Foto’s van lege schappen en filmpjes van vechtende mensen in de supermarkt. Je hebt ze vast al een keer langs zien komen op je tijdlijn. Sinds het coronavirus ook ons land heeft getroffen, lijken mensen massaal aan het hamsteren geslagen. Met als gevolg dat de schappen nu leger zijn. Dat kan voor onrust zorgen. Want hoe hamster je als je je aan een budget wilt – of zelfs moet – houden? Wij geven je tips!

Iemand die toiletpapier hamstert

Ga niet mee in de hamsterhype

De allereerste tip is om het hoofd koel te houden. Dat klinkt suf, maar het is echt nergens voor nodig om mee te gaan in het hamstergedrag van anderen. Die foto’s van lege schappen zijn extremen. In de kleinere supermarkten lijkt het probleem er helemaal niet te zijn. Daarnaast worden die lege schappen niet veroorzaakt door een tekort aan producten. Maar doordat mensen meer kopen dan normaal.

Hamster lang houdbare producten

Wil je nou tóch een voorraadje in huis halen, gewoon voor de zekerheid? Koop dat producten die lang houdbaar zijn. Zoals producten uit de diepvries of gedroogd eten, zoals rijst en pasta. Dat blijft lang goed en zo voorkom je dat je over een paar weken bedorven spullen moet weggooien.

 

Haal geen producten die je normaal ook niet koopt

Een andere tip is om geen producten te kopen die je normaal ook niet eet. Of zelfs niet lukt. Zijn jouw kinderen niet dol op bruine bonen, bijvoorbeeld? Ga dan nu niet ineens grootschalig bruine bonen inslaan, alleen omdat die lang houdbaar zijn. Want je kunt er donder op zeggen dat die niet opgaan en je over een jaar nog steeds blikken bonen tegenkomt in je voorraadkast. 

En al dat tarwemeel? Wie houd je voor de gek, je gaat echt niet zelf brood staan bakken om 6 uur ’s ochtends! Laat dat lekker liggen, dan bespaar je niet alleen geld, maar ook zeker een uur slaap. 

Plan je maaltijden en let op kortingen

Ten slotte kan je de situatie ook omdraaien: hamsteren kan je ook geld besparen. Wanneer je je maaltijden voor de komende week goed uitzoekt, zul je met minder spullen thuiskomen waar je eigenlijk helemaal niet voor ging. Denk aan die fles cola, of die zak chips. En hoewel supermarkten zeggen dat ze het hamsteren niet willen promoten, zijn er toch veel 1+1 gratis-acties te vinden nu. Als je graag wat extra’s in huis haalt, let dan op die acties. 

Uiteindelijk is onze belangrijkste tip: houd je hoofd koel en laat je niet opjagen door de hamsterhype! En als je dan voor de zekerheid tóch een voorraadje aan wilt leggen, koop dan lang houdbare producten en let op kortingsacties.

Lukt het toch niet om je geldzorgen los te laten? Of wil je graag dat iemand meehelpt met het vaststellen van een boodschappenbudget? Meld je dan – gratis en anomiem – aan bij fiKks en laat je adviseren door een persoonlijke buddy.