Besparen: voor de één is het een leuke challenge, de ander heeft er nog nooit actief over nagedacht. Toch is het zeker de moeite waard om je uitgaven eens onder de loep te nemen en te kijken waar je op kunt besparen. Het kopje koffie op het station is een inkoppertje, maar kijk ook eens of je kunt besparen op je vaste lasten. Met een besparing van slechts één tientje per maand heb je aan het eind van het jaar 120 euro in de pocket. Dus besparen op je vaste lasten, hoe doe je dat? Lees verder voor onze tips!

Plantje dat groeit op munten
De eerste tip: zet al je uitgaven op een rij! Zo zie je direct welke kostenposten je allemaal hebt. En op welke je dus zou kunnen besparen. Je kunt dit op papier doen, maar wist je dat je hier ook de fiKks app voor kunt gebruiken? Bonus: je kunt in de fiKks app ook gratis en anoniem hulp krijgen van een persoonlijke buddy. Samen hebben jullie het klusje zo gepiept!

Energie en water

Zeker in coronatijd, waarin veel gezinsleden meer thuis zijn, kan de energierekening fors oplopen. Hoe kun je dan toch besparen? Iets heel simpels als tochtstrips aanbrengen kan al enkele tientallen euro’s per jaar opleveren! Er zijn nog meer praktische tips beschikbaar op de website van het Nibud.

Je kunt natuurlijk korter douchen om water te besparen. Maar je kunt ook eenmalig investeren in een waterbesparende douchekop. Zo’n douchekop hoeft helemaal niet veel te kosten (bij de Gamma heb je er al een voor 15 euro). Zo bespaar je – zonder dat je het zelf merkt – iedere douchebeurt liters water en dus ook geld. Een andere waterbesparende tip is om de afwas in een teiltje te doen, in plaats van onder stromend water. Dat bespaart je dan ook nog afwasmiddel én is beter voor het milieu!

Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting 

Aan belastingen valt weinig te doen. Maar dat betekent niet dat er helemaal níéts aan te doen is. Heb je minder te besteden? Dan kun je kwijtschelding aanvragen voor de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting. Je hoeft die dan niet te betalen. Kijk op de website van de gemeente of het waterschap waar jij in woont of je in aanmerking komt voor kwijtschelding.

 Het verschilt per gemeente en waterschap hoe moeilijk het is om kwijtschelding aan te vragen. Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken? Meld je dan – gratis en anoniem – aan bij fiKks. Dan kan een persoonlijke buddy je helpen.

Verzekeringen

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Hoe kan je daar dan op besparen? Dat is ook niet gemakkelijk, maar het kán wel. Bijvoorbeeld door ieder jaar opnieuw zorgverzekeraars te vergelijken (bijvoorbeeld bij Independer) en over te stappen naar de goedkoopste. Overstappen is vaak gemakkelijker dan je denkt en kan je al gauw tientallen euro’s per maand besparen. Weet je zeker dat je weinig zorg nodig hebt? Dan kun je ook kiezen voor een hoger eigen risico. Je betaalt dan maandelijks een lagere premie. Maar denk hier goed over na: heb je tóch zorg nodig, dan moet je wel in staat zijn om meer eigen risico te betalen.

Daarnaast is het verstandig om eens te controleren of je niet dubbel verzekerd bent. Verandert je situatie? Doordat je bijvoorbeeld gaat verhuizen? Kijk dan of je huidige verzekeringen nog steeds nodig zijn. Sommige verzekeraars bieden stapelkorting als je al je verzekeringen bij één aanbieder afsluit. Kijk of dat voor jouw situatie mogelijk is, dan kan je korting flink oplopen.

Boodschappen

Er zijn veel manieren om te besparen op je boodschappen. Bijvoorbeeld door altijd een boodschappenlijstje te maken en alleen contant geld mee te nemen naar de winkel. Maar er zijn op het wereldwijde web nog veel meer tips om op boodschappen te betalen. Bijvoorbeeld op de website van het Nibud.

Binnenkort verschijnt er ook op deze blogpagina een blog met boodschappenbespaartips! 

Vrouw in supermarkt
Misschien heb je tijdens de coronacrisis met lede ogen naar het hamstergedrag van medeshoppers gekeken. Omdat je het lastig vond om met een klein budget tóch groots in te slaan. Hoewel het hamsteren zo goed als voorbij lijkt, kan het ook om andere redenen fijn zijn om een gevulde voorraadkast te hebben.

Internet en telefoon

Kijk eens of jouw of een andere provider een goedkoper abonnement aanbiedt. Overstappen kan vaak door de provider geregeld worden en hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ook zijn er providers die internet en televisie apart aanbieden. Zo kun je twee goedkope abonnementen combineren.

Kijk eens kritisch naar je mobiele telefoonabonnement. Als je minder data en belminuten verbruikt dan je voor betaalt, kun je een goedkoper abonnement nemen. Je kunt ook een sim-only abonnement nemen, dus zonder toestel. Die abonnementen zijn vaak goedkoper. Je “oude” telefoon is vaak nog prima te gebruiken, waardoor je veel kosten bespaart.

Contributies en abonnementen

Sport je bij een sportvereniging of volg je een culturele cursus? Kijk eens of het in jouw gemeente mogelijk is om hier een financiële bijdrage voor aan te vragen. Of naar organisaties die dit doen. Voor sport- en cultuurlessen voor kinderen kun je bijvoorbeeld een financiële bijdrage aanvragen via het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Ook voor volwassenen bestaat er zo’n fonds. Heb je een abonnement op de krant of een tijdschrift? Online abonnementen zijn vaak goedkoper. En misschien lees je dat tijdschrift eigenlijk niet zo vaak. Dan kun je veel besparen door het abonnement op te zeggen.

Bankkosten

Misschien kun je besparen op je bankrekening. Welke bankrekening voor jou het voordeligst is, kun je het beste zelf uitzoeken. Maar de Consumentenbond heeft voor een aantal situaties uitgezocht wat de goedkoopste optie is. Heb je een creditcard? Kijk dan of je die nog nodig hebt. Een creditcard kan ongemerkt namelijk veel geld kosten.

Studiekosten

Wie een studerend kind heeft – of zelf studeert – heeft het de afgelopen jaren vaak gehoord: onderwijs is een investering in jezelf. Dat klinkt mooi, maar zijn er manieren om ietsje minder te hoeven investeren? Ja, die zijn er.

Heb je een studerend kind? Afhankelijk van je inkomen (en dat van je eventuele partner) heeft je kind recht op een aanvullende beurs. Zit je kind op de basis- of middelbare school en heb je bijvoorbeeld een laptop nodig? Misschien kun je dan een financiële bijdrage aanvragen via Stichting Leergeld.

Student in lokaal

Of wil je zelf graag bijleren? Sommige werkgevers bieden een persoonlijk ontwikkelingsbudget, waarvan je cursussen kunt betalen. Biedt jouw werkgever dit niet standaard aan? Bespreek dan of er toch iets geregeld kan worden. Misschien is de cursus die jij wilt doen wel heel nuttig in het bedrijf en heeft jouw werkgever hier graag geld voor over. Daarnaast biedt de overheid ook verschillende tegemoetkomingen aan voor diverse omscholingstrajecten. Bijvoorbeeld voor zij-instromers in het onderwijs of omscholing naar technische vakken. Kijk bijvoorbeeld op deze website voor meer informatie. Onder bepaalde voorwaarden zijn je studiekosten aftrekbaar bij de Belastingdienst

Studiefinanciering is een ingewikkeld onderwerp. Misschien kom je er zelf niet helemaal uit. Onze buddy’s hebben tijdens hun opleiding bij fiKks specifieke informatie over studieleningen gekregen. En kunnen jou dus goed helpen bij dit onderwerp. Dus heb jij een vraag over studiefinanciering? Meld je dan aan bij fiKks en ga direct samen met je buddy aan de slag.

Vervoer

Brandstof is vaak goedkoper bij zelfservice tankstations. Maar ga niet grote stukken omrijden voor goedkopere brandstof, want dan rijd je dat verschil meteen weer op.

Reis je veel met het openbaar vervoer voor je werk? Bespreek dan met je werkgever of je een reiskostenvergoeding kunt krijgen. Reis je met het OV voor een dagje uit? Kijk dan of je een kortingskaartje kunt kopen, in plaats van een normaal kaartje. De NS, Kruidvat en Hema hebben regelmatig kortingsacties voor het openbaar vervoer.

Inventaris

Repareer spullen of koop tweedehands. Je kunt prima meubels vinden in tweedehands winkels, of via marktplaats of Facebook Marketplace. Gaat er iets kapot? Kijk dan eens of je het zelf kunt maken. Op internet zijn er uitlegvideo’s te vinden over hoe je meubels, fietsen en elektronische apparaten zelf kunt repareren. Je wordt er ook nog eens handig van! Ook decoratiespullen kun je vaak gemakkelijk zelf maken. Op Pinterest en YouTube zijn er veel DIY-ideeën te vinden.

Kleding

Er zijn tegenwoordig verschillende hele goedkope kledingwinkels te vinden. Maar deze kleding gaat vaak snel stuk, of vervaagt in de was. Daarom is het vaak juist helemaal niet goedkoper om naar zo’n winkel te gaan. Wat wel echt goedkoper is? Tweedehands kleding kopen in plaats van nieuw. Dat kan bijvoorbeeld bij een ReShare Store of online bij United Wardrobe. Je kunt je kleding ook ruilen met die van iemand anders, tijdens een ruilevenement. Of tweedehands kleding kopen via een Kilo Sale, waarbij je kledingstukken niet per stuk, maar per kilo afrekent. Zulke events zijn vaak ook nog eens hartstikke gezellig!

Kledingrek

Uitjes

De grotere supermarkten hebben vaak meerdere keren per jaar spaaracties voor korting op kaartjes voor diverse musea, dierentuinen en indoor speeltuinen. Daarnaast kun je op websites als vakantieveilingen.nl, kidseropuit.nl en socialdeal.nl kijken voor goedkope uitjes. Ook kun je veel besparen door zelf eten en drinken mee te nemen tijdens een dagje uit.

Boeken en spelletjes

Boeken, spelletjes en speelgoed kun je gemakkelijk tweedehands kopen. Veel grotere boekwinkels hebben ook een gedeelte met tweedehands boeken en bij grotere game winkels vind je ook vaak rekken vol tweedehands games. En heb je een spel uitgespeeld? Dan krijg je daar ook vaak geld voor terug als je hem weer inlevert in de winkel. Ook zijn er genoeg tweedehands boekenmarkten en speelgoed ruilbeurzen.

Wasmiddel en verzorgingsproducten

Koop wasmiddel in de aanbieding en sla groots in. Daarnaast biedt huismerk wasmiddel vaak dezelfde kwaliteit als het wasmiddel van een A-merk. Je kunt ook zelf wasmiddel maken en dat is niet eens moeilijk! Dit recept heb ik tijdens mijn studentenjaren gebruikt. En ik kan je dus uit eigen ervaring vertellen dat het prima werkt!

Je bespaart ook veel geld door wegwerpproducten te vervangen door herbruikbare middelen. Dat kan bijvoorbeeld met wattenstaafjes, wattenschijfjes en scheermesjes. Ook kun je tampons vervangen door een menstruatiecup (sorry mannen, deze tip is niet voor jullie). Die kost eenmalig wat meer, maar bespaart je iedere maand geld en gaat vele jaren mee. Nog nooit een menstruatiecup gebruikt? Doe dan deze quiz en ontdek welke cup bij jou past!

Huisdieren

Veel huisdierenspeeltjes zijn gemakkelijk zelf na te maken met spullen die je al in huis hebt. Kijk bijvoorbeeld op Pinterest voor inspiratie. Ikzelf heb twee schatten van ratjes en ben dan ook groots Pinterest-fan voor speeltjes. En mijn ratjes zijn blij met al het extra wc-papier dat er doorheen gaat nu ik thuiswerk. Want met de lege rolletjes kun je van alles!

We willen er natuurlijk niet over nadenken, maar het zou kunnen dat je geliefde dier ziek wordt. Dan kunnen de kosten voor de dierenarts snel oplopen. Gelukkig zijn er verschillende huisdierenverzekeringen. Het is zeker waard om daar eens in te duiken.

Schaar en karton
Rat met speelgoed

Ze was zo enthousiast dat ze niet stil wilde zitten voor de foto… 

Roken

De beste bespaartip is natuurlijk om te minderen of helemaal te stoppen met roken. Daar kunnen we kort over zijn. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar ook dit hoef je niet alleen te doen. Diverse programma’s en hulpmiddelen worden (gedeeltelijk) vergoed via de zorgverzekering.

Sommige tips zijn wat meer werk dan anderen. Maar iedere bespaarde euro is er één! En je weet vast genoeg dingen waar je het bespaarde bedrag goed voor kunt gebruiken. Dus ga er eens goed voor zitten en bespaar!

Geschreven door Julia

Communicatieduizendpoot bij fiKks