In tijden van financiële stress kan het voelen alsof er geen uitweg is. De kosten stapelen zich op, en het lijkt onmogelijk om rond te komen. Gelukkig zijn er verschillende regelingen en toeslagen beschikbaar die je kunnen helpen om weer grip op je financiën te krijgen. In deze blog geven we een aantal opties die je kunt overwegen.
Toeslagen: huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag
Eén van de eerste stappen die je kunt nemen, is nagaan of je recht hebt op toeslagen. Deze toeslagen zijn er om je te ondersteunen bij de kosten van onder andere huur, zorg en kinderopvang. Bezoek de toeslagenwebsite van de belastingdienst of doe de potjescheck van Geldfit om te checken of je recht hebt op toeslagen en om te berekenen hoeveel je eventueel zou kunnen ontvangen.
Bijzondere bijstand: hulp van de gemeente
Naast de landelijke toeslagen biedt ook jouw gemeente ondersteuning voor mensen met een lager inkomen. Bijvoorbeeld door middel van bijzondere bijstand. Deze bijstand is bedoeld voor noodzakelijke kosten die je zelf niet kunt betalen, zoals schoolspullen voor je kinderen, sportactiviteiten, of medische uitgaven. Het is zeker de moeite waard om bij je gemeente na te gaan of je in aanmerking komt voor deze extra ondersteuning.
Schuldhulpverlening
Als je schulden hebt en het lastig vindt om hieruit te komen, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Er zijn organisaties die je kunnen ondersteunen met advies en trajecten om je financiële situatie weer op orde te krijgen. Zij helpen je bijvoorbeeld met het maken van betalingsregelingen of het opstellen van een aflossingsplan.
Budgetcoaching en maatschappelijk werk
Een budgetcoach of maatschappelijk werker kan een waardevolle hulpbron zijn als je moeite hebt met het beheren van je budget. Zij helpen je om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, en samen met jou een realistisch budget op te stellen. Bovendien kunnen zij je begeleiden bij het vinden van de juiste regelingen en mogelijkheden die op jouw situatie van toepassing zijn.
Zoek hulp en maak gebruik van regelingen
In Nederland wonen ongeveer 730.000 huishoudens met problematische schulden. Dit komt neer op ongeveer 1 op de 11 huishoudens meldt De Rijksoverheid. Hierin ben je dus niet alleen. Er zijn verschillende regelingen en ondersteuningen beschikbaar om je te helpen. Blijf niet zitten met je zorgen, maar onderneem actie en zoek de hulp die je nodig hebt.
Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen of wil je anoniem advies? Neem dan contact op met een van onze buddy’s via de FiKks app! Samen komen we eruit!