De winter brengt gezelligheid met zich mee, maar ook hogere energiekosten. Energie besparen hoeft niet veel te kosten en levert jaarlijks toch aardig wat op. Besparen op energie, hoe doe je dat zonder grote uitgaven te doen? We zetten een aantal bespaartips voor je op een rij!

Tip 1: Investeer in warme dekens en plaids. Hierdoor kan de thermostaat een graadje lager zonder het gevoel van warmte te verliezen. Met één graad minder kun je al 7% energie besparen! Een warme deken tijdens het tv-kijken of lezen is niet alleen energiebesparend, maar ook lekker knus.

Tip 2: Schaf een waterbesparende douchekop aan. Je verbruikt hierdoor tot wel 40% minder water dan met een standaard douchekop. Een kleine investering, maar groot effect! Gelukkig merk je tegenwoordig bijna geen verschil met een standaard douchekop.

Tip 3: Probeer tocht in je huis tegen te gaan. Dit kan door het plaatsen van radiatorfolie en door het aanbrengen van tochtstrips. Op deze manier houd je de warmte binnen en bespaar je dus op je gasverbruik.

Tip 4: Krijg inzicht in je energieverbruik via de app van je energieleverancier. Zo kun je precies zien hoeveel energie je verbruikt. Daarnaast ontvang je via de app in de meeste gevallen bespaartips!

Tip 5: Betrek het hele gezin bij energiebesparing. Creëer bewustzijn en moedig kleine gewoonteveranderingen aan, zoals het uitzetten van lampen bij het verlaten van een kamer en het sluiten van deuren om warmte binnen te houden. Of plan eens een avond in zonder elektrische apparaten. Zo verminder je het energieverbruik en kun je samen genieten van een gezellige spelletjesavond bij kaarslicht.

Tip 6: Koop een paar kamerplanten. Planten helpen niet alleen de luchtkwaliteit te verbeteren, maar kunnen ook de luchtvochtigheid verhogen waardoor de ruimte warmer aanvoelt. Zet je ze bij het raam, dan creëren ze een isolerende luchtlaag die helpt bij het vasthouden van warmte. En eerlijk is eerlijk: het staat ook nog eens erg gezellig!