Corona heeft ontzettend veel invloed op ons. Op onze gezondheid, op onze gevoelens, op onze economie en op onze financiën en alles wat erbij komt kijken. Of je nou ondernemer bent, in loondienst bent of geen betaald werk doet — we worden allemaal geraakt. Veel bedrijven hebben de deuren (tijdelijk) moeten sluiten, de voedselbanken vragen om hulp, vrijwilligers zitten thuis op de bank. En er is nog veel onzeker. Wanneer mogen we de deur weer uit en nog belangrijker: hoe komen we uit deze crisis?

We begrijpen het helemaal als je financiële zorgen hebt. Je bent niet de enige. Van veel Nederlanders daalt het inkomen. Sommige mensen zijn al hun opdrachten of hun baan kwijt. En dat terwijl je vaste lasten gewoon doorgaan. Hoe blijf je als mens en financieel overeind tijdens corona? We geven je wat tips.

Praat over je geldzorgen

Praten over geld, of je er nou veel of weinig van hebt, is in Nederland een taboe. Een taboe dat we proberen te doorbreken, want die extra stress kan je al helemaal niet gebruiken. Als je geldzorgen hebt, zal je het er wel zelf naar gemaakt hebben. Heb je veel geld? Joh, schep niet zo op en loop er vooral niet mee te koop. Onzin natuurlijk! Bij geldzorgen is dat extra vervelend, want — zoals de term al zegt — je maakt je zorgen. Je bent zeker niet de enige die ’s nachts wakker schrikt van de rekeningen. Met jou zijn er nog eens anderhalf miljoen huishoudens met betalingsachterstanden. Stress door geldzorgen is dus niet gek, maar wél heel vervelend. Stress maakt je zeker geen leuker mens. Wat je ertegen kan doen? De schaamte doorbreken door erover te praten.

 “Schaamte heeft alleen maar vat op je als je het voor je houdt.”

Schaamte heeft alleen maar wat op je als je het voor je houdt. Zodra je uitspreekt waar je je voor schaamt, verliest deze emotie alle kracht. Wees ook niet boos op jezelf. Financiële problemen kunnen iedereen overkomen. Ook die buurman die altijd netjes in pak loopt en het op het eerste gezicht zo goed voor elkaar heeft.

Wil je meer weten over kwetsbaarheid, moed en schaamte om ervoor te zorgen dat je praat over je geldzorgen? Brené Brown heeft hier fantastische video’s over online staan, zoals deze TEDtalk over luisteren naar schaamte. Op YouTube heeft ze ook heel leerzame dingen staan.

Tip: bij wie je je ook nooit hoeft te schamen: onze buddy’s. Dit zijn vrijwilligers die met jou orde op zaken stellen. Alle buddy’s zijn zorgvuldig gescreend en hebben een speciale training gevolgd. Zo kunnen ze jou zo goed mogelijk helpen. Aanmelden als deelnemer is geheel gratis en anoniem. Meer dan 3.500 mensen met geldzorgen hebben de gratis app van fiKks gedownload en daar profijt van gehad. En bijna 900 mensen staan te popelen om ook jou te helpen, anoniem en vertrouwelijk.

Bekijk wat je kan besparen

Meestal weten we heel goed wat er aan geld binnenkomt per maand. Vertellen wat er precies uitgaat en waaraan dan? Daar zijn we minder goed in. Geldzorgen nemen vaak al af als je inzicht hebt. Als je het gevoel hebt dat je grip hebt op wat er gebeurt. Daarom is het slim te bekijken wat je inkomsten en uitgaven zijn en te bekijken waar je kan besparen.

Je kent de tips ongetwijfeld:

  • bekijk je abonnementen kritisch — heb je ze écht allemaal nodig?
  • kook grote porties en vries in
  • doe geen boodschappen met honger, maak wel een lijstje en haal niet meer dan je van plan was
  • check je verzekeringen en kijk of je ergens anders goedkoper uit bent
  • vind uit of je alle toeslagen krijgt waar je recht op hebt

Dan nóg kan het lastig zijn om te besparen. Dit helpt je misschien:

  • bedenk waarom je van je geldzorgen af wil en wat je allemaal gaat doen als dat moment er is
  • begin je maand met een overzicht van je inkomsten en uitgaven (onze buddy’s helpen je graag!) en geef jezelf een budget — maak er een sport van, misschien kan je volgende maand wel met minder geld rondkomen en houd je meer geld over om af te lossen of te sparen
  • bedenk alternatieven om sober te leven: ga geen dure pizza in een restaurant eten, maar maak een restaurant van je huis
  • wees vooral lief voor jezelf en straf jezelf niet als je een keer een onverstandige aankoop doet

Aanbiedingen

We trekken massaal de schappen van het wc-papier leeg, kopen meer pasta dan we in ons leven opkunnen en proppen onze voorraadkasten vol met wat we ook ooit maar nodig denken te hebben. Onnodig, ook volgens Rutte, die ons vertelde dat we de komende tien jaar allemaal nog kunnen poepen en dat er meer dan voldoende eten is. Maar de winkels lusten er ook wel pap van — die sturen massaal aanbiedingen naar je toe. Gratis verzendkosten, flinke kortingen, je krijgt er een gratis product bij. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat momenteel. Verleidingen weerstaan is moeilijk, maar onderstaande tips helpen je absoluut.

Vraag jezelf af:

  • koop ik dit nu, omdat ik het écht nodig heb en het nu goedkoper is?
  • wil ik dit, omdat het een ontzettend goede deal lijkt, maar heb ik het niet echt nodig?
  • bestel ik dit, omdat ik mezelf een goed gevoel wil geven, maar heb ik erna spijt?
  • kan ik dit geld nu missen?
  • heb ik nu de verzendkosten bespaard of eigenlijk gewoon het hele aankoopbedrag ’te veel’ uitgegeven?

Financiële regelingen voor ondernemers

Het kabinet wil onze banen en inkomens beschermen. Naast onze gezondheid, uiteraard. De overheid heeft een economisch noodpakket samengesteld om zo kleine en grote bedrijven en zzp’ers te helpen. Voor bedrijven die mensen in dienst hebben, zijn er regelingen om het personeel te kunnen behouden én doorbetalen. Onze Julia heeft alle regelingen voor je op een rij gezet.

Vind je het lastig om te beoordelen of je ergens recht op hebt? Meld je aan bij fiKks en vraag hulp aan een persoonlijke buddy. Wij houden onze buddy’s op de hoogte van deze regelingen, zodat ze je goed kunnen helpen.

Wat je kan doen als je je vaste lasten niet meer kan betalen

Het is niet gek als je je vaste lasten nu niet meer kan dragen. Steek dan niet je kop in het zand, maar grijp in. Zo voorkom je een boel ellende als boetes, aanmaningen die je stressniveau nog meer laten stijgen en nog meer geldzorgen. Neem contact op met het bedrijf of de instantie die jij nu niet kan betalen. Wees eerlijk en leg je situatie uit. Grote kans dat ze gewoon met je meedenken en je uitstel van betaling geven. Zo zijn er ook al een hoop banken die uitstel van betaling geven van je hypotheek. Ook verhuurders denken graag mee. Let wel: maak hier alleen gebruik van als je het nodig hebt. Uitstel van betaling is fijn, maar het betekent ook dat je later meer moet betalen.

Goed om te weten: veel organisaties hebben aangegeven coulant te zijn. Dat betekent dat er in deze rare tijd geen huisuitzettingen zijn en dat er geen dure incassotrajecten worden gestart.

 

Wil je hulp van een buddy?

Tijdelijk geen werk, maar je wil je wel nuttig blijven voelen?

Als we ineens thuis komen te zitten, het idee hebben dat we weinig bijdragen aan de maatschappij of het idee hebben dat we falen, voelen we ons nutteloos en onrustig. Dat is onze valkuil: onze eigenwaarde halen uit wat we presteren. Presteren we even helemaal niks (noem een crisis als deze doorkomen maar ‘niks’…), dan daalt ons gevoel van eigenwaarde. We hebben een schuldgevoel en dat zorgt ervoor dat we altijd nuttig bezig moeten zijn. Van stofzuigen tot misschien wel dure dingen bestellen bij andere ondernemers, omdat je vindt dat dat moet. Het is lastig om zelf rust te nemen, zeker als je opgevoed bent met ‘aan hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’ en als je ziet dat veel mensen om je heen wel hard werken.

Je moet helemaal niets. Je bent nog steeds dezelfde persoon als wanneer je omkomt in het werk. Je bent nog steeds net zo waardevol als je even een stap terugdoet. We zijn een crisis aan het overleven — dat is al nuttig zat.

Word je écht heel onrustig of ongelukkig van helemaal niks doen? Hier heb je een aantal ideeën om toch nog ‘iets nuttigs’ te doen:

  • leer iets nieuws, bijvoorbeeld een taal met de gratis app Duolingo
  • naar het museum gaan, maar dan vanaf je eigen bank
  • eindelijk eens de ramen zemen
  • lees een boek via de Online Bibliotheek — zelfs als je geen lid bent van de bieb, zijn aardig wat boeken gratis te luisteren en te lezen
  • begin je eigen, goedkope moestuin, zoals Moesmeisje hier uitlegt in een korte en handige video
  • schrijf iemand een ouderwetse brief
  • blijf in beweging door thuis te sporten met een YouTube-video, bij veel trainingen heb je ook helemaal geen attributen nodig

Hou vol!

Corona heeft een grote invloed op ons. Zelfs als je geen geldzorgen hebt. We moeten er allemaal harder aan trekken om mentaal gezond te blijven of niet bedolven te raken onder alle spanningen.

Wat tips:

  • neem één keer per dag het nieuws tot je, dat is meer dan genoeg
  • veerkracht hangt niet alleen van jou af, maar van de context, dus weet dat onder andere je buddy achter je staat om deze crisis door te komen
  • blijf in beweging
  • heb contact met anderen, bijvoorbeeld door te (video)bellen
  • zorg goed voor jezelf!