Afbeelding: Belastingdienst
Het leven kan behoorlijk duur zijn, zeker wanneer je te maken hebt met vaste lasten zoals huur, zorgkosten en kinderopvang. Gelukkig biedt de overheid in Nederland ondersteuning op het gebied van geld in de vorm van toeslagen. Deze toeslagen zijn bedoeld om vaste lasten betaalbaarder te maken voor mensen met een lager inkomen. In deze blog leggen we uit welke toeslagen er allemaal zijn en hoe je kunt checken of je er recht op hebt.
1. Zorgtoeslag
De zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht, maar de kosten kunnen behoorlijk oplopen, vooral als je inkomen niet zo hoog is. De zorgtoeslag is er om de kosten van je zorgverzekering dragelijker te maken. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van je inkomen; hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag. Hiermee zorgt de overheid ervoor dat iedereen toegang heeft tot betaalbare zorg.
Hoe vraag je zorgtoeslag aan?
Je kunt de zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst. Het is belangrijk om jaarlijks te controleren of je nog steeds recht hebt op deze toeslag, omdat wijzigingen in je inkomen invloed kunnen hebben op het bedrag dat je ontvangt.
2. Kinderopvangtoeslag
Kinderopvang is voor veel ouders een uitkomst, maar het kan ook een flinke kostenpost zijn. De kinderopvangtoeslag biedt hulp op het gebied van geld aan ouders die gebruikmaken van een geregistreerde kinderopvang. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen van het gezin en het aantal uren dat je kind naar de kinderopvang gaat. Ook het aantal kinderen dat naar de opvang gaat, speelt een rol.
Hoe werkt kinderopvangtoeslag?
Ouders die beide werken of studeren kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen. Het is hierbij belangrijk om je gegevens goed bij te houden, zoals het aantal opvanguren en je inkomenssituatie, zodat je niet te veel of te weinig toeslag ontvangt.
3. Huurtoeslag
Woon je in een huurhuis en is je huur hoog in vergelijking met je inkomen? Dan kan huurtoeslag een uitkomst bieden. Deze toeslag is bedoeld om mensen met een laag inkomen te helpen hun huur te betalen. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden, zoals de maximale huurprijs en het eigen vermogen dat je mag hebben.
Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?
Om huurtoeslag te ontvangen, moet je huurwoning voldoen aan bepaalde eisen en mag je inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Ook hiervoor kun je terecht bij de [Belastingdienst] < Knop om je aanvraag in te dienen en te controleren hoeveel toeslag je kunt ontvangen.
4. Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is een bijdrage voor ouders met kinderen jonger dan 18 jaar. Deze toeslag is er om ouders te ondersteunen in de kosten die bij het opvoeden van kinderen komen kijken, zoals schoolkosten en kleding. Net als bij de andere toeslagen, is het inkomen van het gezin bepalend voor de hoogte van het kindgebonden budget.
Hoe vraag ik het kindgebonden budget aan?
Het kindgebonden budget hoef je in veel gevallen niet zelf aan te vragen. Als je al kinderbijslag ontvangt en je recht hebt op het kindgebonden budget, wordt dit meestal automatisch door de Belastingdienst toegekend. Toch is het verstandig om dit te controleren, zeker als je situatie verandert, bijvoorbeeld bij de geboorte van een kind of een verandering in je inkomen.
Check of je recht hebt op toeslagen
Ben je benieuwd of jij recht hebt op één van deze toeslagen? Via de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken. Op basis van je inkomen en persoonlijke situatie krijg je direct een indicatie van hoeveel toeslag je kunt ontvangen.
Hulp nodig bij het aanvragen?
Het aanvragen van toeslagen kan soms ingewikkeld lijken, vooral als je niet precies weet welke gegevens je moet invullen of hoe de berekening werkt. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen! De buddy’s van fiKks staan klaar om je hierbij te helpen. In de fiKks-app kun je eenvoudig je vragen stellen, en wordt je stap voor stap begeleid bij het aanvragen van je toeslagen.