In de fiKks app heb je gezien wat een goede buffer is voor jouw situatie. Hier leggen we uit hoe we dit hebben berekend. Hiervoor hebben we onder andere gekeken naar het Nibud. Het Nibud geeft informatie over allerlei geldzaken, zoals budgetteren en sparen.

Je buffer wordt berekend aan de hand van de bedragen die je bij je inkomsten invult. Zo is het goed om ongeveer 25 procent van je netto inkomen apart te zetten voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, zoals je wasmachine. Voor onderhoud van je koophuis is het goed om ongeveer 150 procent van je netto inkomen apart te zetten. Wat je nodig hebt voor reparaties aan je auto hebben we iets anders berekend. Namelijk op de categorie waar je auto onder valt:

  • Het is verstandig om ongeveer 750 euro apart te zetten voor een kleine auto;
  • Voor een compacte auto heb je ongeveer 800 euro nodig;
  • En ten slotte is het verstandig om ongeveer 950 euro opzij te zetten voor een auto in de compact middenklasse.

Voor de buffer die je nodig hebt voor onverwachte zorgkosten is het ook belangrijk of je een partner hebt of niet. Want als je partner ziek wordt, zul jij daar waarschijnlijk ook wat van merken. Daarom bevelen we het aan om ongeveer 450 euro apart te zetten als je alleen bent, maar 900 euro als je een partner hebt.

Onverwachte kosten kun je altijd krijgen. Of je nu een partner en kinderen hebt of niet. Daarom raden we het iedereen aan om hier 500 euro voor apart te zetten.

Ook is het goed om wat geld apart te zetten voor je kinderen. Bijvoorbeeld voor als de fiets van je kind kapot gaat. We raden je aan om hier ongeveer 500 euro voor apart te zetten. Veel spullen die je voor je kind koopt, kunnen ook door je andere kinderen gebruikt worden. Daarom maakt het hier geen verschil of je één of meerdere kinderen hebt.

Hopelijk hebben we duidelijk uitgelegd hoe jouw buffer is berekend. Je hoeft deze bedragen niet precies op je rekening hebben staan. Maar het is wel verstandig om extra geld apart te zetten voor onverwachte kosten. Deze bufferberekening geeft je een voorbeeld van hoeveel geld dat kan zijn.

Heb je deze bedragen nu niet op je rekening staan? Maak je geen zorgen. Deze kosten krijg je niet allemaal tegelijk. Wil je meer geld apart kunnen zetten? Lees dan in dit artikel waar je allemaal op kunt besparen.

Wil je meer tips? Bekijk dan ook de rest van ons blog.