Bij fiKks worden deelnemers iedere dag geholpen door buddy’s bij het aanpakken van geldzorgen. Dit keer spraken we met een deelnemer van fiKks: Nora* (25 jaar). Waarom is Nora in contact gekomen met fiKks? En hoe heeft ze de hulp van de buddy ervaren? Je leest het in haar verhaal!
*We gebruiken in dit verhaal een fictieve naam, deelnemers zijn bij fiKks altijd anoniem.
 

Wil je meer vertellen over je situatie?
Oorspronkelijk kom ik uit Suriname, 9 jaar gelden ben ik samen met mijn moeder en broer naar Nederland gekomen. Ik studeer toegepaste psychologie in Leiden en woon op mezelf in een studio. Helaas kan ik naast mijn studie niet werken omdat ik langdurig ziek ben.
De zorgen over geld speelden al langer, maar pas in oktober vorig jaar werd het echt lastig om rond te komen. Pas toen werd het voor mij moeilijker om de huur te betalen. Eerst kon ik het nog wel bijhouden met alle vaste lasten, maar nu moest ik de stap zetten om geld te lenen bij mijn broer ter overbrugging.

Ik ben via mijn studie in contact gekomen met een budgetcoach om hulp te krijgen. Deze coach gaf de tip om de app fiKks te gebruiken en overzicht te krijgen. Zo ben ik met een buddy van fiKks in contact gekomen.

Heb je je geldzorgen ook met anderen in je omgeving gedeeld? Zo ja, hoe was dat voor je?
Mijn broer gaf de suggestie om weer thuis te komen wonen, maar dit was voor mij geen optie. Ik wil graag op eigen benen staan, het teruggaan voelde als een stap terug, vertelt Nora. Pas toen ik niet meer rond wist te komen heeft ze haar zorgen gedeeld met haar broer. Hij bood aan om geld van hem te lenen en maakte zich zorgen.  Daarnaast heb ik mijn zorgen gedeeld met een aantal vrienden. Zij adviseerden mij om op Nibud.nl te kijken waar je meer informatie vindt over het regelen van je geldzaken.

Wat heeft je ertoe aangezet om hulp te zoeken? En hoeveel tijd heeft het je gekost voor je hulp ging zoeken?
Vroeger werd erbij ons thuis niet veel over geld gesproken en als er over gesproken werd eindigde dit vaak in een discussie. We hadden het over het algemeen gewoon goed, maar spraken er liever niet over. Voor mij voelde het daarom onwennig om hulp te vragen en er over te praten met de budgetcoach op school. Waarom lukte het mij niet alleen en anderen wel? Ook mijn studielening voelde als een zware last, als ik mijn extra lening stopzette, hoe moest ik dan rondkomen? Ik had veel vragen over het regelen van mijn geldzaken, maar ook schaamte en kwetsbaarheid speelden mee. Gelukkig heb ik de stap naar hulp toch durven zetten.

Heb je ook andere hulpinterventies geprobeerd en zo ja, welke en waar heeft die hulp toe geleid?
Naast de hulp van fiKks en de budgetcoach heb ik via Nibud een jaarbegroting in een Excel bestand gedownload. Hiermee kon ik mijn inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten; dit was echt confronterend. Maar het visueel maken werkt voor mij verhelderend en geeft houvast.

Hoe voelde het voor jou toen je buddy je een eerste berichtje stuurde?
Het eerste gesprek met de buddy van fiKks vond ik erg spannend. Wat gaat de buddy zeggen en zal ze het raar vinden? Het gaf mij rust om te denken “de buddy zal vast meer mensen geholpen”. Eerst heb ik een kort berichtje gestuurd. Maar al gauw raakten we in gesprek en kreeg ik meteen tips over mijn uitgaven en inkomen. Ook bespraken we de lening bij mijn broer zodat ik deze kon terugbetalen. Ik leerde te budgetteren, sparen en elke maand een bedrag apart te zetten. Voorheen had ik geen spaarpotje en schatte ik in hoeveel ik ongeveer nodig had. Nu kan ik dit veel beter bijhouden.

Hoe voelde het contact met je buddy voor jou?
Het contact met de buddy vind ik erg prettig. Mijn buddy reageert zelfs in het weekend en in de avonden, dit had ik van tevoren niet verwacht. We bespreken veel met elkaar, zij is zichzelf daardoor kan ik ook open zijn.

Ook krijg ik veel tips over budgetteren: wees realistisch en kritisch over je uitgaven. Dit schoot bij mij ook wel eens te ver door, zo voelde ik me bijvoorbeeld schuldig over het kopen van dikkere handschoenen. Dit schuldgevoel kon ik met haar bespreken en voelde me daarna erg opgelucht. Hier is mijn spaarpotje juist voor bedoeld!

Vind je het niet vreemd dat je je buddy niet echt ziet?
Ik spreek mijn buddy via de chat. Soms is het heel fijn om te chatten, want geld is voor mij een gevoelig onderwerp. Chatten gaat dan gemakkelijker en dan voel ik minder schaamte. Soms heb ik wel de behoefte om te bellen of elkaar in het echt te zien. Voor mij heeft het dus twee kanten.

Wat vind je wel/niet prettig aan fiKks?
In de app van fiKks zie je alles direct in één opslag, vertelt Nora. Dit werkt heel prettig!

Kon je buddy je concrete adviezen geven?
Ik kreeg van mijn buddy heel concrete adviezen. Als ik een keuze moest maken over uitgaven dan kon ze mij een advies geven zonder oordeel. Ze liet me zelf nadenken wat handig is. Ook ging het gesprek vaak over het inschatten van uitgaven en invoeren wat je daadwerkelijk uitgeeft. Ik ben nu realistischer gaan budgetteren. De inschatting moet overeenkomen met wat je daadwerkelijk uitgeeft. Wees kritisch en realistisch. Sta bij een aankoop stil bij de vraag: heb ik het “echt” nodig?vertelt Nora.   

Wat zou je andere mensen in een vergelijkbare situatie aanraden?
Ik wil andere mensen met geldzorgen graag meegeven: Wees niet te laks met het bijhouden van je inkomen en uitgaven. Hiermee krijg je meer overzicht en zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ik maak een jaar- en maandbegroting. Dit kost me wekelijks zo’n 15 minuten tijd. Deze tijd is het echt waard! Download de fiKks-app, hier kan je al je vragen stellen aan een buddy zodat je er niet alleen voor staat.

Wil jij ook je ervaring delen?

Ben jij deelnemer bij fiKks en wil je je ervaring met ons en met anderen delen? Laat het ons weten via info@wijgaanhetfikksen.nl.