Paul is sinds een aantal jaren actief als buddy voor fiKks. Na jarenlang gewerkt te hebben bij een jeugdinrichting, zet hij zich nu in als vrijwilliger voor maatschappelijke initiatieven. Zo ook als buddy voor fiKks. We spraken Paul over zijn ervaring als buddy.  

Wat drijft jou om buddy te zijn bij fiKks?

 Je kunt het werk als buddy doen wanneer je wilt. Daarnaast kunnen mensen zich volledig anoniem aanmelden. Uit ervaring weet ik dat dat erg belangrijk is. Soms ben je de zoveelste hulpverlener. Door anonimiteit win je dan sneller het vertrouwen.

Deelnemer over Paul: Steun & gewaardeerd worden. Oftewel het mag een keer voorkomen dat je in de put zit. En dan wordt er met je meegedacht naar oplossingen en het in kaart brengen van je situatie. Op een fijne manier. Ik hoop dat elke buddy op deze manier vooral met jongeren omgaat.

Onlangs verscheen er een prachtige review van een deelnemer. Kun je hier iets over vertellen?

Ik herken deze hulpvrager nog. Toen ik met hem in contact kwam merkte ik onrust. Er was geen overzicht, er waren betalingsachterstanden en hij was vanwege Corona zijn baan verloren. Samen hebben we overzicht gecreëerd door alle inkomsten, uitgaven en schulden op een rijtje te zetten. Daar hebben we de fiKks app en het huishoudboekje voor gebruikt. Uiteindelijk zijn er betalingsregelingen getroffen en vond hij ook nog een baan. Dit is toch waarvoor je het doet.

De deelnemer gaf aan dat je op een fijne manier meedacht en omgaat met jongeren. Hoe heb je dat aangepakt?

In eerste instantie zag deze persoon door de bomen het bos niet meer. Ik merkte paniek. Ik heb aangegeven dat we bij 0 zouden beginnen. Oftewel: niet kijkend naar het verleden, maar kijken naar hoe we nu de zaken kunnen oplossen. Dat stelde hem gerust. Vervolgens hebben we de schulden op een rijtje gezet, dat gaf hem weer rust in zijn hoofd. Ik vroeg hem om als eerst de belangrijkste schuldeisers op te bellen om een betalingsregeling te treffen. Door ervaring weet ik dat, zeker nu tijdens Corona, veel organisaties meedenkend zijn en hier sneller mee akkoord gaan. Toen het bij twee organisaties lukte, kreeg hij weer moed en motivatie. Ik heb ook aangegeven dat hij me altijd kan bellen of mailen. Dat vond hij fantastisch.

We leven in een land waarin veel oplossingen zijn, het is belangrijk om dat uit te stralen naar de deelnemer.”

Welke tip zou je aan andere buddy’s meegeven?

Het is belangrijk om deelnemers gerust te stellen. We leven in een land waarin veel oplossingen zijn, het is belangrijk om dat uit te stralen naar de deelnemer. Uiteindelijk komen dingen goed, maar daar moeten ze zelf de eerste stap in zetten. Praat ze moed in. Letterlijk kan dat met bijvoorbeeld de woorden: “Even doorbijten, maar dan is straks de situatie ook weer beter”. Mochten er schulden zijn, begin dan met de schulden die het meest belangrijk zijn voor de deelnemer. Dat geeft rust!

Deel jouw ervaring!

Ben jij buddy en wil je jouw ervaring met ons delen? Of ben jij goed geholpen door een buddy? Laat het ons weten via info@wijgaanhetfikksen.nl.