het rapport Rondkomen en betalingsproblemen 2022. Ook lanceerde hij de Vrijwilligerstraining Ondersteunen bij geldzaken, met de hulp van enthousiaste mensen uit de zaal. Beide sprekers benadrukten dat de inzet van vrijwilligers van onschatbare waarde en van groot belang is. En daar zijn wij het volledig mee eens!

Presentaties naar keuze

In de middag konden de vrijwilligers twee presentaties bijwonen waarbij ze konden kiezen uit een mooi, gevarieerd aanbod. Bij ons van fiKks schoven veel mensen aan voor de presentatie Ondersteunen vanuit eigen kracht, waarbij fiKksmedewerkers Annelies, Frederieke en Nienke vertelden over fiKks en in gesprek gingen met de aanwezigen.

Opvallend was daarbij de oprechte interesse en bevlogenheid van de bezoekers. Vrijwilligers van andere organisaties waren erg benieuwd naar hoe fiKks eigenlijk kon werken voor mensen met geldzorgen, die juist zo gebaat zijn bij medemenselijk maatwerk. Zij vroegen zich af hoe dat mogelijk was met een digitaal middel als fiKks. Er ontstonden mooie gesprekken, waarbij vooral naar voren kwam hoe waardevol het is als partijen, zowel fysieke als digitale, elkaar weten te vinden en kunnen aanvullen, zodat mensen met geldzorgen echt de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Mooie ontmoetingen

En wat was het leuk om een aantal buddy’s in levenden lijve te ontmoeten! Het was mooi om eens gezichten bij namen te zien en om te horen hoe jullie het buddyschap in de praktijk ervaren. Nuttig was het ook: we wisten niet alleen een technisch probleem van een van onze buddy’s in een handomdraai op te lossen, we hebben ook goed geluisterd naar de ideeën en uitdagingen van onze buddy’s. We gaan ermee aan de slag.

Als afsluiting werden we getrakteerd op de show Bonne Route van Tjerk Ridder, die vertelde en zong over de saamhorigheid en de bereidheid van onbekenden om huis en haard met hem te delen tijdens zijn wandeltocht van Parijs naar Groningen, met ezel Lodewijk.

Geïnspireerd en gemotiveerd sloten we deze dag af. Het was fijn dat jullie er waren. Geniet van de welverdiende goodies.