Bij fiKks zijn we trots op onze buddy’s. Zij zetten zich al jaren in om mensen met geldzorgen verder te helpen. Wat drijft hen om dit te doen? En hoe ervaren buddy’s hun inzet bij fiKks? Iedere maand spreken we met één van onze buddy’s: dit keer met Ria. Lees haar verhaal!  

Ria is al een aantal jaar actief als buddy bij fiKks. Sinds ze met pensioen is zit Ria zeker niet stil; “Naast mijn vrijwilligerswerk bij fiKks, ben ik als vrijwilliger en bestuurslid actief betrokken bij een organisatie op het gebied van budgetbegeleiding en hulp bij achterstanden en schulden. Ik ben opgeleid als onderwijzer en psycholoog. Voordat ik met pensioen ging gaf ik advies over onderwijs in het binnen- en buitenland.”

Hoe is Ria actief geworden als buddy? “En aantal jaar terugkwam er via een tv-programma een item over fiKks voorbij. Jeroen Dijsselbloem (destijds minister van Financiën) gaf aan dat hij buddy is bij fiKks. Dit zette mij aan het denken. Ik vond het interessant om naast de hulp die ik als vrijwilliger bied, ook via de online wereld mensen te helpen met geldzorgen.”

Ik vond het interessant om naast de hulp die ik als vrijwilliger bied, ook via de online wereld mensen te helpen met geldzorgen.”

Ria: “Ik help graag mensen met het vinden van de juiste hulp bij geldzorgen. Het geeft mij voldoening als iemand niet constant op alle uitgaven hoeft te letten en het langzaam weer beter wordt.” Ria vertelt dat ze fiKks een mooie toevoeging vindt om online laagdrempelige ondersteuning te geven. Slechts voor een kleine groep mensen geldt eigen schuld dikke bult. Veel mensen met geldzorgen zijn niet in staat om in deze ingewikkelde maatschappij mee te draaien en raken daardoor in de problemen.

“Ik help graag mensen met het vinden van de juiste hulp bij geldzorgen. Het geeft mij voldoening als iemand niet constant op alle uitgaven hoeft te letten en het langzaam weer beter wordt.”

Er is geen standaard manier waarop Ria deelnemers van fiKks helpt. Ze kijkt vooral wat het beste bij de deelnemer past. Soms is het handig om een schriftje aan te schaffen om de in- en uitgaven bij te houden. Bij de ander is dit een Excel bestand. Ook kan het doorverwijzen naar de juiste hulp bij de gemeente of een vrijwilligersorganisatie de oplossing zijn. “Vaak gaat het in het gesprek met de deelnemer om vertrouwen winnen. Ik ga heel voorzichtig met diegene om. Als ik een deelnemer overvraag haken ze al gauw af. Er is dan al te veel stress om geldzorgen,” vertelt Ria.

“Vaak gaat het in het gesprek met de deelnemer om vertrouwen winnen. Ik ga heel voorzichtig met diegene om.”

Vaak zijn de gesprekken via fiKks kort maar wel gericht. Zo heeft Ria bijvoorbeeld een man kunnen helpen door hem door te verwijzen naar de huisarts. Ria: “Deze jongeman wilde het altijd goed doen voor zijn vriendin en kon moeilijk nee zeggen. Met zijn budget was het niet mogelijk om vaak samen leuke dingen te doen. Dit nare gevoel over het constant nee moeten zeggen kon hij niet loslaten. Ik heb hem doorverwezen naar de huisarts zodat hij verder geholpen kon worden om nee te leren zeggen binnen zijn relatie.”

“Ik heb hem doorverwezen naar de huisarts zodat hij verder geholpen kon worden om nee te leren zeggen binnen zijn relatie.”

Ook komt het geregeld voor dat een deelnemer laaggeletterd is en moeite heeft bij het invullen van formulieren. Ria verwijst dan door naar een fysiek punt. Fysieke hulp is in dit geval beter dan online hulp. Hierbij kan je denken aan hulp bij een bibliotheek of een andere vrijwilligersorganisatie die actief is in de gemeente.

Één tip die Ria mee wil geven aan andere buddy’s: “Begin niet direct met adviezen en stel geen harde eisen aan wat ze moeten doen. Probeer zoveel mogelijk te achterhalen waar de geldzorgen vandaan komen of door worden veroorzaakt. Dan kan je de deelnemer echt helpen.”

Wil jij ook je ervaring delen?

Ben jij buddy bij fiKks en wil je je ervaring met ons en met anderen buddy’s delen? Laat het ons weten via info@wijgaanhetfikksen.nl.