Bij fiKks zijn we trots op onze buddy’s. Zij zetten zich al jaren in om mensen met geldzorgen verder te helpen. Wat drijft hen om dit te doen? En hoe ervaren buddy’s hun inzet bij fiKks? Iedere maand spreken we met één van onze buddy’s: dit keer met Mat.  

Mat is een echte Limburger. Hij is getrouwd en heeft een dochter. Sinds zijn prepensioen is Mat actief als vrijwilliger.
Mat vertelt: “Naast dat ik al 4 jaar actief ben als buddy bij fiKks, ben ik al langer vrijwilliger bij Humanitas Thuis Administratie. Daarnaast ben ik als vrijwilliger actief in de cultuursector en bij de ondersteuning van burgerinitiatieven. Hier begeleid ik allerlei individuele verenigingen/stichtingen en geef ik workshops en trainingen aan groepen.”  

Mat is opgeleid als bioloog en heeft in zijn loopbaan bij verschillende typen organisaties gewerkt. Zo ook binnen de financiële sector als projectleider en organisatieadviseur. “Ik werkte bij de bank onder meer op de afdeling ‘bijzonder beheer’. Ik weet hoe processen binnen een bank lopen als het gaat om geldzaken bij particulieren met geldzorgen.”

“Het geeft me een goed gevoel als ik mensen heb kunnen Ik werkte bij de bank onder meer op de afdeling ‘bijzonder beheer’. Ik weet hoe processen binnen een bank lopen als het gaat om geldzaken bij particulieren met geldzorgen helpen de financiën weer op de rit te krijgen.”

Maar hoe is Mat bij fiKks terecht gekomen als buddy? “Ik was al werkzaam in het werkveld bij Humanitas TA. Hierdoor had ik een goed beeld van partijen die actief zijn op het gebied van hulp bij geldzorgen.” Bij Humanitas deed Mat vergelijkbaar vrijwilligerswerk maar dan face to face. fiKks lag wat betreft de werkzaamheden in het verlengde van wat hij al deed. Hij was benieuwd hoe de ondersteuning zou verlopen als hij de deelnemers niet regelmatig bezoekt maar anoniem en online spreekt.  

“Ik kijk vaak een tijdje mee zodat de deelnemer stappen kan zetten in de juiste richting.”

Mat helpt de deelnemer van fiKks graag om inzicht te krijgen in zijn of haar financiële situatie. Daarmee wil hij bereiken dat de deelnemer weer goed voor zichzelf kan zorgen. Iemand kan vanuit allerlei situaties geldzorgen hebben en het overzicht verliezen. “Ik kijk vaak een tijdje mee zodat de deelnemer stappen kan zetten in de juiste richting.” vertelt Mat. 

“Als er eenmaal communicatie is dan komt het gesprek vaak wel op gang.”

Het contact met de deelnemers verloopt meestal via de chat en soms telefonisch. In sommige situaties is het handiger om te videobellen. Mat moet eraan wennen dat er via de chat regelmatig geen reactie komt. Je kunt mensen helpen als ze open staan voor het eerste contact. Het verschil tussen online en offline, merkt Mat voornamelijk bij de start van het gesprek. Als er eenmaal communicatie is dan komt het gesprek vaak wel op gang.” 

Mat vertelt over een bijzondere ervaring die hij had bij fiKks: “Ik had contact met een deelnemer die verslaafd was. De verslaving zorgde ervoor dat deze deelnemer geen grip meer had op zijn uitgaven. Het probleem lag niet bij zijn inkomen, maar bij zijn gezondheid. Ik heb deze deelnemer geadviseerd om naar de huisartsenpost te gaan. Hier kan hij worden doorverwezen naar gespecialiseerde zorg. Het onderliggende probleem moest eerst worden aangepakt, voordat hulp met zijn financiën effect kon hebben.”  

“Tijdens het gesprek met een deelnemer is het belangrijk om open vragen te stellen, blanco in de situatie te staan en interesse te tonen. Niks is goed of fout. Ook is er veel geduld nodig, veranderen gaat in kleine stapjes.” vertelt Mat. Het aanvoelen waar iemand staat en het samen in kaart brengen van de stappen naar zelfredzaamheid draagt hieraan bij. Pas dan kan Mat het proces goed begeleiden.  

“Er is er veel geduld nodig, veranderen gaat in kleine stapjes.”

Wat Mat aan andere buddy’s als tip wil meegeven? Ga naar nibud.nl en kijk wat voor informatie/stappenplannen je daar kunt vinden. Het is een koffer vol waardevolle hulpmiddelen die naast financieel inzicht ook de stappen naar zelfredzaamheid ondersteunen. Als buddy kun je hier gebruik van maken. De hulpmiddelen zijn anoniem toegankelijk voor de deelnemer. Ook na het traject met FiKks.

Wil jij ook je ervaring delen?

Ben jij buddy bij fiKks en wil je ook je ervaring met ons en met anderen buddy’s delen? Laat het ons weten via info@wijgaanhetfikksen.nl. We gaan graag met jou in gesprek.