De coronacrisis heeft voor veel mensen financiële gevolgen. Misschien kun jij nu minder uren draaien op je werk, of vallen je inkomsten als zzp’er de komende tijd weg. Het kabinet heeft een aantal regelingen ingesteld om mensen, bedrijven en organisaties de komende tijd financieel te ondersteunen. Dit pakket is in de tussentijd ook weer aangepast, bijgeschaafd en uitgebreid. Wil je weten wat voor regelingen er zijn? En of jij nou recht hebt op financiële ondersteuning? In deze blogpost zetten we de regelingen voor je op een rijtje!

Iemand die toiletpapier hamstert

Deze lijst wordt de komende tijd aangevuld met meer informatie.

Ondernemers

 • Kleine tot middelgrote bedrijven kunnen een overbruggingskrediet aanvragen waarbij de overheid grotendeels garant zal staan. Dit heet de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Deze regeling is bedoeld voor o.a. eigenaren van cafés en restaurants en sportscholen. Meer informatie vind je hier.
 • Bedrijven en ondernemers hoeven de komende drie maanden geen belasting te betalen. Je kunt de uitstel van betaling aanvragen zonder meteen bewijsmateriaal te overleggen. Dit geeft je meer tijd en ruimte om dit te verzamelen, terwijl de belastinginning al wel direct stopt. Klik hier voor meer informatie.
 • De regeling voor werktijdverkorting is vervangen door de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Werkgevers kunnen een tegemoetkoming aanvragen in de loonkosten van hun personeel. Dat geldt zowel voor vaste medewerkers als voor flexwerkers. Jij of jouw baas kan de tegemoetkoming aanvragen voor 3 maanden. Daarna kan de tegemoetkomen met nog 3 maanden worden verlengd. Klik hier voor meer informatie over de NOW.
 • Er komt een noodloket voor ondernemingen in de sectoren die direct getroffen zijn door de maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Deze maatregel heet de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Ondernemers kunnen direct tot 4.000 euro krijgen om de grootste klap op te vangen. Denk hierbij aan de horeca-, reis- en culturele sector. Meer informatie over TOGS vind je hier.

Zzp’ers

 • Als zzp’ers kun je een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Dit is een vorm van bijzondere bijstand. Je kan deze ondersteuning aanvragen via jouw gemeente.
 • Bedrijven en ondernemers hoeven de komende drie maanden geen belasting te betalen. Je kan de uitstel van betaling aanvragen zonder meteen bewijsmateriaal te overleggen. Dit geeft je meer tijd en ruimte om dit te verzamelen, terwijl de belastinginning al wel direct stopt. Klik hier voor meer informatie.
 • Van zzp’ers die in financiële problemen komen, vult de overheid het inkomen aan tot het sociaal minimum. Deze regeling geldt voor ten minste 3 maanden. Het geld dat je hiermee ontvangt, hoef je niet terug te betalen. Normaal gesproken wordt gekeken of een zzp’er nog genoeg eigen vermogen of een inkomenspartner heeft. Deze zogenoemde partners- en vermogenstoetsen vervallen nu. De aanmeldprocedure voor deze regeling wordt versneld. Bron: NOS.

Overige informatie

 • Kijk ook op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken. Daar staat meer informatie over de regelingen en hoe je die kunt aanvragen.
 • De Rijksoverheid heeft alle informatie over de financiële regelingen gebundeld op één doorverwijspagina. Bekijk die hier en klik verder naar de regeling waar je meer over wilt weten.
 • Bekijk de pagina ‘Veelgestelde vragen voor werkgevers en ondernemers’ van de Rijksoverheid.
 • Bekijk de pagina ‘Veelgestelde vragen voor werknemers’ van de Rijksoverheid.
 • Lees ook deze blog van Martijn Schut. Hier staat een overzicht van regelingen vanuit de overheid, maar ook suggesties van wat je zelf kunt doen om iemand te helpen.

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Of vind je het lastig om te beoordelen of je ergens recht op hebt? Meld je aan bij fiKks en vraag hulp aan een persoonlijke buddy. Wij houden onze buddy’s op de hoogte van deze regelingen, zodat ze je goed kunnen helpen.