Het is officieel! In alle regio’s van Nederland is de vakantie aangebroken! Kijk je al maanden uit naar de vakantie, heb je je koffer en caravan al ingepakt of had je een flinke financiële tegenvaller en is daardoor je vakantiepotje leeg en wordt het vakantie vieren in je achtertuin?

Twee weken geleden hebben we tips voor een gratis uitjes door heel Nederland heen gedeeld, vorige week tips voor uitjes onder €10,- en deze week delen we tips om van je staycation oftewel je vakantie vanuit huis, een leuke vakantie te maken. Houd deze pagina in de gaten, want iedere dag worden er nieuwe tips geplaatst.

Tip 1

Doe alle dagelijkse klusjes die je normaal gesproken tijdens een dag thuis doet juist niet! Oké, sommige dingen moeten wel gebeuren, maar sluit je zoveel mogelijk van de dagelijkse beslommeringen af. Pak een kleed en eet je broodje buiten op het grasveld, laat die volle wasmand een dagje staan en dat stofzuigen dat komt morgen wel weer. Vandaag is het even maximaal relaxen.

Hoelang hou jij het vol?

Tip 2

Spreek met je gezin/kinderen/partner een dag af waarbij jij echt helemaal en alleen aan jezelf denkt.

Zet je wekker uit, zorg ervoor dat iemand anders de hond uitlaat, word wakker wanneer je wilt, eet wanneer het jou uitkomt, doe waar je op dat moment zin in hebt en ga naar bed wanneer je wilt.

Tip 3

Ga met het hele gezin spelletjes doen. Van uitgebreide bordspellen tot kaarten, en van buiten tikkertje spelen tot je eigengemaakte pub-quiz. Ook leuk: maak een spelletjes-toernooi waarbij je telkens tegen een ander speelt. Houd de scores bij op een scorebord, en de winnaar krijgt een prijs.

Tip 4

Zet een speurtocht uit in de buurt. Pak stiften en papier, stoepkrijt en maak geheime aanwijzingen door de buurt. Zowel het bedenken van de route als het meelopen van de route met kinderen/vrienden zorgt voor plezier.

Tip 5

Heb jij wel eens van DIY (ook wel: Do It Yourself) gehoord? Dat zijn klusjes of projectjes die je zélf, voor weinig geld, kunt maken. Op Google of Youtube zijn ontzettend veel handige video’s te vinden om zelf iets te maken. Van je eigen plantenbakken tot een salontafel, en van een kastje tot je eigen Italiaanse pasta. Je kunt het je zo gek niet bedenken. Kijk rond in je huis of tuin en bedenk wat jij zou willen veranderen. Zoek vervolgens online hoe je dit met DIY’s zou kunnen. Bijvoorbeeld door de zoekwoorden: ‘hangmat DIY’ te gebruiken. Maak er een sport van om zoveel mogelijk dingen te gebruiken die je al in je huis/tuin hebt staan.

Tip 6

Als we niet op vakantie kunnen, dan halen we vakantie toch gewoon in huis? Kook – alleen of samen met je partner of kinderen – een uitgebreid diner uit je favoriete keuken. Online zijn de lekkerste recepten te vinden: op bijvoorbeeld Allerhande kun je makkelijk een keuken kiezen waaruit je recepten kiest. Dek de tafel lekker uitgebreid, kieper desnoods wat zand onder je tafel om het ultieme strandtentgevoel te creëren en schenk jezelf een verkoelend drankje in. Tip: maak een goede rolverdeling. Wie kookt het voor- of nagerecht? Wie is gastheer of -vrouw? En wie ruimt de boel op?

Tip 7

Jezelf een middagje in de watten leggen. Wie wordt daar nou niet blij van? Het leuke is: dit kan al voor erg weinig geld. Bij een drogisterij of supermarkt scoor je tegenwoordig al voor weinig geld een gezichtsmasker, scrub of nagellak. Op Youtube zijn ook allerlei handige Do-It-Yourself video’s te vinden om een fijne scrub of bodylotion te maken. Een paar schijfjes komkommer op je ogen, een fijn ‘sauna-muziekje’ op, boekje bij de hand en relaxen maar!

Tip 8

Heb je nog oude spullen of kleding thuis waar je niets meer mee doet? Zonde om zomaar weg te gooien, maar wel goed om het een tweede leven te geven. Op marktplaats, Vinted of in kringloopwinkels verkoop je vaak makkelijk je spullen én krijg je er vaak ook nog iets geld voor terug. Dat is mooi meegenomen!

Tip 9

Heb jij een tuin én wordt het warm weer? Geef een tuinfeestje! Leg een tuinslang neer, blaas een zwembadje op (al goedkoop te krijgen via HEMA) en heb een paar waterpistolen paraat. Ook leuk: leg een lang stuk zeil neer, besproei het met water en zeep en laat kinderen buikglijden (of jij zelf). Plezier gegarandeerd.

Tip 10

Netflix en Videoland staan vol met leuke films en series. Heb je geen betaald account? Via Videoland kun je vaak ook eenmalig een film huren. Schuif de bank lekker dichtbij je tv, haal een zak popcorn, maak de woonkamer lekker donker en duik weg in een spannende film. Zo creëer je je eigen mini-bioscoop.