Ieder jaar bedenken we er weer een paar: goede voornemens. Het nieuwe jaar is een mooi moment om het nu echt eens anders te gaan doen. Traditiegetrouw staat er iets over geld in de top 3. Sterker nog: 8 op de 10 Nederlanders neemt zich rond het begin van het nieuwe jaar voor om beter met geld om te gaan. Variërend van ‘meer sparen’ tot ‘besparen’ en van ‘minder onnodig geld uitgeven’ tot ‘beter inzicht in de financiën’.

We beginnen vol goede moed aan onze goede (geld)voornemens, maar we weten ook dat het lastig is om ze langere tijd vol te houden. De meeste voornemens redden het eind van januari niet. Maar onthoud: als je een keer iets doet waar je achteraf niet zo blij mee bent, dan is je missie niet totaal mislukt en ben jij geen slecht mens. Welke (financiële) goede voornemens heb jij? En hoe gaat het tot nu toe?

Een goed geldvoornemen volhouden begint bij het bedenken

Laten we even bij het begin beginnen: het stellen van het doel of het formuleren van je goede voornemen. Is jouw goede voornemen namelijk ‘meer geld hebben’, dan ben je al geslaagd als je van iemand een euro krijgt. En wil je morgen miljonair zijn, dan is dat een briljant doel, maar waarschijnlijk niet erg realistisch. Om de kans zo groot mogelijk te maken je financiële doel voor 2023 te behalen, is het belangrijk dat je je goede voornemen SMART formuleert.

‘SMART’? Ja, we leggen het uit! SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Specifiek: maak je goede voornemen zo specifiek mogelijk. ‘Meer geld hebben’ is een mooi doel, maar wat is ‘meer’? Hang er een bedrag aan, bedenk wat je met het geld gaat doen, kom met mogelijkheden om het geld bij elkaar te krijgen of over te houden… Hoe meer jij erover nadenkt en hoe meer je erover opschrijft, hoe meer je goede voornemen gaat leven.

Meetbaar: als jouw financiële voornemen ‘grip op geld’ is, dan is dat lastig te meten. Want wanneer heb je grip op geld en wat is grip eigenlijk? Hetzelfde geldt voor ‘meer geld hebben’: wat is ‘meer’? Door er een bedrag aan te hangen, maak je het meetbaar. En dat is fijn, want zo is het mogelijk te bekijken hoe je er eigenlijk voor staat met je doelen. Lig je op schema of is het komende maand net wat harder je best doen? Een doel als ‘beter inzicht in je financiën’ kan dus wel, als je het maar specifiek maakt: 1 keer per maand een gesprek met mijn buddy van fiKks, in januari betalingsafspraken maken, elke week — samen met je buddy — een overzicht maken van alle inkomsten en uitgaven… 

Acceptabel: is je doel acceptabel? Heb je er wel écht zin in om het te gaan doen of in ieder geval om je doel te behalen? En als het een doel is dat je hele gezin aangaat — zijn zij ook gemotiveerd om te helpen het doel te behalen?

Realistisch: morgen een miljoen op je bankrekening hebben staan als je vandaag nog moet beginnen, is niet heel realistisch. Je doel mag absoluut een beetje ambitieus zijn, maar totaal onhaalbaar werkt demotiverend.

Tijdgebonden: zoals we al lieten zien bij ‘meetbaar’ is het belangrijk om je goede voornemen een (of meerdere) deadline(s) mee te geven. Bij goede voornemens gaat het meestal om iets dat je in dit jaar behaalt, maar zo’n lange periode is wat lastig te overzien. Daarom helpt het om je goede voornemen op te delen in kleinere stappen en bijvoorbeeld wekelijkse of maandelijkse deadlines.

Je financiële voornemen volhouden: zo doe je dat

Meestal gaan we allemaal goed van start. Wat je goede voornemen ook is, die eerste dagen verlopen vrijwel altijd soepel. Tot er een dag komt waarop je toch echt wel heel veel zin hebt in chips, een sigaret, een glas wijn of een ontzettend onnodige impulsaankoop. Zoals al eerder geschreven: je bent geen slecht mens als je een ‘misstap’ begaat. Je voornemen is niet ineens totaal mislukt — net zoals je je gezonde levensstijl niet verpest als je een keer het sporten overslaat.

Ken je valkuilen

Verleiding is één van de oorzaken van het loslaten van een goed voornemen. Daarom helpt het als jij weet wat jouw valkuilen zijn. Ben jij iemand die vatbaar is voor reclames en aanbiedingen? Meld je dan af voor nieuwsbrieven en zorg dat je geen reclamefolders meer in je brievenbus krijgt. Weet je dat je impulsaankopen doet? Spreek dan met jezelf af dat je minimaal 24 uur moet wachten tot je iets afrekent.

Praat erover

Op een of andere manier praten we niet zo makkelijk over geld. We moedigen het aan om dat juist wel te doen, want íedereen heeft met geld te maken. Of je er nou veel of weinig van hebt, of je nou wel of geen geldzorgen hebt — het hoort bij het leven. Praat erover met je vrienden en/of familie, want zo houd je je doel levend en blijf je gemotiveerd.

Zorg dat iets je elke dag herinnert aan je doel

Wil jij eindelijk weer eens op vakantie? Geef je een groot feest als je je achterstanden hebt weggewerkt? Ben je aan het sparen voor je bruiloft? Hang iets op in huis dat je elke dag herinnert aan je doel. Elke keer als je ernaar kijkt, mag je lekker wegdromen over hoe het is als je je goede voornemen behaald hebt.

Beloon jezelf bij elk behaald doel

Een groot doel is écht groot: de finish is nog lang niet in zicht als je eraan begint. Niet erg, want zoals we al schreven, werkt het goed om je grote doel op te delen in kleinere, meetbare stapjes met deadlines. En het leuke daaraan is dat je jezelf bij elk behaald stapje mag en kan belonen. Haal een luxe koffie bij je lievelingstentje, koop je favoriete bloemen of geef jezelf een spa-dagje thuis. Doe iets waar jij blij van wordt.

Samen werken aan jouw financiële voornemen?

Wil jij samen met een buddy werken aan inzicht in je financiën? Samen met je persoonlijke buddy — die jij zelf uitkiest — bepaal je waar je als eerste aan moet werken om je doel te behalen én hoe je dat het beste doet. Brieven sturen of betalingsafspraken maken? Ook daar helpt je buddy bij. Goed om te weten: je blijft anoniem voor je buddy en niemand komt bij jouw (anonieme) gegevens.

Download gratis de fiKks-app, kies je buddy en reken af met geldzorgen.