In Nederland is het nogal een taboe om over geld te praten. En dat terwijl geld juist zo belangrijk is in ons leven. Ben je bang om rekeningen te openen? Krijg je vlekken in je nek als er weer een betalingsherinnering op de mat valt? Je bent écht niet de enige die er stress van krijgt. En gelukkig: er is wat aan te doen.

Geld maakt niet gelukkig, maar het gebrek eraan ook niet. Geld geeft je wel vrijheid. Mogelijkheden om dingen te doen. Zonder geld voel je je beperkt. En het geeft je stress. Want wat als je wasmachine het begeeft? Of als je een onverwachte rekening  krijgt en je moet kiezen tussen een week boodschappen doen of dat bedrag netjes op tijd overmaken? Een gezonde financiële situatie is nodig om je leven zo in te richten zoals jij het graag wil. Daarom geven we je in deze blogpost wat tips om af te rekenen met geldzorgen.

 

Stress door geldzorgen?

Je bent echt niet de enige die ’s nachts wakker schrikt van een rekening. Van de vraag ‘hoe je nu weer alles betaalt’. Veel mensen ervaren langdurige financiële problemen als zeer bedreigend. Logisch dat je hier stress van krijgt. Mensen die het idee hebben dat hun financiële situatie uitzichtloos is, krijgen hier soms zelfs depressieve klachten van.

 

Schaamte voor financiële problemen?

Wist je dat 40% van de Nederlanders het lastig vindt om de financiële toestand goed bij te houden? Dat 1,4 miljoen huishoudens in Nederland een betalingsachterstand hebben? En toch praten we er liever niet over. We zijn bang dat anderen denken dat we geen discipline hebben en dat we niet om kunnen gaan met geld. ‘Eigen schuld, dikke bult’. En dat terwijl de meeste financiële problemen een heel logisch gevolgd zijn van iets wat jou overkomt. Maar al ben je niet per se zelf verantwoordelijk te stellen voor je geldproblemen, het is wel aan jou om ermee af te rekenen. Er is gebleken dat het bespreekbaar maken van geldzorgen helpt om ze sneller op te lossen en stress te verminderen. Trek aan de bel als het nodig is — dat is in jouw voordeel.

 

Geldzorgen en de gevolgen

Niet alleen (chronische) stress is een gevolg van geldproblemen. Als jij elke dag ervaart hoe het is om niet te kunnen kopen en hebben wat je nodig hebt, maak je onverstandige(re) beslissingen. De stress zorgt voor een slechter denk- en handelingsvermogen. En ja, dat geldt voor iedereen. Ook voor mensen die hartstikke intelligent zijn. Geldzorgen en de gevolgen leven onder alle lagen in de maatschappij.

Waarom zijn je keuzes dan minder slim? Omdat stress je mentale bandbreedte vermindert. Je zorgen nemen zo veel ruimte in je hoofd in beslag, dat er geen ruimte is voor andere zaken. Als er vanavond maar eten op tafel staat en morgen zie je wel weer verder. Daarnaast daalt je IQ (tijdelijk) door financiële problemen. Je scoort ongeveer 13 punten lager, wat vergelijkbaar is met flink onder invloed zijn van alcohol. Deze dingen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld geen aandacht meer besteedt aan relaties, terwijl je sociale vangnet juist zo veel steun kan bieden. Je begrijpt: het is tijd om je financiële situatie te verbeteren. En dat kan. Je hoeft het niet alleen te doen.

 

Houd je uitgaven goed in de gaten

Bij je geldzaken is het slim om je uitgaven goed in de gaten te houden. Misschien denk je dat je al heel zuinig leeft — al dan niet gedwongen —, maar is er nog ruimte om geld te besparen. We zien vaak dat mensen met geldzorgen geneigd zijn geld uit te geven aan dingen die ze niet eens per se nodig hebben. Dat nieuwe T-shirtje van een paar euro, omdat je daar even een fijn gevoel van krijgt. Of die ene aanbieding die je écht niet kan laten liggen. Het geeft een kort geluksgevoel en daarna baal je misschien wel. “Dat geld had ik beter aan iets anders kunnen besteden.

Geluksgevoel uit andere dingen halen dan geld uitgeven

Dat geluksgevoel hoef je niet uit aankopen te halen. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen of geef een onbekende een compliment. Maak er een sport van alleen geld uit te geven aan dingen die je heel belangrijk vindt of aan dingen die echt moeten. Houd je dan al een paar euro over? Mooi. Je financiële toekomst is bij dezen een stukje zonniger.  

Tip: lees eens wat artikelen over ‘money mindset’ en ‘minimalisme’. Het verbaast je wat er mogelijk is.

Maak voor jezelf een overzicht van in- en uitkomsten en (eventuele) schulden. Een buddy van fiKks helpt je hier graag bij. Dit is de basis van een plan om uit je geldzorgen te komen. En dan is het eindelijk gedaan met de stress.

 

Word financieel slimmer

Waar gaat jouw geld naartoe? Wat kost gas, water en licht? Welke verzekeringen heb je? Waar koop je je eten en zou je vaker zelf je lunch kunnen smeren? Speel je mee aan loterijen die je eigenlijk nooit iets opleveren? Doe je je boodschappen bij een dure supermarkt? Verdiep je in je eigen financiën. Bekijk ook je financiële producten als je (spaar)rekening, hypotheek en verzekeringen eens. Valt daar nog winst te behalen? Voelt dit wat overweldigend? Een buddy helpt je graag. Je meldt je gemakkelijk aan via de fiKks app.

 

 

Het helpt je om je financiën overzichtelijk te houden. Zorg voor zo min mogelijk kostenposten en zeg abonnementen die je niet of heel weinig gebruikt op. Of misschien kan je je abonnement op de papieren krant vervangen door een abonnement op de goedkopere, digitale versie? Schaam je niet als je iets opzegt — het betekent dat je je kennis over geld vergroot en dat je in de toekomst geen geldzorgen meer hebt.

 

 

Ontspan…

 

 

 

Behoefte aan ontspanning? Dat is logisch. Een dagje naar de sauna gaan is misschien financieel gezien niet de beste keus. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je lekker thuis (en gratis!) doet om de stress even te laten varen.

 

 

Ontspanningsoefeningen

Er zijn ontzettend veel ontspanningsoefeningen. Eén daarvan is dat je bewust je lichaam ontspant. Ga op de grond liggen, sluit je ogen en ontspan.

  • Richt al je aandacht op je lichaam en voel hoe je lichaam op de grond ligt. Adem rustig in, rustig uit.
  • Ben je ontspannen? Richt je aandacht op je kleine teen. Links of rechts, dat maakt niet uit. Verplaats je aandacht naar je vier andere tenen, je hele voet, je kuiten en uiteindelijk je hele been.
  • Herhaal deze stap bij je andere teen — en dus de rest. Daarna ga je met je aandacht steeds verder omhoog. Voel je ergens spanning? Probeer bewust je spieren te ontspannen en ga daarna pas verder, totdat je bij je kruin bent.

Yoga

Op YouTube vind je ontelbaar veel video’s over yoga. Zoek een filmpje uit dat je fijn vindt: iemand met een fijne stem, fijne oefeningen. Het gaat er bij yoga niet om dat je alles perfect doet of dat je direct zo soepel bent, dat je je been in je nek kan leggen. Het draait om loslaten. Weten dat goed goed genoeg is. Een fijne vorm van yoga om te ontspannen is yin yoga.

 

Wij gaan het fiKksen: heel Nederland schuldenvrij

 

 

 

fiKks helpt je je betalingsproblemen op te lossen. Met behulp van onze gratis app en een buddy, lukt het jou je geldzorgen achter je te laten. De app is eenvoudig en snel te downloaden via de appstore van Apple en Google Play. Zodra je de app opent, is stap voor stap te zien wat je kan doen. Alle informatie die je deelt is geheel vertrouwelijk. De app is geheel anoniem te gebruiken.

 

Ben jij er klaar voor om je schulden aan te pakken? Klik dan nu op de knop hieronder om je aan te melden!