De coronacrisis raakt niet alleen onze gezondheid, maar heeft ook financiële gevolgen voor een grote groep mensen. Dat ervaarde ook de deelnemer van Henk. Zij verloor een deel van haar inkomen en kon zich niet meer aan haar betalingsafspraken houden. Gelukkig herstelde Henk het contact met haar schuldeisers en heeft ze de boel weer aardig op de rit.

“Op televisie zag ik fiKks voorbij komen en het leek me direct nuttig om hieraan een bijdrage te leveren. Ik ben organisatieadviseur in de uitzendbranche en heb veel kennis van wet- en regelgeving. Deze kennis komt mij als buddy goed van pas.

Mijn eerste deelnemer heeft de boel inmiddels weer aardig op de rit. Door corona was haar inkomen in het voorjaar gedaald, waardoor ze zich niet meer aan de betalingsregeling met een van haar schuldeisers kon houden. Dit had ze echter niet bij de schuldeiser aangegeven, ze verstopte zich juist voor de situatie. Maar daardoor vertrouwde de schuldeiser haar niet meer. Ik heb haar dan ook aangespoord om eerlijk te zijn over haar situatie. We hebben doorgenomen hoe ze dit aan zou kunnen pakken. Daarop heeft ze aan die schuldeiser een brief gestuurd waarom ze niet meer kon betalen. En daarbij heeft ze ook aangegeven dat ze een buddy van fiKks had die haar hielp. Gelukkig was de reactie van haar schuldeiser positief en werd de betalingsregeling hervat.

“Door corona was haar inkomen gedaald, waardoor ze zich niet meer aan de betalingsregeling kon houden.”

De eerste stap die we samen namen was om haar financiële situatie weer helder te krijgen. Het hielp wel dat ik kennis heb van financiën, want dat maakte het toch gemakkelijker om de situatie in te schatten en te zien of er geen dingen vergeten werden. Op sommige punten werden toekomstige maandelijkse lasten wat rooskleurig neergezet, omdat niet alles was meegenomen. Eigenlijk kun je pas nadat de financiële situatie in kaart is gebracht kijken welke hulp iemand nodig heeft en welke aanpak werkt en welke niet. Je kent je deelnemer natuurlijk niet wanneer je voor het eerst met elkaar contact hebt. En mijn deelnemer kende mij ook niet. Toch hadden we fijn en open contact. Via de fiKks app konden we direct chatten met elkaar, maar we hebben ook gebeld, geappt en gemaild. Voor haar was het natuurlijk spannend. Je geeft je probleem volledig bloot aan iemand die je niet kent. En je weet niet hoe die buddy daarop reageert.

Met mijn deelnemer gaat het nu veel beter. Ze heeft niet alleen haar huidige situatie onder controle, maar heeft ook handvatten gekregen die in de toekomst handig zijn. Ook al heeft ze mijn hulp in principe niet meer nodig, ik heb aangegeven dat ze altijd contact met me mag opnemen.

“Wees open en eerlijk over je probleem, dan willen schuldeisers vaak wel met je meedenken.”

Terugkijkend is de belangrijkste boodschap die ik haar heb mee kunnen geven: Speel geen verstoppertje naar schuldeisers. Wees eerlijk en wacht niet met het vertellen tegen schuldeisers als er een probleem is. Door die openheid heb je de grootste kans dat schuldeisers met je mee willen denken!”