Je kijkt naar je favoriete serie op TV waar, nét als het spannend wordt, iemand hard juicht omdat hij de jackpot gewonnen heeft. Reclame. Of eigenlijk een gokreclame, welteverstaan. De rinkelende gokmachines en chique geklede mensen vliegen je om de oren. Gelukkig is de volgende commercial alweer begonnen. Toch knaagt het aan je: hoe fijn zou het zijn als jij, net als die man in dat zwarte pak, óók de jackpot zou winnen?

De verleiding om een gokje te wagen is soms moeilijk te weerstaan. Zeker met deze reclames en alle online gokmogelijkheden waar je zonder veel moeite je geld inzet. Soms heb je nét even dat duwtje in je rug nodig dat je helpt om de verleiding te weerstaan. Gelukkig is er hulp! Wij zetten het op een rijtje:

Hulp vanuit de overheid

Sinds vorig jaar is het uitzenden van gokreclames legaal geworden. En dát kan nogal verleidelijk zijn. Gelukkig ziet het kabinet dit ook in en zijn er plannen om deze gokreclames verder aan banden te leggen. Daarmee willen zij de reclames indammen en een verbod op ‘ongerichte reclames’ voor risicovolle kansspelen. Een goed vooruitzicht, maar in de praktijk kan het nog wel even duren voordat dit is veranderd.

Software om online gokbedrijven te blokkeren

Er zijn allerlei software beschikbaar om websites van gokbedrijven te blokkeren. Hiermee voorkom je dat je in de verleiding komt om op specifiek deze websites te gokken.

Speelpauze bij Nederlandse gokbedrijven

Bij Cruks (het Centraal register uitsluiting kansspelspelen) kun je een speelpauze nemen bij Nederlandse goksites, speelhallen en casino’s. Gokbedrijven mogen je dan niet meer toelaten. Je kunt je tussen 6 maanden en 99 jaar inschrijven. Voor deze periode weet je zeker dat je geen gehoor meer kunt geven aan je verleiding. Twijfel je over deze stap? Via Cruks kun je ook eerst contact opnemen met iemand die je verder helpt. 

Anonieme hulp

Gokken lijkt soms onschuldig. Er is geen duidelijke lijn tussen gokken voor de hobby, of gokken omdat je jezelf niet kunt tegenhouden. Dat betekent ook dat een gokverslaving gauw op de loer ligt. Heb jij symptomen van teveel gokken? Dan is het goed om (anoniem) hulp in te schakelen.