Bij fiKks zijn we trots op onze buddy’s. Zij zetten zich al jaren in om mensen met geldzorgen verder te helpen. Wat drijft hen om dit te doen? En hoe ervaren buddy’s hun inzet bij fiKks? Iedere maand spreken we met één van onze buddy’s: dit keer met Gerrit. Lees zijn verhaal! 

Gerrit is één van de eerste buddy’s van fiKks. De laatste vijftien jaar werkte hij als IT-projectmanager in binnen- en buitenland. Voor deze projecten maakte hij offertes en bewaakte hij budgetten. Dat laatste is een welkome ervaring bij fiKks!  

Het plezier ervaart hij vooral om met cijfers bezig te zijn en een schatting te maken voor de inkomsten en uitgaven van het komende jaar. “Bij fiKks kan ik deze ervaring goed toepassen door duidelijk te maken wat de deelnemer het komende jaar financieel kan verwachten”, vertelt hij.

Het geeft me een goed gevoel als ik mensen heb kunnen helpen de financiën weer op de rit te krijgen.

Naast fiKks biedt Gerrit ook hulp in zijn eigen omgeving. Zo helpt hij mensen via Wijkracht bij hun thuisadministratie. Op een soortgelijke wijze als bij fiKks, maar dan bij de mensen thuis. “Het geeft me een goed gevoel als ik mensen kan helpen de financiën weer op de rit te krijgen.” 

“Nu hebben ze alles schuldenvrij onder controle, ik heb nog af en toe contact met ze.”

Eén van de hulpvragen kwam uit een gezin met twee kinderen. “Ondanks een goede baan zijn ze toch in de schulden terecht gekomen. Samen hebben we toen een bezoek gebracht aan de Stadsbank om hulp te zoeken.” Helaas mocht dat niet baten, waarna Gerrit zelf het heft in eigen handen nam. “Samen zijn we met een Excel-sheet aan de slag gegaan, hebben we alles in beeld gebracht en de schulden afgelost. Ook is de maandlast lager geworden. Nu hebben ze alles schuldenvrij onder controle, ik heb nog af en toe contact met ze.” 

Gerrit heeft inmiddels veel mensen geholpen. Zijn tactiek? “Ik begin met het complimenteren dat ze hulp hebben gezocht en dan vraag ik hoe ze het liefst communiceren.” Sommige hulpvragers haken al in een vroeg stadium af, maar voor andere hulpvragers maakt hij zijn bekende Excel overzicht. “Dit nemen we dan samen door en dat geeft vaak een verhelderd beeld en een zucht van verlichting.”  

“Het geeft een verhelderend beeld en een zucht van verlichting dat ze eindelijk in beeld hebben hoe de vlag erbij hangt.””

Een tip die Gerrit wil meegeven aan andere buddy’s is: “geef complimenten, vertel dat ze niet de enige zijn en dat je ze gaat helpen om uit de misère te komen. En geef ze vooral inzicht in de financiën. Met zo’n financieel plan heb je ook meteen een ‘praatplaatje’, zoals ik dat altijd noem.” 

Wil jij ook je ervaring delen?

Ben jij buddy bij fiKks en wil je je ervaring met ons en met anderen buddy’s delen? Laat het ons weten via info@wijgaanhetfikksen.nl.