Geldzorgen zorgen voor een vol hoofd. Je maakt je continu druk over je financiën, over welke rekeningen er nog liggen en welke er nog op de mat vallen, een wasmachine die het loodje lijkt te leggen en misschien heb je ook nog maar één korte broek voor de zomer. En dan puilt je huis ook nog eens uit met spullen. Dat ene T-shirt ‘voor als je een keer gaat klussen’, een slee die de langste tijd heeft gehad en overal slingeren papieren. Het is duidelijk tijd voor de voorjaarsschoonmaak: in je huis én in je financiën! Wist je al dat je met opruimen geld bespaart en kan verdienen?
Zodra de vogels weer vrolijk fluiten, de eerste zonnestralen weer warm aanvoelen en de thermometer de vijftien graden aantikt, krijgen we twee dingen: lentekriebels en zin in de grote voorjaarsschoonmaak! Al eeuwenlang lappen we massaal de ramen, stofzuigen we extra goed en trekken we onze kasten leeg. Laten we het dit jaar extra goed aanpakken en er zo rust, ruimte en een zakcentje aan overhouden.
Waarom minder spullen hebben goed voor je is
De westerse mens verzamelt in haar of zijn leven heel veel spullen. Het begint al als je uit huis gaat en je de dozen vol foto-albums, potjes met melktandjes en al je oude schoolspullen meekrijgt. In de loop der jaren kopen we steeds meer bij en uiteindelijk puilt ons huis uit met spullen die we eigenlijk niet echt nodig hebben. Te veel spullen leveren stress op. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat een rommelig huis invloed heeft op ons cortisolniveau (ons stresshormoon) en dat geeft meer stress. Ook blijken mensen met een rommelig huis vaker een negatieve bui te hebben.
Een opgeruimd huis geeft rust, omdat je het gevoel krijgt dat je controle hebt over je omgeving. Veel spullen werken afleidend, want je krijgt constant prikkels omdat je ‘nog iets met die spullen moet’ of omdat je je stoort aan de rommel. Blijkt het cliché ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ tóch waar te zijn!
Het is niet voor niets dat minimalisme een trend is in Nederland. Wat minimalisme precies is? Niet leven in een huis met alleen een tv, een bank en een fornuis. Integendeel. Je vult je huis met alleen maar leuke spullen en eerlijk is eerlijk: dat is best een verademing. Je kiest voor alleen die dingen die je blij maken en de rest doe je weg (of koop je niet).
Minder meuk is leuk, maar niet makkelijk
Volgens opruimgoeroe Marie Kondo is het niet gek dat mensen moeite hebben met weggooien. Het komt door onzekerheid. Over je financiën, maar ook over je toekomst. Behoud je je baan en hoe zit het met je woning? Kondo schrijft in haar populaire boeken dat die zorgen iets met je doen, waardoor je sneller spullen verzamelt. Lukt het je de onzekerheid los te laten, dan is het weggooien van spullen ook een stuk makkelijker.
Zeg eens eerlijk: hoeveel van de spullen die je hebt, maken jou echt (nog) blij? Een opgeruimd leven voelt licht, dus als je toe bent aan wat kalmte in je leven, is het tijd om aan de slag te gaan.
Een opgeruimd leven bereik je zo
Heb je er wel zin om een gevoel van controle en overzicht te hebben? Je huis opruimen en minimaliseren voelt achteraf héérlijk, maar eraan beginnen kan best een klus zijn. Met deze tips lukt het je om rust in je leven en in je hoofd te krijgen.
• Wil je iets niet hélemaal wegdoen? Denk aan kindertekeningen of dat eerste knutselwerkje of een lieve kaart die je ooit ontving. Maak er een foto van en bewaar die digitaal of in een album en je hebt het altijd nog een beetje bij je.
• Sta je op het punt iets nieuws te kopen? Vraag je dan af of je het écht nodig hebt en of je er over een tijdje nog steeds blij van wordt. En als je toch bezig bent: bedenk je ook gelijk waar je het in huis neerlegt of -zet. Gooi je er iets anders voor weg?
1. Maak een schema
Waar de één opruimen en schoonmaken heerlijk vindt, kijkt de ander er altijd een beetje tegenop. In welk team je ook zit: een schema maken helpt. Het huis hoeft niet in één dag aan kant te zijn — je mag er ook langer over doen.
Deel je schema op in categorieën: kleding, papieren, keukenspullen, verzorgingsproducten en -apparaten, kantoorbenodigdheden. Wanneer pak je wat aan? Verzamel alle spullen die bij elkaar horen, ook als ze van andere plekken moeten komen, zoals je schuur, de zolder, de trapkast, de garage of de kelder.
Pak je agenda erbij en kijk wanneer je tijd hebt om dit varkentje te wassen. Houd er rekening mee dat opruimen in het begin altijd meer zooi maakt en op dat moment stoppen, levert alleen maar meer onrust op. Plan dus meer dan genoeg tijd in!
2. Verdeel je spullen in vieren
Voor veel mensen is het weggooien van spullen een emotionele achtbaan. Je komt dingen tegen die herinneringen laten opleven en sommige spullen was je eigenlijk al vergeten. Omdat we waarde hechten aan wat we hebben, is het soms moeilijk om afscheid te nemen. Het goede nieuws is dat het niet zó heftig hoeft dat je vrijwel niks meer overhoudt.
Wat je doet: je spullen in vieren verdelen, bijvoorbeeld in dozen. De eerste doos is ’twijfel’: hier stop je alles in waar je niet per se heel blij van wordt, maar waar je misschien nog geen afscheid van kan nemen. Schrijf de datum erop en alles waar jij over een jaar nog steeds niet naar omgekeken hebt, gaat weg. Maar wees streng en praktisch. Kan je er een foto van maken om het op die manier te bewaren? Doe het dan gewoon weg. De tweede doos is ‘weggooien’. Alle papieren die je niet meer nodig hebt, spullen die je bewaarde ‘om ooit nog te repareren’, kleding die te slecht is om weg te geven of te verkopen. De derde doos is voor de spullen die je kan verkopen. Alles waarvan jij denkt dat er nog wel iets voor te krijgen is, doe je hierin. Zelfs al denk je er maar een paar euro voor te krijgen: elke euro is er één! De vierde doos is voor spullen waar jij écht heel blij van wordt en die houd je.
Een moeilijk item waarvan je niet weet of je het weg kan doen? Vraag jezelf af of je er blij van wordt en het echt iets toevoegt aan je leven of dat het stiekem komt doordat je een gevoel uit het verleden wil bewaren, door angst voor de toekomst of een combinatie van die laatste twee.
Tip: dozen hoef je niet te kopen, de bananendozen van de supermarkten zijn stevig, groot en makkelijk te stapelen.
Ga je aan de slag met opruimen, uitzoeken en verkopen? Dit lijstje vol heerlijke meezingnummers is goed gezelschap!
3. De financiële en administratieve voorjaarsschoonmaak
Onze administraties puilen uit. We krijgen brieven binnen waarvan we niet meteen weten of we er iets mee moeten en wat dan en dat belandt allemaal op een grote hoop. Je bent als particulier niet verplicht om al je bankafschriften en loonstrookjes te bewaren. Maar… de Belastingdienst mag tot 5 jaar later nog aankloppen en om papieren vragen. Bewaar daarom de volgende papieren voor vijf jaar en gooi ze daarna met een gerust hart weg:
• belastingpapieren
• salarisstrookjes (en/of post van UWV)
• bank- en giroafschriften
• arbeidsovereenkomsten
Deze papieren bewaar je je hele leven:
• notariële stukken, zoals een testament
• diploma’s, certificaten en getuigschriften
• medische documenten
• inentingspapieren
• jaaropgaven en -overzichten
• trouwboekje, samenlevingscontract
• echtscheidingspapieren
• geboorte- en/of adoptiepapieren
• gegevens over hypotheken
Dit bewaar je tot de overeenkomst eindigt:
• servicecontracten met bijvoorbeeld je energieleverancier of telecomprovider
• pensioenoverzichten (huidige status van je pensioen is ook terug te vinden op mijnpensioenoverzicht.nl)
• verzekeringspapieren (alleen het meest recente polisblad)
• arbeidsovereenkomst
• huurcontracten
• autopapieren
• garantiebewijzen en aankoopbonnen (scan ze het liefst in, wat ook met een app op je smartphone kan als je geen scanner hebt, want de inkt vervaagt sneller dan dat je garantie hebt)
• gegevens over leningen
Papieren die je zonder nadenken kan weggooien:
• handleidingen (alles is online te vinden)
• ongeadresseerde post
• brieven met gegevens die je al ergens hebt opgeslagen of die makkelijk online te vinden zijn
• bonnen van spullen die je niet meer hebt
• boodschappenbonnen
• kortingsbonnen die al verlopen zijn
Twijfel je of een bepaald papier weg kan? Vraag jezelf af:
• heb ik juridische of fiscale redenen om dit papier te bewaren, dus bijvoorbeeld als je ooit een meningsverschil krijgt over je arbeidscontract of als je het papier mogelijk nodig hebt voor de Belastingdienst?
• kijk ik vaak naar dit papier en zo ja, kan ik die informatie beter op een andere manier vinden — bijvoorbeeld online?
• heb ik op korte termijn tijd om hier iets mee te doen (als het niet verplicht is)?
• helpt dit papier mij op wat voor manier dan ook?
Als je antwoord op de vragen ‘nee’ is, gooi het papier dan vooral weg.
Financiën opruimen
Over geld praten doen we niet graag. We leren dus ook nergens hoe we er goed mee omgaan, maar alleen dat het slim is om dat wel te doen. Maar wat is goed omgaan met geld eigenlijk? Waar het in ieder geval mee begint: weten wat je binnenkrijgt en wat je uitgeeft. Met deze tips krijg jij weer overzicht in je geldzaken.
1. Pak alle oude rekeningen die je nog hebt liggen erbij
Controleer als eerste of alles is betaald (handig als je dat erop schrijft zodra je de rekening betaald hebt, met de datum erbij) en maak stapeltjes met vaste uitgaven en eenmalige uitgaven.
2. Rekenen geblazen
Hopelijk heb je de rekenmachine niet te goed opgeborgen bij het opruimen, want je hebt ‘m nu nodig. Tel je lasten bij elkaar op: wat geef jij per maand uit? Houd ook rekening met dat bezoekje aan de kapper en een ‘losse’ uitgave die je vaker doet.
3. Vraag jezelf af of je onnodige uitgaven doet
Heb je nog abonnementen of verzekeringen lopen die je eigenlijk niet meer nodig hebt, omdat je het tijdschrift niet leest en die verzekerde telefoon al lang niet meer hebt? Kijk goed naar wat je uitgeeft en bedenk in het geval van abonnementen en verzekeringen:
• welk doel had ik toen ik dit afsloot en draagt het daar nog steeds aan bij?
• past dit nog steeds bij mij?
• begrijp ik hoe deze verzekering of dit abonnement precies werkt en wat het mij daadwerkelijk kost?
• vind ik de kosten oké?
Tips om je opgeruimde spullen te verkopen
Momenteel zijn er geen (vlooien)markten en je spullen bewaren tot Koningsdag is ook geen praktisch besluit. Gelukkig kan je je spullen op veel meer plekken verkopen! Van Marktplaats tot verkoopgroepen op Facebook en van tweedehandswinkels tot initiatieven als Vinted. Als je online verkoopt, dan zijn dit goede tips om je spullen zo snel mogelijk en voor de beste prijs te verkopen.
1. Schrijf goede verkoopteksten
Wat moeten mensen weten over wat jij verkoopt? Bij een fotolijstje misschien minder belangrijk, maar verkoop je duurdere spullen zoals een kinderwagen of een fiets, dan willen mensen graag informatie. Pak gerust de website van de leverancier erbij om zo volledig mogelijk te zijn.
2. Gebruik nuttige zoektermen
Creatieve titels en teksten zijn leuk, maar je verkoopt spullen, geen schrijftalent. Dus noem het beestje bij de naam en zorg ervoor dat mensen je ‘advertentie’ vinden als ze zoeken op wat jij verkoopt.
3. Plaats goede foto’s
Zeker als je online koopt, wil je zeker weten wat je koopt. Maak daarom duidelijke foto’s: overdag, met goed licht en laat gebruikerssporen gerust zien. Meestal vinden mensen het niet erg als iets beschadigd is, als ze het maar weten.
4. Wees bereikbaar
Wil je goed verkopen, zorg dan dat je bereikbaar bent. Voor jou tien anderen, dus als je niet op tijd reageert, kopen ze bij ‘je concurrent’. Het liefst geef je je mobiele nummer op, maar als je dat niet wil, is mailen ook een goede optie.
5. Noem een (goede) prijs en sta open voor biedingen
Niet geheel onbelangrijk: de prijs. Kijk even rond op bijvoorbeeld Marktplaats om te zien wat anderen vragen voor wat jij wil verkopen. Wees realistisch en eerlijk: een fietsje met lekke band is minder waard dan een tweedehands fietsje dat tiptop in orde is. Het is ook slim om wel open te staan voor biedingen, want dat levert meer reacties op.
Ook toe aan een financiële voorjaarsschoonmaak?
Heb je het overzicht in je huis en je administratie, maar kan er ook nog wel een bezem door je financiën? fiKks helpt je graag — en gratis. Een buddy (die jij zelf uitkiest) kijkt mee naar je geldzaken en -zorgen. Zij of hij helpt je bij slimme keuzes maken en betalingsafspraken maken. Goed om te weten: je blijft anoniem voor je buddy en niemand komt bij jouw (anonieme) gegevens.
Download gratis de fiKks-app, kies je buddy en reken af met geldzorgen.