Stel: je kunt om wat voor reden dan ook je zorgpremie niet meer betalen. Dat heeft vervelende gevolgen. Misschien durf je de post van je zorgverzekeraar niet meer open te maken? Stapelen de rekeningen zich op? Een betalingsachterstand gaat helaas niet zomaar weg. Maar er zijn wél verschillende opties om er zelf wat aan te doen. Dus steek je kop niet in het zand en lees hier wat je kunt doen als je de rekening van de zorgverzekeraar niet kunt betalen.

Ga in gesprek met je zorgverzekeraar

Het is heel vervelend als je je premie of andere rekeningen van de zorgverzekeraar niet kunt betalen en zeker wanneer je ook niet weet wanneer je dat wel weer kunt. Toch is het belangrijk om contact op te nemen met je zorgverzekeraar en de situatie uit te leggen. En als je dat moeilijk vindt, zoek dan hulp. Iemand die samen met je kan bellen, bijvoorbeeld. Het zijn bijzondere tijden en zorgverzekeraars houden hier rekening mee.

Hulp zoeken kan lastig zijn. Zeker wanneer je al betalingsachterstanden hebt. Misschien schaam je je hiervoor. Bij fiKks krijg je anoniem hulp. Van een persoonlijke buddy. Die kan samen met jou je gesprek met de zorgverekering voorbereiden. 

Maak een betalingsregeling

Je kunt met je zorgverzekeraar een betalingsregeling afspreken. Je betaalt dan maandelijks je premie plus een bedrag om je schuld af te lossen. Kijk van tevoren goed naar je inkomsten en uitgaven en reken uit wat je kunt missen. ‘Wil je zorgverzekeraar een hoger maandelijks bedrag dan je kunt betalen, stuur dan een overzicht van je inkomsten en uitgaven mee.

Betaal je al premie aan het CAK?

Als je zes maandpremies achterloopt met betalen, meld je zorgverzekeraar je aan bij het CAK. Het CAK gaat de zorgpremie bij je proberen te innen, in plaats van de zorgverzekeraar zelf. Je gaat dan een hogere premie van € 141,50 (2020) betalen aan het CAK voor je basisverzekering. Ook als je al aangemeld bent bij het CAK, kun je nog een betalingsregeling treffen. Je verzekeraar meldt je dan weer af en je gaat weer de normale premie aan je zorgverzekeraar betalen. Beter is het natuurlijk om het niet zover te laten komen.

Krijg hulp van de Zorgverzekeringslijn

Zorgverzekeringslijn geeft tips en advies over het oplossen van betalingsachterstanden bij je zorgverzekeraar. Je kunt de Zorgverzekeringslijn bereiken via het gratis telefoonnummer 0800 6464 644 en op www.zorgverzekeringslijn.nl.

De Zorgverzekeringslijn geeft gratis advies over zorg en geld. Je kunt er terecht voor vragen over zorgtoeslag, advies over welke zorgverzekering het beste bij jou past en wat je moet doen wanneer je achterloopt met betalen.