De vakantie is alweer voorbijgevlogen… Dat betekent niet meer uitslapen, luieren op de bank of afspreken met je vrienden. Of heb je keihard gewerkt bij je baantje? De tijd van vroege wekkers, haasten om op tijd te komen en onverhoopte (studie)kosten is weer aangebroken. Schiet jij hiervan in paniek? No money stress! Om ervoor te zorgen dat je tóch genoeg geld overhoudt van je misschien wel zuurverdiende vakantiegeld, zetten wij alle uitgaven en inkomsten voor je op een rijtje.

First things first. Het is geen leuk taakje, maar kan wel superhandig zijn om in een schriftje of Excel-sheet bij te houden waar je inkomsten en uitgaven vandaan komen. Of gebruik onze handige fiKks app voor dit overzicht. De meeste studenten krijgen of lenen voor een studiefinanciering bij DUO. Ook kan het zo zijn dat je ouders maandelijks bijdragen of dat je in je vrije tijd een bijbaan hebt en daar loon van krijgt.

Vaste uitgaven zijn de kosten die elke maand hetzelfde zijn en elke maand van je rekening worden afgeschreven. Helaas is de kans groot dat de kosten meer zijn dan waarop je had gerekend.

Hier zetten wij de belangrijkste op een rijtje:

  • Collegegeld of lesgeld

Ook wel het geld dat je betaalt om naar school te gaan. Voor de betaling van het schoolgeld heb je als student twee opties. Je betaalt het bedrag in één keer af in september of er gaat een maandelijks bedrag van je rekening. Niet getreurd want we hebben goed nieuws.

  • Studiefinanciering

Studeer jij aan het hbo of aan de universiteit dan kun je een lening krijgen bij DUO. Deze lening heet studiefinanciering. Het is vaak mogelijk om meer te lenen dan nodig is voor je collegegeld. Het geld wat je dan extra leent kan je gebruiken als ‘leefgeld’. Misschien word je hier heel vrolijk van, maar denk hier wel goed over na en overleg dit ook met je ouders. Het ‘leefgeld’ leen je, dus elke cent zul je later weer terug moeten betalen. Daarnaast kun je via DUO een aanvullende beurs krijgen (dit is afhankelijk van het inkomen van je ouders en hoeveel kinderen zij hebben). In tegenstelling tot de lening wordt de aanvullende beurs wél omgezet van lening naar gift.

  • Zorgverzekering

Met de zorgtoeslag vanuit de overheid worden een deel van al je zorgkosten vergoed. Het kan ook zijn dat je nog een klein bedrag zelf bij betaalt. Hier kun je rekening mee houden in je inkomsten- en uitgavenoverzicht.

  • Andere verzekeringen

Heb jij een auto, scooter of e-bike? Neem dan de voertuigverzekering mee in je berekening. Daarbij komen ook je inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering kijken (al zijn dit meestal maar kleine bedragen.) Eventueel heb je ook een (doorlopende) reisverzekering.

  • Telefoonkosten

Appen, bellen en instagrammen via je data kost geld. Daarom worden ook de abonnementskosten van je telefoon maandelijks van je rekening afgeschreven. Lees dit artikel om te weten hoe je kunt besparen op telefoonkosten.

  • Schoolboeken

Schoolboeken kunnen bij elkaar ook veel geld kosten. Deze kosten heb je niet elke maand. Écht slim is om wel elke maand geld apart te zetten. Mocht je dan nieuwe boeken moeten aanschaffen heb je geen stress…

Je kan veel geld besparen op schoolboeken door ze tweedehands te kopen op een Marktplaats, bol.com, of studystore. Zo houd je weer geld over voor iets leuks.

  • Huur

Woon je op kamers dan komen hier kosten bij kijken. Ook deze kosten horen bij je vaste lasten. Lees dit artikelvoor budgettips als je op kamers woont.

  • Abonnementen

Netflix, Spotify, en Videoland… ook dit zijn kosten die maandelijks van je rekening worden geschreven. Handig om te weten hoeveel je daar maandelijks aan uit geeft! Grip houden op al je abonnementen? Lees dit artikel.

  • Vereniging

Sport jij bij een sportschool of ben je (fanatiek) lid van een sport-, hobby- of studentenvereniging? Hier betaal je vaak contributie voor. Als het goed is, heb je gehoord hoe vaak en wanneer ongeveer dit geld van je rekening wordt gehaald. Neem dit mee in je berekening.

  • Overig: uitstapjes, uitgaan, boodschappen, reiskosten…

Naast deze standaardkosten ga jij er natuurlijk op uit met vrienden, koop je nieuwe kleding of is je telefoon weleens toe aan vervanging. Dat zijn je variabele kosten. Tip: om overzicht te krijgen in je variabele uitgaven is het handig om deze een maand lang bij te houden. Na een maand zie je waar je ongeveer rekening mee moet houden. Daarnaast is het verstandig om wat extra geld te rekenen voor ‘onverwachte kosten’.

Deze blogpost is een samenwerking met Moneyfit. Wil je meer blogs lezen over hoe jij als jongere met je geld om kan gaan? Ga dan naar Moneyfit.nl.