Bij fiKks zijn we trots op onze buddy’s. Zij zetten zich al jaren in om mensen met geldzorgen verder te helpen. Wat drijft hen om dit te doen? En hoe ervaren buddy’s hun inzet bij fiKks? Iedere maand spreken we met één van onze buddy’s: dit keer met Annemiek. Lees haar verhaal!  

Annemiek is sinds anderhalf jaar buddy bij fiKks. Ze werkt daarnaast als maatschappelijk werker in Steenwijkerland. “Het leukste aan mijn werk vind ik om me bezig te houden met financiën. Binnen de organisatie waarvoor ik werkt richt ik me met name op het voorkomen van armoede: dus echt aan de preventiekant. Oftewel: zorgen dat de nieuwe generatie niet meer in de schulden komt.” Ze heeft daarnaast veel op het gemeentehuis gezeten en kreeg daar ook te maken met de verschillende routes van Geldfit. Als onderdeel van Geldfit kwam fiKks ook ter sprake. “Uit nieuwsgierigheid ben ik destijds de opleiding bij fiKks gaan doen. Ik merk dat ik het leuk vind om op een laagdrempelige manier mensen te helpen. En fiKks biedt daarin een mooie oplossing.”

“Ik merk dat ik het leuk vind om op een laagdrempelige manier mensen te helpen. En fiKks biedt daarin een mooie oplossing.”

Waarom het vrijwilligerswerk bij fiKks goed bij haar past heeft allereerst te maken met een praktisch oogpunt. Ze heeft jonge kinderen en is alleenstaande moeder. Daarnaast ziet ze het niet zo zitten om naast al die ballen die je hoog moet houden nog grootschalig vrijwilligerswerk te doen. “Op deze manier draag ik een steentje bij aan de samenleving, maar ben ik niet al mijn vrije tijd kwijt”, vertelt ze.

Ook is armoede nu een belangrijk onderwerp. “Als we kijken naar de piramide van Maslow, waarin de vijf basisbehoeften worden beschreven, dan is financiële zekerheid een belangrijk thema”, geeft ze aan. Want als je financiën niet op orde zijn, hoe krijg je dan de rest op orde?”

Als je financiën niet op orde zijn, hoe krijg je dan de rest op orde?”

Het is een onderwerp dat haar raakt en waarover ze gepassioneerd is. “Toen ik 18 was ben ik gaan samenwonen met een vriend die het financieel gezien niet op orde had. Hij was in schulden gekomen en ik heb hem daarbij geholpen. Gelukkig had hij een werkgever die toen al zijn schulden overnam. Zo was er dus één partij aan wie we moesten terugbetalen. Maar goed, dat wilde ik nooit weer. Die stress en slapeloze nachten zijn allesbehalve fijn. Daarom zijn we toen gestart met begrotingen maken en keken we naar hoe we konden sparen”, licht ze toe.  

Annemiek heeft zelf nooit een gesprek gehad met haar ouders over hoe je met je geld omgaat. Ze ziet dat veel jongeren dit op dezelfde manier meemaken. “Het inzicht krijgen, wat gaat erin en wat gaat eruit, dat gaat me wel aan het hart. Hoe zorgen we er samen voor dat de generatie na ons, dus ook mijn kinderen, weten hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Waar kun je terecht op het moment dat dat even niet lukt? Hoe zorg ik nu voor een financieel gezond huishouden? Dat zou een ‘normaal’ gesprek moeten zijn.”

“Hoe zorg ik nu voor een financieel gezond huishouden? Dat zou een ‘normaal’ gesprek moeten zijn.”

Annemiek vindt fiKks een mooie anonieme app. Je krijgt mensen bijvoorbeeld niet makkelijk gepord voor budgetcoaching, weet ze uit ervaring. Er zit veel schaamte achter het onderwerp. “FiKks is een mooie, laagdrempelige manier om over geld in gesprek te gaan. Je komt elkaar niet tegen op straat: het is echt anoniem”, constateert ze.

De hulpvraag die Annemiek vaak binnen ziet komen is hoe je het beste kunt besparen. Ze probeert er dan zonder oordeel in te stappen en het mensen zelf te laten bedenken. Laatst sprak ze met iemand die veel uitgaf aan kleding. “Daar vind ik van alles van, maar als ik daar iets van ga zeggen dan ben ik ze kwijt. Ik stel dan vragen als: ‘Ik zie één potje waar veel geld naartoe gaat, heb je zelf ideeën waar je minder aan kunt uitgeven?’, ‘welke mogelijkheden zie je zelf nog?’ of ‘heb je wel eens gekeken in je gemeente op welke potjes je recht hebt?’. Op deze manier geef je de deelnemer geen kant-en-klare oplossingen.”

Waarom kant-en-klare oplossingen niet werken, weet ze goed uit te leggen. “Daarmee boor je namelijk niet de hulpbronnen van henzelf aan en is de kans groot dat ze later ook weer bij je komen. Je wilt ze de handvatten geven om zelf actie te ondernemen. Dat werkt ook beter voor de lange termijn.”

“Door kant-en-klare oplossingen te geven boor je niet de hulpbronnen van je deelnemers aan. Zo is de kans groot dat ze later ook weer bij je komen.”

Een tip die ze wil meegeven aan andere buddy’s is: “Blijf uit het oordeel en stel open vragen. Probeer de deelnemer niet te overtuigen van je eigen doelen. Laat ze bijvoorbeeld vijf keer een ‘ja’ antwoord geven: zo geven ze makkelijker een eerlijk antwoord op je uiteindelijke vraag.”

Wil jij ook je ervaring delen?

Ben jij buddy bij fiKks en wil je je ervaring met ons en met anderen buddy’s delen? Laat het ons weten via info@wijgaanhetfikksen.nl.