Wie zijn nou die buddy’s achter de fiKks app? Iedere maand spreken we met een buddy van FiKks om ervaringen te delen en anderen te inspireren. Deze maand spraken we met buddy Jelmer, die sinds april 2019 buddy is bij FiKks.

Wat is jouw achtergrond?

In mijn studie heeft Logistiek, specifiek supply chain, helemaal centraal gestaan en heb ik met veel plezier bij logistieke bedrijven gewerkt en ervaring opgedaan om ervoor te zorgen dat “iets” van A naar B kon komen op een zo efficiënte manier. Dit was toepasbaar op de fysieke pakketten waar geen added value meer aan toegevoegd kon worden tot het daadwerkelijke fabricage werk hoe de spullen zo efficient mogelijk geleverd konden worden dat de fabriek zijn werk kon doen. 

Na mijn studie was het echter crisis, en was er weinig vraag naar afgestudeerde in dit vakgebied. Er was immers genoeg aanbod waar vele jaren ervaring geboden konden worden voor nagenoeg hetzelfde salaris. Erg jammer, want het zijn mooie trajecten vaak.

Gelukkig had ik ook affiniteit met ICT, en was hier nog wel vraag naar. Gezien ik geen diploma hierin had heb ik mijzelf binnen de consultancy snel kunnen opwerken naar teamleider van afdelingen van deze consultancy partij waarbij ik dit bij meerdere bedrijven heb gecoördineerd, een soort van logistiek. Na bij enkele verschillende branches te zijn geweest was ik erg gecharmeerd van de Telecom industrie en ben dan ook daar blijven plakken. De overstap was dan ook snel gemaakt en van daaruit meerdere rollen vervuld tot ik uiteindelijk ben gekomen tot architect binnen de IT.

Dat klinkt goed! Maar hoe kwam je dan bij FiKks terecht?

Mijn achtergrond heeft niet echt iets te maken met financiën, maar naast mijn werk ben ik altijd bezig geweest met het bijhouden en analyseren van mijn eigen financiën. Vanaf mijn 16de tot nu heb ik een excel sheet waarin ik nog steeds wekelijks alles bijhoud en dusdanig heb gecategoriseerd dat ik volledig inzicht heb op onze inkomsten en uitgaven. Sinds een jaar of 10 blog ik ook anoniem onder een pseudoniem over onze persoonlijke financiën en hoop ik hiermee andere te inspireren om meer inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van hun administratie. Het is namelijk niet moeilijk en iedereen kan het doen. Het blog bevind zich in de financiële hoek van het internet waar mensen al bewust op zoek zijn naar informatie of al de kennis hebben maar graag beter willen worden. 

Omdat ik de behoefte had om mensen ook directer te benaderen die pas net om de hoek komen kijken kwam ik in april 2019 op Fikks uit en heb mij sindsdien dan ook aangemeld als buddy om op deze mensen directer te kunnen helpen en te adviseren.

Iemand hoeft nog niet in de schulden te zitten om hulp te vragen. Het kan ook over praktische zaken gaan, zoals: hoe toeslagen werken of, kan er nog iets verbeterd worden aan het huishoudboekje.

Wat drijft jou om buddy te zijn bij fiKks?

Het daadwerkelijk kunnen bereiken van deelnemers die met een hulpvraag zitten. Dat hoeft nog niet eens iemand in de schulden te zijn die door de bomen het bos niet meer ziet. Maar kan ook over praktische vragen gaan zoals, hoe toeslagen werken of, kan er nog iets verbeterd worden aan mijn huishoudboekje. Er zijn geen stomme vragen en als we iemand hiermee kunnen helpen is dat altijd winst.

Wat is jouw meest bijzondere ervaring/hulpvrager bij fiKks geweest? Kun je iets vertellen over de hulpvraag en hoe je die persoon geholpen hebt?

In drie jaar tijd heb ik helaas veel afvallers gekregen. Mensen die niet reageerden of nooit meer inlogden. Uiteindelijk heb ik in de afgelopen drie jaar maar twee mensen echt kunnen spreken. 

1. Een jonger iemand die echt aan het zoeken was hoe hij een maandelijks budget kon invoeren. Samen hebben we gekeken naar zijn inkomsten en uitgaven en de problemen die hij ervaarde met jaarlijkse kosten die erin verwerkt moesten worden. Doordat hij er geen rekening mee hield kwam hij in die maanden geld tekort waardoor hij in het rood kwam te staan. Door dit inzichtelijk te maken en daar voor te budgetteren kon hij gedurende het jaar hier beter rekening mee houden en kwam hij niet voor een verrassing te staan.

2. Een wat oudere meneer die alleen een AOW ontving. Helaas kon ik hem niet al te goed helpen verder omdat hij de app niet goed begreep. Ik heb hem toen ook geadviseerd om met familie contact op te nemen om het hem beter uit te leggen. Dat is helaas natuurlijk nog steeds een digitaal gat wat we niet kunnen oplossen met een app zoals Fikks.

Welke tip zou je aan andere buddy’s meegeven?

Ga vooral zo door! Er zijn inmiddels onwijs veel buddy’s bij Fikks, en ik denk dat we met z’n allen al enorm goed werk aan het doen zijn. Wel hoop ik dat Fikks binnenkort ook onder de buddy’s iets meer interactief zal worden, via bijv. een forum. Dan kunnen we makkelijker tips en tricks uitwisselen waar de deelnemers, maar ook zeker wijzelf want we blijven leren van elkaar, bij gebaat zijn.

Deel jouw ervaring!

Ben jij buddy en wil je jouw ervaring met ons delen? Of ben jij goed geholpen door een buddy en wil je daar iets over vertellen? Laat het ons weten via info@wijgaanhetfikksen.nl.