De prijzen van boodschappen zijn flink gestegen. Voor een volle boodschappentas reken je zo een paar tientjes meer af dan een half jaar of een jaar geleden. Als je al weinig te besteden hebt, zijn die extra tientjes lastig te missen. Daarom geven wij je wat handige tips om de uitgaven voor boodschappen wat te bedwingen.

Tip 1. Maak een lijstje voordat je boodschappen gaat doen

Schrijf niet alleen op welke boodschappen je nodig hebt, maar denk ook alvast uit welke maaltijden je deze week wilt eten, zodat je heel gericht kunt bepalen wat je nodig hebt. Het grote voordeel is dat je minder snel impulsaankopen doet. Ook kun je rustig van tevoren thuis kijken of je alvast ingrediënten in huis hebt.

Tip 2: Gebruik de vriezer

Is het vlees of vis in de aanbieding, of de roerbakgroenten? Als je deze producten vaak gebruikt, is het handig om grotere verpakkingen in te slaan. Dat wat je niet gebruikt stop je in de vriezer en kun je tot wel maanden bewaren!

Tip 3: Check wat je in huis hebt

Door af en toe wat meer (of grotere porties) in te slaan, kan het best zijn dat je nog een voorraadje eten in huis hebt. Dus trek de vriezer, je keukenkastjes of de trapkast open en kijk of er nog iets lekkers in ligt. Het voordeel is dat je soms verrassende combinaties van maaltijden tevoorschijn tovert ?

Tip 4: Kook grotere porties en vries maaltijden in

Het is vaak goedkoper om in de supermarkt grote porties te kopen dan kleine. Goed om daar gebruik van te maken! Door in één keer grotere porties te kopen en te koken, heb je er maar één keer werk aan én bespaar je geld. Het eten dat je overhoudt vries je in bakjes of zakjes in. Dás handig als je eens een keer geen zin hebt in koken!

Tip 5: Check de supermarkt apps of boodschappenfolders

De reden dat mijn moeder haar uitgaven voor boodschappen altijd goed onder bedwang houdt, is omdat ze de supermarktfolders goed doorbladert en naar diverse supermarkten gaat. Tegenwoordig zijn er handige apps beschikbaar waarin supermarkten al hun acties op een rijtje zetten. Tip: doe dit voordat je bedenkt wat je gaat eten. Zo bespaar je geld én kom je wellicht op nieuwe inspiratie voor maaltijden!

Tip 6: Kijk altijd naar de prijs per kilo of liter

Nu boodschappen zo duur zijn geworden, gaan sommige supermarkten hier slim mee om. Zo laten ze de prijs bijvoorbeeld hetzelfde, maar maken ze de inhoud van het product kleiner. In plaats van € 1,99 voor een zak chips van 300 gram, betaal je dan bijvoorbeeld € 1,99 voor een zak van 200 gram. Zonder dat je het door hebt! Om deze slimme truc te tackelen, is het verstandig om naar de prijs per kilo of liter te kijken.

Tip 7: Acties van houdbare producten

Er zijn van die houdbare producten die je altijd weer nodig hebt. Denk aan wasmiddel, tandpasta, shampoo, deodorant, toiletpapier, houdbare melk, koffie en thee… ga zo maar door. Het één duurder dan de ander, maar je hebt het altijd weer nodig. Daarom is het goed om de acties van deze producten goed in de gaten te houden en flink in te slaan. Is de wasmiddel in de aanbieding bij de supermarkt om de hoek? Koop dan gelijk een flinke voorraad in! Vroeg of laat zul je het toch nodig hebben. En het vergaat niet.

Tip 8: Probeer B-merken uit

Als je gewend bent om altijd A-merken te kopen, kan het soms een drempel zijn om over te stappen naar een B-merk. Toch kan het kopen van B-merken een behoorlijk bedrag schelen op de boodschappenrekening. Probeer bij je volgende supermarkt bezoek maar eens te vergelijken wat het verschil is tussen een fles frisdrank van een A of B-merk. Tip: vaak liggen de B merken niet op ooghoogte, maar juist onderaan of bovenaan in het schap.

Heb jij nog een slimme tip om te besparen op je boodschappen? Laat het ons weten in een reactie!