Bij fiKks zijn we trots op onze buddy’s. Zij zetten zich samen namelijk al jaren in om mensen met geldzorgen verder te helpen. Wat drijft hen om dit te doen? En hoe ervaren buddy’s hun inzet bij fiKks? Iedere maand spreken we met één van onze buddy’s. Dit keer spraken we met Nynke. Lees haar verhaal! 

Nynke zet zich sinds januari 2022 in als buddy bij fiKks. Ervaring in de financiële dienstverlening is haar niet onbekend: ze werkte zeker 20 jaar in de zakelijke (financiële) dienstverlening. Ze vindt het belangrijk om nu ook mensen individueel te helpen met hun financiën. Nynke: “Het is mooi om mensen te helpen om weer perspectief te zien, met als uiteindelijk doel dat ze zelf weer hun financiën en leven kunnen oppakken.”

“Het is mooi om mensen te helpen om weer perspectief te zien, met als uiteindelijk doel dat ze zelf weer hun financiën en leven kunnen oppakken.”

Deze drijfveer koppelt ze ook aan een blik op haar eigen kinderen. “Ik heb kinderen van 16 en 18 jaar en zij hebben nog een heel leven voor zich. Ik gun ze een zonnige toekomst. En dat gun ik andere mensen ook.” Tegelijkertijd ziet ze ook dat alles steeds duurder wordt en dat er hedendaags veel verleidingen zijn. “Je moet sterk in je schoenen staan om hiermee om te gaan.”

Sinds haar start als buddy bij fiKks heeft Nynke al een aantal deelnemers mogen helpen. Dat vraagt soms het nodige geduld. “Wat ik vooral merk is dat hulp aanbieden in kleine stapjes gaat. Sommige mensen raken verbitterd en hebben geen vertrouwen meer. Mijn vorige deelnemer probeerde ik voorzichtig te bewegen richting schuldhulpverlening.” Op de vraag hoe ze dit deed, antwoordde ze: “Ik vroeg met welk doel hij dit traject was gestart, waarom hij mij had benaderd en wat hij eruit wilde halen. Daarmee probeerde ik hem even naar de lange termijn te laten kijken. Maar dat blijft lastig als je vindt dat je onrecht is aangedaan.”

Onlangs hielp Nynke een jonge deelnemer die net op zichzelf ging wonen. Vanwege een arbeidsbeperking kreeg zijn werkgever een deel betaald vanuit de gemeente. Toen zijn werkgever hem op een gegeven moment voorstelde om hem als ZZP’er in te huren, werd de jongen bang om – door dan alle financiën zelf te moeten regelen – in de geldproblemen te raken. Nynke: “Supergoed dat hij hiervoor hulp inschakelde. Hij wilde eigenlijk even sparren met iemand om te kijken wat zijn opties zijn. Ik vroeg of hij zijn werkgever al had verteld hoe tevreden hij is met zijn baan en zijn werkgever. Het bespreekbaar maken daarvan lijkt voor veel mensen iets vanzelfsprekends, maar dit was nog niet in hem opgekomen.” Uiteindelijk heeft ze hem bewogen om in gesprek te gaan met zijn werkgever en hebben ze samen een goede manier gevonden zodat hij kan blijven werken.

Als tip voor andere buddy’s geeft Nynke mee dat het belangrijk is om het contact persoonlijk te maken. “Vertel iets over jezelf. Probeer ze concreet te vragen hoe je kunt helpen en toon begrip. Dat kan al door te erkennen dat het een lastige situatie is waar iemand in zit.” Tenslotte geeft ze de tip om goed aan te voelen voordat je voorstelt om telefonisch contact te hebben. “Sommige mensen zijn er nog niet klaar voor om te bellen. Zo stelde ik dit een keer voor bij iemand, waarna het contact stopte. Ik had haar wellicht langer op de app warm kunnen houden.”

Wil jij ook je ervaring delen?

Ben jij buddy bij fiKks en wil je je ervaring met ons en met andere buddy’s delen? Laat het ons weten via info@wijgaanhetfikksen.nl.