Bij fiKks sta je er nooit alleen voor. Samen met een persoonlijke buddy ga je aan de slag met je geldzorgen. Maar wie zijn die buddy’s? Sommige buddy’s hebben een baan in de financiele sector, andere hebben zelf geldproblemen gehad. Maar allemaal zijn ze even gemotiveerd om jou te helpen! Vandaag geven we het woord aan buddy Okan. 

“Door de coronacrisis was er binnen ons bedrijf veel aandacht voor maatschappelijke initiatieven, om zo een steentje bij te dragen in deze moeilijke tijd. Een collega wees me op fiKks. Het leek me wel wat voor mij, dus ik ging me inlezen in de schuldenproblematiek van Nederland. Ik schrok echt van de cijfers! Dat zoveel mensen in Nederland geldproblemen hebben, had ik me nooit bedacht. Ik twijfelde niet langer en heb me toen direct als buddy aangemeld bij fiKks.

Profielfoto buddy Okan

“Ik schrok ervan hoeveel mensen in Nederland geldproblemen hebben en heb me meteen aangemeld om te helpen.”

Nadat ik de basiscursus van fiKks had gedaan, kreeg ik uiteindelijk mijn eerste deelnemer! Hij begon direct met het invullen van zijn financiële dashboard. Daar was ik heel blij mee, want ik stond zelf ook te springen om aan de slag te gaan. Maar tegelijkertijd vond ik het ook wel spannend, want het was ook voor mij de eerste keer dat ik iemand zou gaan helpen. 

Ik ben vervolgens gewoon op een positieve manier begonnen aan een open gesprek. En ik werd meteen positief verrast over hoe open mijn deelnemer was over diens financiële situatie. De deelnemers zijn dan wel anoniem, maar toch moeten ze veel blootgeven over hun financiële situatie. Ik had daarom verwacht dat mijn deelnemer hier veel terughoudender in zou zijn.

“Je deelnemer bepaalt zelf het doel, maar je werkt er samen naartoe.”

Het belangrijkste vond ik wat mijn deelnemer zelf wilde bereiken, dus we zijn ook begonnen met het bepalen van het doel waar we naartoe zouden werken. In het begin is dat natuurlijk nog wat abstract. Mijn deelnemer wilde weer financieel gezond worden en zelfs weer wat kunnen sparen. Samen moet je dan bedenken hoe je dat doel concreet kunt maken, want dat bleek toch wel lastig in de praktijk.

Ondanks dat mijn deelnemer precies wist wat er aan geld in en uit ging en waar de betalingsachterstanden zaten, was het toch een complexe puzzel. Er werden zoveel betalingen gedaan, ook aan schuldeisers, dat het overzicht totaal kwijt was. Daardoor kon mijn deelnemer niet meer zonder hulp de juiste stappen zetten. Nadat we alles onder elkaar hadden gezet, kwam er een negatief bedrag uit aan het einde van de maand. Dat vond ik wel heftig om te zien, zeker ook omdat mijn deelnemer me vertelde dat geldzorgen de grootste bron van stress vormden. Daar kon ik me alles bij voorstellen.

Mijn eerste gedachte was dan ook: ‘Hoe zou ik dit zelf aanpakken?’ Ik zag het als een grote puzzel die ik graag wilde oplossen. Maar hoewel je je inleeft in de andere persoon en de problemen graag zo snel mogelijk wilt oplossen, moet je er als buddy wel voor waken dat je niet al het werk voor jouw deelnemer gaat doen. Je bent tenslotte geen officiële schuldhulpverlener. De regie moet bij de deelnemer zelf blijven, al kan je als buddy natuurlijk wel sturen.

“Mijn deelnemers wist precies hoeveel geld er binnen kwam en er weer uit ging, maar tóch was het een complexe puzzel.”

Een ding wat mij goed is bijgebleven, is dat mijn deelnemer als oplossing een nieuwe lening aan wilde gaan. Daarmee zou hij dan de bestaande schulden kunnen afbetalen. Dat was voor mij een eye-opener voor hoe gevaarlijk het is dat je aan schulden gewend raakt, of gewoon geen andere uitweg ziet. Iemand die zo in een negatieve spiraal zit, is sneller geneigd om nieuwe schulden te maken om de oude te kunnen oplossen. Ik heb toen wel gezegd dat dat mij niet de juiste oplossing leek. Toen ik duidelijk heb uitgelegd waarom niet, was mijn deelnemer het hier gelukkig mee eens. Samen hebben we toen gekeken welke betalingen konden worden uitgesteld. Mijn deelnemer bleek vervolgens heel proactief in het bellen van schuldeisers.

Het enige wat mijn deelnemer uiteindelijk nodig had, was iemand die luisterde en structuur aanbracht. Want uiteindelijk heeft mijn deelnemer alles zelf opgelost en hierdoor meer rust gekregen. En dat is wat we wilden!”

Wil je ook dat iemand als Okan je helpt om je geldzorgen op te lossen? Meld je dan gratis en anoniem aan bij fiKks.

Ben je gemotiveerd geraakt door Okans verhaal en wil je ook iemand helpen? Meld je dan aan als buddy bij fiKks.