In 2020 brachten we een groot gedeelte van de tijd thuis door en in 2021 gaan we daar nog even mee door. Nu bijna alles dicht is, moeten we onszelf zien te vermaken. Alleen of met één vriend(in). Heb je een klein budget of ben je dol op besparen, dan is het bestellen van een Nintendo Switch of een ander hebbeding geen optie. Wat kan je dan wél doen tijdens corona? De beste budget- en DIY-tips vind je hier.

We kunnen ons voorstellen dat het zeker nu moeilijker is om het leven écht leuk te houden. Er gebeurt veel waar we geen invloed op hebben, maar gelukkig kunnen we wel zelf onze (vrije) tijd indelen. In deze blogpost: dingen die je thuis kan doen als je geen groot budget hebt.

Wees creatief

Het is voor veel mensen een uitdagende tijd, in welke situatie je ook zit. Ontspannen is misschien lastig als je dat normaal liever buiten de deur deed of met een groep anderen. Het goede nieuws: het is niet moeilijk of duur om creatief bezig te zijn! En dat terwijl het veel voordelen heeft, zoals het verminderen van stress en angst en je stemming verbeteren. Maar… wat is creatief bezig zijn eigenlijk? Bijvoorbeeld een nieuw recept bedenken (met spullen die je nog in je keukenkastje hebt staan), zelf kaarten maken (door de kaarten die je zelf kreeg te verknippen), je meubels opknappen, tekenen, kleding vermaken of lekker in je tuin bezig zijn.

Op YouTube vind je meer dan genoeg video’s voor leuke Do It Yourself-projecten (DIY) — zelfs een hele categorie met creatieve projecten met dingen die je gewoon al in huis hebt. Even zoeken en je vindt een schat aan ideeën!

Lekker lezen

Ligt misschien enorm voor de hand, maar met een (luister)boek ben je de dag zo door. Verdwijn volledig in een thriller of laat je meeslepen door een heerlijke roman. Lezen is goed voor je, want het vermindert je stress, het zorgt ervoor dat je langer leeft en je slaapt beter. Wil je je budget niet besteden aan (nieuwe) boeken? Leen dan gratis een boek bij een minibieb in jouw buurt, maak gebruik van de proefperiodes van apps als Storytel of leen boeken bij de online bibliotheek. 

Tip: op minibieb.nl vind je alle minibiebs van Nederland. En boeken ruilen met vrienden en familie mag natuurlijk ook nog gewoon!

Puzzelbank

Puzzels zijn niet aan te slepen tijdens de corona-lockdown! Puzzelen is ontspannend en je bent er wel even zoet mee. Maar, ja, wil je dan een nieuwe puzzel kopen? Er zijn maar weinig mensen die dezelfde puzzel twee keer maken en dan ligt-ie toch ook maar te verstoffen op je zolder of in de kast. En toen was daar de Puzzelbank: een initiatief om puzzels te ruilen. Ideaal!

Breng de jungle in je huis

Planten in huis zijn goed voor je gezondheid. Ze produceren zuurstof, ze houden je gefocust, ze zorgen voor een lagere bloeddruk en momenteel het belangrijkste van alles: ze halen buiten naar binnen. Je haalt voldoening uit zorgen voor een plant en het is rustgevend om ermee bezig te zijn. Afstoffen, water geven, ompotten (als dat nodig is en je de juiste dingen in huis hebt), besproeien, bemesten…

Op Facebook is er zelfs een groep opgericht om stekjes te ruilen: Stekjesruil NL.

Wil je niet wachten tot je stekje is uitgegroeid tot een volwaardige plant? Er zijn ook initiatieven die planten nu voor minder geld dan ooit verkopen. Doordat tuincentra gesloten zijn, kwekers de planten niet meer kwijt kunnen en winkels die wel open mogen veel minder planten verkopen, zijn er initiatieven ontstaan als de Groene-Kneusjes-box. Heb je nog wat ruimte in je budget over, dan is dat een mooie optie.

Ga op date met jezelf, in je eigen huis

Als je zuinig leeft, dan hoeft dat niet te betekenen dat je geen luxe kan ervaren. Slaap lekker uit, ga uitgebreid douchen, eet een lekker ontbijt, besteed de middag aan dingen waar je écht blij van wordt. Ga naar buiten of blijf juist binnen onder een dekentje. Doe de gordijnen dicht, steek wat fijne geurkaarsen aan (die hoeven echt niet duur te zijn, IKEA en Action hebben fijne exemplaren), lees je favoriete boek, zet Spotify aan (er is ook een gratis versie) met een ontspannend deuntje. Smeer jezelf in met een zelfgemaakte bodybutter en doe alleen waar jij zin in hebt.

Volg online les

Misschien heb je het gevoel dat je leven stilstaat momenteel. Je ontdekt weinig nieuwe plekken, je ontmoet geen inspirerende mensen (althans, niet fysiek) en in de collegebanken gaan zitten voelt verder weg dan ooit. Maar wist je dat er online heel veel gratis lesmateriaal te vinden is?

Zo vind je bijvoorbeeld bij Soofos honderden gratis cursussen. En er zijn ook genoeg ondernemers die nu hun cursussen, webinars en workshops gratis beschikbaar maken! Volg je favoriete ondernemers op sociale media en je bent als eerste op de hoogte als ook zij iets lanceren.

Geef jezelf elke week een (duurzame) uitdaging

Zelf die slingers op blijven hangen, is misschien al een uitdaging op zich. Maar mocht je toe zijn aan leuke challenges, dan is er génoeg te vinden! Om in beweging te blijven, zoals yogachallenges of om duurzamer (en goedkoper) te leven. Op 52wekenduurzaam.nl vind je elke week een leuke opdracht. Van je kastjes leegeten tot een vogelparadijs maken.

Ook leuk om te doen: geld besparen

Grote kans dat je al wat geld bespaart doordat alle winkels, musea en pretparken dicht zijn. Maar het kan ook leuk zijn om er een heuse sport van te maken. Bijvoorbeeld…
• maak je eigen wasmiddel (je vindt genoeg recepten online — het is makkelijk, leuk, goedkoop, milieuvriendelijk en het ruikt ook nog eens heerlijk)
• maak maaltijdplanningen voor de komende weken, zodat je ingrediënten koopt die je ook echt nodig hebt én opmaakt
• knap je meubels op door ze te schuren, een likje verf te geven of zelf leuke, nieuwe kussenhoezen te naaien
• bekijk welke abonnementen of contracten je nu hebt, wanneer ze aflopen en of je het wil verlengen — misschien krijg je wel korting als je opbelt en naar de mogelijkheden vraagt en uitzoekt wat het oplevert als je overstapt?
• creatief koken met een ‘geredde maaltijd’, zoals van Too Good To Go
• zoek je kledingkasten uit en verkoop wat je niet meer nodig hebt of waar je niet meer blij van wordt

Heb je nu tijd om grip op je geld te krijgen?

Heb jij nu de tijd en de rust of juist de nood om aan je geldzaken te werken? fiKks helpt je om geldzorgen achter je te laten — niet alleen uit je hoofd, maar daadwerkelijk uit je leven. Een financieel gezonde toekomst is er óók voor jou, zelfs als het nu ver weg lijkt.

Download gratis de fiKks-app, kies je buddy en reken af met geldzorgen.