Waarom is het belangrijk om kinderen zakgeld te geven? Hoeveel zakgeld kun je geven? Vanaf welke leeftijd kun je zakgeld geven? Wanneer is het de beste tijd om een bankrekening voor je kind te openen? Hoeveel kleedgeld kun je je kind geven? En wanneer is het ‘het’ moment om je kind met een (oude) mobiele telefoon te laten rondlopen?

Allemaal vragen die je krijgt als je kind ouder wordt. In dit blog nemen we je mee in de wereld van financieel opvoeden.

  • Waarom zakgeld geven belangrijk is?

Zakgeld geven is belangrijk omdat kinderen door eigen ervaringen op te doen leren wat de waarde van geld is. Zo leren ze bijvoorbeeld te sparen voor iets wat ze echt graag willen. Je kunt al beginnen met zakgeld geven als je kind 6 jaar is. Ze leren dan meteen de verschillende munten en biljetten herkennen!

  • Mijn kind is 6 jaar, hoeveel zakgeld geef je dan?

De hoeveelheid zakgeld hangt van 2 belangrijke zaken af.  Hoeveel kun je zelf missen en wat gaat je kind van het zakgeld betalen? Overleg met je kind wat er zelf wordt betaald. Samen met je kind kun je dit opschrijven en op de kastdeur hangen. Op https://www.nibud.nl/onderwerpen/kinderen-en-jongeren/zakgeld-en-kleedgeld/ kun je zien hoeveel kinderen gemiddeld aan zakgeld krijgen.

Het is belangrijk om je kind contant geld te geven, zo kan je kind het geld fysiek vasthouden, leert het de munten en biljetten herkennen en doordat je kind het geld zelf uitgeeft kan het leren hoe betalen werkt.

  • Wanneer is het een goed moment om het met mijn kind over sparen te hebben?

Laat je kind in het begin het zakgeld gerust elke week opmaken. Er komt vanzelf een moment dat je kind iets wil kopen dat duurder is dan het zakgeld wat je kind krijgt. Misschien wordt er dan wel een beroep op jou als ouder of verzorger gedaan of je zakgeld wil voorschieten. Ook al zijn ze nog zo lief, dit is vaak het beste moment om te vertellen dat ze beter een paar weken kunnen doorsparen en dan kunnen kopen wat ze zo graag willen. Je zult zien dat ze enorm trots zijn als ze met hun gespaarde geld hun felbegeerde speelgoed kunnen kopen.

  • Fijn de tips rondom zakgeld, maar vanaf wanneer is het slim om mijn kind met een mobiele telefoon te laten rondlopen?

Voor iedere ouder of verzorger is dat anders en dat heeft onder meer te maken met je persoonlijke voorkeur. De ene ouder vindt 10 jaar een mooie leeftijd terwijl een andere ouder het prettig vindt dat hun kind van onder de 10 altijd bereikbaar is. Wat je voorkeur ook is, het maken van afspraken over het gebruik van de mobiele telefoon is erg belangrijk.

Bijvoorbeeld:

Kies je voor een prepaid telefoon? Spreek dan af wie het nieuwe tegoed betaalt en op welk moment; bijvoorbeeld niet eerder dan twee maanden.

Mogen betaalde apps gedownload en of gebruikt worden en wie betaalt dit?

Als de telefoon kapotgaat of gestolen wordt wie zorgt dan voor een nieuwe telefoon?

  • Wanneer kan mijn kind het beste een bankrekening openen?

Naast de mobiele telefoon komt het openen van een eigen betaalrekening rond het 12ste levensjaar van je kind aan de orde. Een groot deel van onze volwassen betalingen gaat digitaal, dus het is belangrijk dat je je kind dit ook leert.

Als je met je kind een betaalrekening hebt geopend, kun je meteen de overstap maken van wekelijks contant zakgeld geven naar wekelijks automatisch zakgeld op de rekening storten. Maak iedere week een moment vrij om samen via internetbankieren (bij voorkeur via de mobiele telefoon van je kind) te kijken hoeveel geld je kind nog heeft en waar het geld aan op is gegaan.

Heeft je kind een spaardoel? Kijk dan samen hoe dit ervoor staat en wanneer dit doel behaald gaat worden. Je kunt ook afspreken hoeveel geld je kind per dag maximaal mag uitgeven en of je dat als daglimiet op de betaalpas instelt.

Het is belangrijk dat je je kind leert veilig om te gaan met de betaalrekening. Leg uit dat je je pincode geheimhoudt en laat aan je kind zien hoe jij veilig geld opneemt bij een pinautomaat of hoe je een (contactloze) pinbetaling doet in een winkel. Alles wat wij als ouders en verzorgers dagelijks doen zonder erover na te denken, is voor je kind nieuw. Neem je kind mee in de wereld van betalen, pinnen en je gegevens veilig houden.

  • Tijd voor kleedgeld

Vanaf welke leeftijd geef ik mijn kind kleedgeld en waarom? Als je kind naar de middelbare school gaat dan is dat vaak ook een goed moment om kleedgeld bespreekbaar te maken. Op deze leeftijd hebben kinderen inmiddels ervaring met

zakgeld, een eigen bankpas en meer interesse gekregen in kleding. Kleedgeld krijgen geeft vaak een goede motivatie om goed na te denken over uitgaven.

Wat moet je kind kopen van kleedgeld? Alleen broeken en truien of ook schoenen en een winterjas? Het is belangrijk om hier van tevoren goede afspraken over te maken. Maar waar moet ik dan aan denken?

Maak samen met je kind heldere afspraken over:

– Hoeveel kleedgeld geef ik aan mijn kind?

– Wanneer geef ik het kleedgeld?

– Mag het kleedgeld ook aan andere dingen worden uitgegeven?

– Wat gaat er allemaal betaald worden van het kleedgeld (denk hierbij aan kleding, schoenen, telefoonkosten, sportschool, leuke dingen)?

– Welke dingen blijf je als ouder betalen?

– In welke gevallen je extra geld bijlegt

Online kleding kopen

Tegenwoordig is het heel normaal om online kleding te kopen. Begeleidt als ouder of verzorger je kind met het online shoppen. Wanneer je kind online shopt doe dat dan de eerste paar keer samen. Zo kan je kind van jou leren.

Online betalen

Laat je kind kennismaken met de verschillende manieren van online betalen en laat ook zien hoe je de betrouwbaarheid van een website kunt controleren. Hoge kortingen gaan vaak gepaard met kleine lettertjes over een langere betalingsverplichting.

  • Je kind wil meer geld

Je kind wordt ouder en wil graag meer kleedgeld of zakgeld ontvangen. Als het voor jezelf financieel lukt kun je het kleedgeld of zakgeld verhogen maar zodra je kind 13 jaar wordt mag hij of zij ook geld verdienen door middel van een bijbaantje. Hiermee leer je je kind ook dat geld er niet zomaar is, maar verdiend wordt door ervoor te werken.

Vanaf 13 jaar mag je kind bijvoorbeeld oppassen, folders bezorgen en tegen betaling lichte karweitjes opknappen. Vanaf 15 jaar mogen kinderen ook werken in de supermarkt of een krantenwijk lopen. Hoe ouder je kind wordt hoe meer werk er voor je kind beschikbaar komt maar dat werk is wel gebonden aan regels. Kijk eens op https://scholieren.nibud.nl/artikel/werk-wat-mag-ik/ om te zien wat er mag en kan.

Met een bijbaantje verdient je kind zelf geld! Een moment om bij stil te staan, want vaak voelen kinderen zich nu rijk! Het is goed om samen te bespreken wat je kind met het verdiende geld gaat doen. Gaat er een gedeelte naar de spaarrekening van je kind? Mag je kind alles opmaken, want het is zijn of haar geld? Wil je graag dat je kind nu meer zelf gaat betalen? Allemaal vragen om samen met je kind te bespreken.

Vergeet ook de belastingdienst niet. Bekijk samen of je kind belasting terug kan krijgen over het voorgaande jaar. Meer informatie hierover vind je op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/jongeren/jongeren

  • Niet meer mee op vakantie, een eigen elektrische fiets of een te gave spelcomputer kopen!

Kijk samen met je kind naar de kosten van een vakantie met vrienden of een andere grote uitgave. Maak deze kosten inzichtelijk door op papier of in Excel een overzicht te maken.

Zet de huidige inkomsten en uitgaven naast elkaar en zet daar de uitgaven van de vakantie bij. Bekijk vervolgens wat er onderaan de streep overblijft.

Mocht je kind te weinig overhouden, kijk dan samen met je kind naar de mogelijkheden. Waar zou je nog op kunnen besparen om toch op met vrienden op vakantie te kunnen? Kijk ook naar de mogelijkheid om extra geld verdienen met een bijbaantje.

Wil je kind bij jou geld lenen voor de vakantie? Bespreek dan de voor- en nadelen van geld lenen. Ook als dit een lening is bij jou als ouder of verzorger. Mocht je hier samen uitkomen een bedrag aan je kind lenen, maak dan duidelijke afspraken over terugbetalen. Accepteer geen nee als je kind niet aan de terugbetaling kan voldoen. Want zo gaat het ook als je bij een bedrijf een lening niet terug kan betalen. Het is belangrijk dat je kind weet dat het aangaan van een lening consequenties heeft.

  • Je kind financieel zelfstandig

De 18 kaarsjes op de taart zijn uitgeblazen, maar dat betekent ook dat je kind volgens de wet financieel zelfstandig is. Je kind mag vanaf nu zelfstandig leningen en contracten afsluiten. Bespreek met je kind de zaken die hij of zij nu zelf moet gaan regelen. Hierbij kan je denken aan het afsluiten van een zorgverzekering en het aanvragen van eventuele toeslagen zoals zorgtoeslag.

Bespreek ook de gevolgen wanneer je kind zelfstandig een abonnement of lening afsluit. Kijk op deze website: https://www.nibud.nl/onderwerpen/kinderen-en-jongeren/je-kind-wordt-18-jaar/) om te weten te komen wat er allemaal bij 18 jaar worden komt kijken.