De buddy’s van fiKks staan vrijwillig dag en nacht klaar om hun deelnemer te ondersteunen op weg naar een toekomst zonder geldzorgen. Zij hebben allemaal hun eigen motivatie om iemand te helpen. Zo ook buddy René. En zijn motivatie is extra bijzonder, want hij heeft namelijk zélf geldproblemen gehad. Hij weet dus als geen ander hoe dat is. De schaamte die hij ooit voor zijn problemen voelde, zet hij nu opzij om anderen te motiveren om aan de slag te gaan. Lees mee over zijn ervaringen én hoe het hem helpt bij zijn buddyschap.
“Ik ben buddy bij fiKks geworden nadat ik Jeroen Dijsselbloem op televisie over fiKks zag vertellen. Ik heb een “rood” hart, dus voelde me door zijn verhaal aangesproken. Maar dat was niet mijn enige motivatie. Ik heb zelf namelijk ook flinke geldzorgen gehad.
In 2008 ging het bedrijf failliet waarvan ik directeur was. En ik en mijn vrouw waren al vrij dicht bij ons pensioen, dus we hadden ons daar al helemaal op voorbereid. We hadden net een huisje gekocht in de Friese natuur, met het idee om daar van onze oude dag te genieten. Tegelijkertijd hadden we ook ons eigen huis nog. En door het faillissement was in één klap alles weg.
“Het was fijn dat we hulp kregen.”
We meldden ons aan bij schuldhulpverlening, omdat we de problemen niet zelf op konden lossen. Gelukkig hadden we geen bewindvoerder nodig, want we hadden al onze financiële administratie wel goed op orde. En dat hielp enorm. Toch was het fijn dat we hulp kregen. Je weet wat je moet doen om weer uit de problemen te komen en dat maakt het gemakkelijker om ook daadwerkelijk dat traject door te gaan.
Uiteindelijk hebben we van 2010 tot 2014 in de bijstand geleefd. Dat was niet gemakkelijk, maar we zijn er sterker uitgekomen. Er komen allemaal verschillende emoties kijken bij geldproblemen, maar als je die weet op te lossen is de blijdschap, opluchting en trots des te groter. Ik denk dat het me ook helpt als buddy dat ik die emoties zelf heb ervaren. Emotie kan ervoor zorgen dat iemand dichtklapt, bijvoorbeeld. Ik begrijp misschien beter waardoor dat komt.
In totaal heb ik inmiddels zes mensen geholpen. Ik denk dat je als buddy de ander aan het roer moet laten. Je kunt natuurlijk wel de richting aangeven en adviseren. Maar de ander blijft verantwoordelijk. Uiteindelijk is het toch de bedoeling dat je deelnemer zelf z’n zaakjes oplost. En op de lange termijn is het ook beter om het beheer in eigen hand te houden. Zodat je in de toekomst beter zelf in staat bent om oplossingen te vinden.
“Als je laat zien dat je het serieus neemt, is er heel veel mogelijk.”
Het financiële dashboard in de fiKks app is een goede – en in mijn ogen ook logische – eerste stap. Het lijkt misschien veel werk, maar het helpt je echt om een overzicht te hebben van je financiën. Daardoor ben je veel beter in staat om dingen zelf op te lossen. Met hulp van de buddy natuurlijk, maar zonder dat je een bewindvoerder nodig hebt. Het helpt ook bij het maken van betalingsregelingen. Vaak wil een incassobureau of deurwaarder weten wat je aan inkomsten en uitgaven hebt. Als je dat duidelijk in het dashboard hebt staan, hoef je niet elke keer opnieuw die gegevens te verzamelen. Het is confronterend om je betalingsachterstanden zwart-op-wit te zien staan. Maar zo kun je wel zo snel mogelijk betalingsregelingen treffen. En voorkom je dat je schuld nog verder oploopt. Bovendien kun je met het dashboard laten zien dat je het serieus neemt. Als je laat zien dat je ervoor wilt werken, is er veel mogelijk.
Wat denk ik heel goed werkt bij fiKks is dat de drempel om hulp te vragen heel laag is. Belemmeringen of toelatingseisen werken averechts, want die werken ook tegen bij mensen die wél willen. Hulp vragen via de gemeente is vaak veel lastiger, met verschillende loketten en mensen. fiKks is natuurlijk niet voor iedereen dé oplossing, maar een buddy kan je ook doorverwijzen als dat nodig is. En dan hoef je het in ieder geval niet allemaal in je eentje uit te zoeken. Ik neem het voor lief dat er in de fiKks app ook wel eens mensen zijn die zich aanmelden en meteen weer stoppen. Je moet er niet gefrustreerd door raken. Het is niet persoonlijk. Maar het is gewoon echt heel moeilijk om hulp te vragen. Ook al is fiKks laagdrempelig, iemand met geldzorgen moet eerst een hoop stappen zetten in zijn of haar hoofd voordat diegene open durft te zijn. Je moet ten slotte met de billen bloot en dat is nooit fijn. Het vraagt veel discipline en moed.
“Als buddy kan je ervoor zorgen dat iemand zich gehoord voelt. En dat lucht al heel erg op.”
Als je als buddy een deelnemer over de drempel kan helpen, ben je super goed bezig. Het helpt als je de emoties van je deelnemer erkent en ook complimenten geeft. Bij mij helpt het natuurlijk ook dat ik ooit in hetzelfde schuitje heb gezeten. En daar ook open over ben. Dat waarderen mijn deelnemers heel erg. De schaamte en zorgen kun je natuurlijk niet helemaal wegnemen. Maar je kan er wel voor zorgen dat iemand zich gehoord voelt. En dat lucht al heel erg op.
Het valt me op dat veel deelnemers zich ‘s nachts aanmelden. Dat laat zien dat iemand echt met zijn problemen in de knel zit en ligt te piekeren in bed. Als diegene ‘s ochtends dan weer “helder” nadenkt, schrikt hij er toch voor terug. Zo diep zit die schaamte dus. Maar laat je daar als buddy niet door ontmoedigen. Persoonlijk contact is heel erg fijn en kan iemand zo ver helpen. Daarom doe ik het werk als buddy nog steeds met plezier.”